Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

 

Někdo pracuje z domova rád, jiný nerad. Někdo málo, jiný pořád. Ať už to zrovna vy máte jakkoliv, je důležité pojmout domácí pracovní prostory co nejlépe: tak, aby šla práce sama od sebe a my se mohli brzy uchýlit k tomu, co doma děláme daleko raději –  třeba se vrhnout na relaxaci nad knihou.

Ať už z domova děláte málo či hodně důležitou práci, zasloužíte si více než útlý stolek a židli někde v rohu. Proč? V pracovně, která odráží design a pohodlí zbytku vašeho domova, se vám bude daleko lépe pobývat. Přinášíme vám deset tipů, jak vytvořit domácí kancelář, ve které bude plnění povinností o něco příjemnější.

 

1. Na umístění záleží

Při umisťování myslete na provoz domácnosti: dokážete se oprostit od ruchu z vedlejší místnosti, nebo ne? Nebylo by lepší pracovat v naprostém tichu? Pokud do své pracovny rovněž hodláte zvát spolupracovníky, měla by mít co největší soukromí a dostatek místa k sezení.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

2. Funkčnost na prvním místě

Úložné prostory, stůl i poličky by měly sloužit vám, nikoliv naopak. Než se pustíte do nákupu nábytku, dobře si rozmyslete, jakým způsobem pracujete a které předměty bystě měli mít vždy po ruce. Poté se pusťte do hledání produktů, které budou nejen funkční, ale i esteticky povedené. Pracovna by měla být přirozenou součástí vašeho domova, nikoliv místem, na kterém se znatelně šetřilo, co se vybavení i plochy týče. Skvěle mohou vypadat například i umělecká díla, tmavé dřevo nebo pohodlná křesla: avšak jen v případě, že je stejným stylem vybavený zbytek domácnosti.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

3. Investujte do výborné židle

Na jediné židli někdy trávíte hodiny. Proto myslete na to, že by měla být správně ergonomicky zpracovaná, krásná a pohodlná zároveň.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

4. Zvuk se počítá

Dalším důležitým faktorem, který má vliv na práci, je zvuk. Pokud je ho moc, může vás rušit: proto raději sáhněte po klidné a příjemné hudbě, která podpoří vaši kreativitu a koncentraci. Rozhodně se vyplatí investice do dobrých sluchátek či reproduktorů. Nebojte se věnovat čas výběru hudby, která vám při práci bude pomáhat. Sestavte si několik playlistů; vždy by měly odpovídat typu aktivity, kterou máte před sebou.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

5. Odměňte se výhledem

Postavte stůl tak, abyste se od počítače mohli koukat na něco zajímavějšího než na bílou stěnu (i když se po bílé můžete utlouct). Ideální je přirozené světlo, ale pokud pracujete v místnosti bez oken, zavěste si nad stůl pěkný obrázek, nebo se ke stolu posaďte tak, abyste koukali na dveře.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu
 

6. Vyberte příjemné vybavení

Pokud nechcete strohý styl, sáhněte po doplňcích, které pracovnu zútulní. I pěkný stojan na tužky, podložka pod myš, odpadkový koš nebo poznámkové lístky mohou dělat divy. Nástěnku můžete potáhnout zajímavou látkou a úložné prostory schovat za záclonku ze stejného materiálu. Na zeď pověste věci, které vás inspirují: ať už jde o kresby, suvenýry z cest či fotografie.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

7. Organizujte svisle a vodorovně

V mnoha pracovních prostorech není místa nazbyt, a tak je správná organizace důležitá. Nad stůl zavěste poličky, aby vám na stole neležely zbytečné papíry a na důležitá lejstra, která musíte mít stále při sobě, použije organizátory. Různé papírky a poznámky skladujte v pěkném košíku a pokud máte raději stůl čistý, věnujte takovým drobnostem jeden šuplík. Ukládat můžete i do dřevěných či kovových krabic.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

8. Ovládněte technologie

Svůj počítač, tiskárnu nebo telefon moc vylepšit nemůžete, lehce se však dají skrýt přebytečné dráty. Mějte na paměti, že byste vždy měli mít na dosah dostatek zásuvek. Dráty můžete nechat zmizet pomocí pěkných krytek a šikovně je schovat pod stolem. Drátovou džungli pod stolem pak můžete zklidnit pomocí organizátorů.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

9. Budiž světlo

Myslete na to, že musíte pracovat při dostatku světla, abyste zamezili bolestem hlavy a očí. Nastavte počítač tak, aby se do něj neodráželo světlo a na stůl dejte malou lampičku, která vám zajistí dostatek světla pro vaše unavené oči.

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

10. Nechte se inspirovat

Dejte si před sebe fotografii, obrázek či cokoliv, co vás motivuje k tomu, abyste měli práci co nejrychleji hotovou.
 

Interiér - 10 tipů, jak na příjemnou pracovnu

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: bloodandchampagne.com, homedit.com, contemporist.com

Zdroj: hgtv.com

Publikováno: 11.09.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...