Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Když se ze dvou podkroví stane jeden ohromný loft s klenutými oblouky

Když se ze dvou podkroví stane jeden ohromný loft s klenutými oblouky

Když se spojí dva byty v jeden, takřka vždy se můžete těšit na neotřelý projekt se zajímavě řešeným interiérem. A co teprve, když se propojí dvě historická podkroví na Manhattanu.

Za projektem manhattanského loftu stojí architektonické studio Raad, které přeměnilo dvojici bytů oddělených cihlovou zdí na jeden nový a větší domov pro rozrůstající se rodinu. Výsledkem je světlé a otevřené podkroví s 371 metry čtverečními, pěti ložnicemi i zachovanou původní cihlovou stěnou s klenutými oblouky.

Majitelé bytu se s architekty ze studia Raad seznámili již při rekonstrukci svého prvního bytu: shodou okolností jde o jedno ze dvou zmíněných podkroví, která se měla propojit. A jelikož byli s prací ateliéru nadmíru spokojeni, zvolili stejné architekty i pro tento projekt. Když se totiž rodině naskytla příležitost koupit vedlejší podkrovní byt, tak ji s ohledem na rozrůstající se rodinu s nadšením přijali a nemovitost koupili.

Po základním průzkumu bytu jsme si uvědomili, že cihlová zeď, která rozděluje podlahu na polovinu, byla ve skutečnosti série cihlových oblouků, jež jsme se rozhodli zachovat,“ vzpomínají architekti na objev obnaženého zdiva se sérií černých, klenutých, kovových oblouků.

Architekti použili původní cihlovou zeď jako ústřední bod k rozdělení bytu na veřejné a soukromé prostory s otevřenou kuchyní, jídelnou a obývací zónou na jedné straně a ložnicemi i dalšími soukromými pokoji na straně druhé.

Tyto oblouky ovlivňují uspořádání prostoru. Každý z nich je vybaven vlastními černými ocelovými dveřmi a vede k řadě místností mimo hlavní obytnou plochu. „Prostory na druhé straně oblouků se staly zábavnou cestou, jak propojit design se zvědavostí i nečekanými objevy,“ vysvětlují architekti z Raad studia. „Tímto způsobem jsme dokázali opticky provzdušnit prostor.  A to hlavně tím, že jsme pracovali s útulnými prostory v konstratu s jednou obrovskou hlavní místností.

Prostorná kuchyně a menší jídelní kout jsou lemovány bílými dlaždicemi, otevřenými policemi, tmavými skříněmi a betonovou podlahou. Poblíž se rozprostírá ještě vetší jídelní stůl z masivu o délce 5,5 metrů, obklopený 12 bílými židlemi od dánského návrháře Hanse J Wegnera. Rodina se tak může těšit i na velké návštěvy, při nichž bude mít možnost každého bez problému usadit.

Prostoru dodávají na lehkosti světlé dřevěné podlahy a bílé stěny, pokrývající většinu interiéru. Spolu s cihlovou stěnou tak tvoří příjemně sladěný celek. V celém bytě pak najdete různá osvětlení, která pohodové atmosféře přispívají. Ať už se jedná o originální závěsná svítidla, nebo jednoduchá bodová.

Na druhém konci hlavní společenské místnosti se nachází obývací pokoj, který zdobí otevřený regálový systém do tvaru L po celé jedné straně. Vznikl zde vhodný prostor pro ukládání oblíbených knih, dekorací a jiných drobností. I zde architekti odkryli fasádu, a nechali tak vyniknout surovým cihlám.

Naproti kuchyni za obloukem se nachází domácí kino s velkou bílou sedačkou a ohromnou televizí. Díky možnosti uzavřít místnost dveřmi si tak mohou majitelé užívat nerušeného relaxu u svého oblíbeného filmu.

Dalšími soukromými prostory za cihlovými oblouky jsou například dětské pokoje i herna pro nejmenší a nejhravější obyvatele bytu. Dále ložnice pro rodiče, pracovna a koupelny. Každý pokoj architekti barevně sladili a vybavili vhodným nábytkem.

Každá z ložnic má svou vlastní koupelnu, které vévodí jistý styl. Nechybí zde přírodní materiály ani určitá dávka minimalismu v kombinaci s krásným vybavením. Elegantním prvkem jedné z koupelen je například volně postavená vana, doplněná betonovým umyvadlem zabudovaným v přírodním dřevu.

Rodinnou rezidenci byste našli na Manhattanu, ve čtvrti Tribeca, což je zkratka pro Triangle Below Canal Street, nacházející se severně od World Trade Center. Tato oblast se stala cool místem a luxusnější čtvrtí pro bohaté.

Zaujala vás rekonstrukce tohoto loftového bytu? Nenechte si tedy uniknout ani Salcburský loft, kde dříve byla armádní hala nebo s námi zavítejte do Peter´s House: Domu plného chledné oceli i zeleně.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...