Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Drsný i vizuálně lehký. Takový je byt od ateliéru Hao Design

Drsný i vizuálně lehký. Takový je byt od ateliéru Hao Design

On chtěl surový industriální byt, ona si přála skvěle řemeslně provedené doplňky, jemnost a odkazy k japonskému designu. V taiwanském městě Kaohsiung navrhli architekti z ateliéru HAO Design byt, který manželskému páru přání splnil.

 

Manželé, kteří v bytě žijí se svou dcerou, mají naprosto rozdílný vkus. On pracuje jako stavební inženýr a prahnul po drsném kovu, ona je letuška s citlivou duší, která ráda poznává nové kultury a nemá nikdy dost zážitků. Chtěla jednoduchý a nápaditý interiér. Úkolem ateliéru HAO Design bylo vyjít oběma vstříc.

Architekti pracovali s odstíny šedé, černou a bílou. Nejvýraznějším materiálem je beton, který ateliér kombinoval s přírodním dubovým dřevem. Industrialitu do prostoru dostávají i obnažené stropy, ocelové a kovové prvky. Lehkost a světlo do interiéru přinášejí bílé doplňky, třeba prostorná bílá skříň v kuchyni.

,,Chtěli jsme vytvořit otevřený interiér s dostatkem denního světla, které mění atmosféru bytu v závilosti na denní době,” vysvětlují architekti HAO Design. Posuvná černá stěna zase zajišťuje flexibilní provoz mezi obývacím pokojem a sousedícím pokojem na vyvýšené platformě. ,,Lépe tu proudí vzduch a prostupuje světlo,” vysvětlují autoři návrhu.

Ateliér odstranil vše nadbytečné. Tak, aby bylo prostor jednoduché a příjemné užívat. Úložné prostory jsou většinou vestavěné a nezabírají zbytečně prostor; interiér působí čiště a jednoduše. K ložnici je připojená samostatná šatna. Police a skříně mají zároveň sloužit jako pomyslné galerie, které dávají na odiv tvary a struktury předmětů. U vstupu použili architekti například ocelovou stěnu s dírami, do kterých se dají zavěsit háčky. Na ně se pak pohodlně zavěsí různé doplňky a předměty, které zrovna majitelé nepotřebují.

Ateliér Hao Design doplnil interiér jednoduchým, ale propracovaným nábytkem, která zapadá do celkové nálady bytu. V obývacím pokoji stojí roztahovací pohovka Case Study Daybed od losangeleského ateliéru Modernica. Stejná značka dodala i konferenční stolek. ,,Subtilní podnože nábytek vizuálně odlehčují,” vysvětlují architekti.

Jídelní stůl od značky RH vznikl z recyklovaného borovicového dřeva a betonu. Ikonické dřevěné židle Wishbone od dánské značky Carl Hansen and Son navrhl v padesátých letech minulé století Hans J. Wegner. Ze stropu visí lustr Bolt od nizozemské firmy Tonone, který má šest ramen, jež se dají libovolně nastavit.

Jak sami architekti říkají, v tomto projektu se jim podařilo propojit zdánlivě nespojitelné: vizuální lehkost, drsnost a robustnost industriálních materiálů. Když hledali pro byt jméno, napadlo je jediné: jemné ocelové srdce.


 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Hey!Cheese

Zdroj: Hao Design

Publikováno: 24.09.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...