Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Značka Malai vytváří doplňky z bakterií a kokosové vody

Značka Malai vytváří doplňky z bakterií a kokosové vody

Nakrmit bakterie kokosovou vodou, nechat zkvasit a dostat ekologický materiál podobný kůži. Tak nějak vznikají kolekce značky Malai. Za nápadem stojí slovenská designérka Zuzana Gombošová, která se vymezuje vůči nešetrné a neudržitelné módě.

 

Zuzana Gombošová se narodila na Slovensku, studovala ale v Liberci – tehdy se chtěla stát módní návrhářkou. Po škole pracovala v šicím ateliéru v Turecku, brzy jí ale začala vadit pomíjivost módy, plýtvání i vykořisťování švadlen.

Místo aby celou situaci zkousla, pustila se do výzkumu materiálů. V Londýně dokonce vystudovala obor Material Futures, tedy budoucnost materiálů. Zaměřila se hlavně na mikroorganismy a na to, jak můžou bakterie přispívat k výrobě i zacelování materiálů. Teď už žije přes tři roky v Indii, kde potkala svého přítele a obchodního partnera zároveň – Susmith je produktový designér a strojní inženýr, který pomáhá Malai s vývojem. Firma je zatím v začátcích, už tak je ale jasné, že tu vzniká něco neobyčejného.

Z unikátního materiálu dvojice vytváří prototypy doplňků, první kusy jsou k prodeji v podzimní kolekci. Zuzana po boku odborníků dokonce vyvinula přístroj, který kontroluje růst mikroorganismů a umí z nich vytvářet výsledný materiál, tedy jakousi bakteriální celulózu.

Jak to celé funguje? „Do kokosové vody se přidají nejrůznější složky, které ji vyváží, aby se v ní bakteriím dobře a spokojeně žilo. Do vody se pak přidá bakteriální kultura a čeká se, až se na povrchu vytvoří bílá pevná vrstva. Ta se sebere a rozemele do jemného krému,“ shrnula Zuzana pro server Lidovky.cz.

Fermentace trvá zhruba dva týdny. Pak se přidají přírodní vlákna, například banánová, která zajistí pevnost a flexibilitu. Směs se následovně vylisuje na pláty, momentálně umí Malai vyrábět maximálně rozměr 85 x 90 cm. Pláty se poté suší a voděodolně impregnují, a to bez přidání jakýchkoliv syntetických složek. Malai vyrábí několik barevných variant, používá výhradně přírodní barviva.

Zároveň jsou k dostání tři různé tloušťky, které odpovídají různým užitím – nejjemnější verze může sloužit jako doplněk, zatímco nejsilnější se hodí na potahy a nábytek. Zákazníci můžou vybírat mezi matným, polomatným a lesklým finishem.

 „Materiál je poměrně citlivý na sucho a vedro, proto ho ještě natíráme kokosovým olejem nebo včelím voskem, který zaručí pružnost,“ vysvětlují Zuzana a Susmith. Co víc, produkty Malai jsou plně recyklovatelné. Nový materiál ocenila indická soutěž Design Impact Awards. Do finále se Malai dostala z víc jak tisícovky účastníků.

TISÍC TVÁŘÍ KOKOSU

Kokosovou vodu berou Zuzana a Susmith z továrny, která používá jen dužiny, samotnou vodu tak Malai může odebírat. To je dobré i pro místní půdu, kokosové továrny totiž často přebytečnou vodu ze zralých hnědých kokosů vypouštějí do půdy, která se tak může překyselit. Na vývoji spolupracuje Malai s mikrobiology, kteří na bakteriální procesy dohlížejí. Některé procesy a materiál jako takový chtějí Zuzana a Susmith nechat patentovat, žádost už podali. 

Bakteriální celulóza není ale úplně neznámý materiál, upozorňuje sama Zuzana – na Filipínách je například důležitá pro potravinářský průmysl, vyrábí se z ní mimo jiné sladké dezerty a materiálů říkají „nata de coco“. Jak místní celulóza vzniká, můžete zjistit v názorném videu.

Malai už má za sebou také několik pilotních projektů – zlínská značka Playbag například vyrobila z bakteriální celulózy peněženky, které už zařadila do prodeje. „Kokosová kůže je cenově dostupná, nikoho to nebolí, je pevná, vydrží a krásně voní,“ pochvalují si vlastnosti Malai v Playbagu. Zuzana a Susmith spolupracují také s berlínsko-slovenskou platformou Crafting Plastics, která se zabývá vývojem materiálů. Vzorky dodává Malai i do knihoven materiálů po celém světě, výjimkou není ani břevnovské MatériO, kde si celulózu můžete vyzkoušet se vším všudy.

Podzimní kolekce nabízí velké novinky. Malai navázala spolupráci s bombajským ateliérem Chamar – toto slovo často označuje v hindu osoby se statusem „nedotknutelní“, tedy nejnižší skupinu v indickém kastovním systému – na okraji společnosti dnes stojí i řemeslníci, kteří kdysi pracovali s kůží.

„Po staletí vyráběli kožené doplňky pro celou zem. Po industrializaci se ale řemeslníci dostali na okraj společnosti, jelikož se kůže začala zpracovávat především v továrnách,“ vysvětluje Zuzana. Proto spousta z nich skončila ve fabrikách, kde za mizerný plat marní svůj talent. Malai řemeslníkům představila svůj materiál, který má do jisté míry podobné vlastnosti jako kůže, a společně vyrobili několik tašek a doplňků.

Foto: Chamar

Novou kolekci nevídaných doplňků představila značka Malai na letošním Designbloku. Mezi novinkami ukázali Zuzana a Susmith třeba psaníčko a pásky, které navrhli ve spolupráci s módní značkou LEEDA. Stylové psaníčko si už dokonce můžete koupit. Testují se také veganské boty Ahinsha, jež vymýšlejí přímo fyzioterapeuti. V rámci festivalu designu představila Malai také malé kufříky od přerovské firmy Kazeto. S materiálem experimentuje i výrobce židlí TON, návstěvníci Designbloku si barové židle mohli dokonce vyzkoušet. Malai je pro nás ještě stále jeden velký experiment. V současnosti stavíme hlavně na spolupráci s výrobci, kteří chápou, v jaké fázi se projekt nachází a neočekávají průmyslově vyráběný materiál," vysvětluje Zuzana Gombošová.

A tak teď Zuzana a Susmith hledají investory, kteří by pomohli s dalším výzkumem a prototypy. Zároveň obrážejí světové týdny designu a veletrhy, kde svůj nápad představují odborné i široké veřejnosti. „Současná atmosféra v investičních kruzích favorizuje startupy založené na online platformách a aplikacích, což Malai není. Zatím se nám nepodařilo najít investora, který by se chopil celého projektu, ale dílčí investice jsme sehnali,“ říká Zuzana. Teď navíc Malai chystá crowdfundingovou kampaň. Kdyby se Zuzaně a Susmithovi podařilo získat celou potřebnou částku, projekt by byl výdělečný v třetím roce od založení.

Malai věří, že má kokosová celulóza velký potenciál. A to i proto, že kokosy nejsou jen dobrý základ materiálu, ale také bezvadný ukazatel karmy. V Indii se totiž říká, že zlí lidé se jednoho dne dočkají zaslouženého trestu – na hlavu jim spadne pořádný kokos.


 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Malai

Publikováno: 01.11.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...