Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Svět designových veletrhů byl v Česku po mnoho let rozdělen mezi dvě hlavní události – ABF veletrhy a Designblok. Pod první zmíněný spadají akce jako je veletrh For Furniture, For Habitat, For Garden a mnoho dalších. Díky dlouholeté neměnné tradici vědí návštěvníci přesně, co mohou očekávat - veletrhy se každý rok konají v Letňanech, nabízí cenově dostupné zboží a jsou otevřené všem firmám, jež se jich mohou zúčastnit. Designblok oproti tomu nabízí značně modernější koncept – superstudia každý rok vznikají na jiném zajímavém místě, což přináší stálé nové možnosti prezentace zboží. Návštěvníci zde hledají originální designy a umně zpracované produkty, za které jsou ochotni si připlatit. Expozice každoročně spadají pod dohled kurátorské komise, jejímž sítem projdou jen ty nejlepší firmy, značky, designéři a jejich nápady.

A do těchto stojatých vod vplouvá Design Shaker, mladý projekt, jež chce zkombinovat to nejlepší z obou akcí. Přichází se zcela novým přístupem, avšak organizačně se podobá Designbloku – v rámci expozice prezentují svou práci velké české firmy i distributoři nejznámějších značek selektovaní odborným týmem, který stojí za celou proměnou akce ve složení kurátorky Terezy Kozlové, architekta Petra Bakoše a Jakuba Maříka, který si vzal pod křídla management. Mimo to Design Shaker dává šanci mladým talentům, jak studentům, tak začínajícím designérům. Spojením s ABF veletrhy však cílí na velmi širokou skupinu návštěvníků. Čtvrtý ročník veletrhu proběhne od 19. do 23. března v letňanském PVA EXPO Praha.

Události - Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

„Design Shaker je komerční veletrh, tedy místo, kde se setkávají výrobci a distributoři nábytku a doplňků, designéři, architekti interiérů s návštěvníky. Nový ročník jsme pojali jako výzvu. Oslovili jsme nové vystavující a připravili zcela nový koncept, který spočívá v tom, že jsme halu virtuálně rozdělili na tři části,“ vysvětluje jeden z organizátorů, Petr Bakoš z galerie Harddecore.

Sekce nazvaná Big deal představí výběr etablovaných českých výrobců i distributorů nejznámějších zahraničních značek. Mezi těmito značkami najdeme nábytkové matadory jako je Vitra, Modernista nebo Jitona či mladší projekty jako Jelínek nebo Master & Master i úspěšné mladé designéry Jana Plecháče a Henryho Wielguse

Události - Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Ve druhé části haly s názvem Fresh space se objeví mladí tvůrci, kteří ještě studují, nebo čerstvě navrhují pod vlastními značkami. Tato nastupující generace má na poli českého designu své nepopiratelné místo – spolupracují se zavedenými výrobci a každoročně soupeří o prestižní mezinárodní ceny. Ti nejtalentovanější zde dostanou šanci prezentovat svou práci před odbornou i širokou veřejností a vytvořit si tak zajímavé kontakty. Účast v této sekci probíhá pod patronací Galerie Harddecore a návštěvníky zde bude čekat například německá sklářská firma Nachtmann, nábytek Aglas Furniture, neobvyklé květinářství Zahrada na Niti, výrobce dětského nábytku Devoto, studio LLEV design nebo Kateřina Smolíková, která pracuje se sklem.

Události - Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Poslední sekce, Field office, zajistí užší kontakt s architekty a designéry interiérů, kteří budou v průběhu akce osobně prezentovat svou práci. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zajímavé návrhy i realizace vnitřních prostor nebo si nechat poradit, jak pracovat se světlem, kompozicí a materiály.

Design Shaker podporují také Jiří Pelcl, český architekt, designér, profesor a bývalý rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Jiří Zavadil, výkonný ředitel značky Vitra pro Českou republiku. Není tedy náhodou, že centrálním bodem v hale se stane Vitra Media Café s nábytkem stejnojmenné společnosti se speciálním výstavním programem edukativní expozice, která představí šest kusů značky, které nejčastěji podléhají kopírování. Jiří Zavadil, výkonný ředitel Vitry pro Českou republiku k tomu se smíchem dodává: „Padělky se snažíme brát pozitivně – dokud nás ostatní kopírují, děláme naší práci asi dobře.“ Pokud vás téma zajímá, v sobotu 21.3. určitě nevynechejte přednášku, kde se o padělcích těchto designových výrobků dozvíte více. Po přednášce se pak můžete zajít družit na Design Shaker Connect do Café Jedna ve Veletržním paláci, kde se zavlníte v rytmu hudby z produkce VuTru, DJ Ananase nebo Big Destiny

Události - Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Tisková konference k veletrhu Design Shaker v Harddecore.

Dalším z partnerů akce je DS Automobiles, který nabízí zajímavou soutěž o modely vozů DS spolu se dvěma lístky na Design Shaker hned v několika kolech – své štěstí můžete zkusit až do 15. března. Automobilová značka DS založená v červnu 2014 se zrodila v Paříži. Její název se záměrně odvolává na francouzské kořeny značky a opírá se o vysokou úroveň automobilového know-how. Svým zákazníkům nabízí designově výrazná a technologická auta se smyslem pro detail. A pokud se vám v soutěži nepoštěstí, lístky můžete vždy zakoupit i na oficiálních stránkách veletrhu, kde máte navíc možnost stáhnout si i zlevněnou vstupenku a auta si prohlédnout naživo přímo na Design Shakeru.

Události - Design Shaker: Veletrh, který nabral vítr do plachet

Není pochyb o tom, že letošní ročník Design Shakeru bude díky svému novému konceptu svěžím dechem české veletržní scény. My sami jsme zvědaví jak na všechny instalace vystavujících, tak na reakce samotných návštěvníků. Podle všeho jim má totiž letošní ročník rozhodně co nového nabídnout.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: insidecor, Design Shaker

Publikováno: 12.03.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...