Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

8smička: Z továrny na látky kulturním centrem

8smička: Z továrny na látky kulturním centrem

Až se příště ocitnete poblíž Humpolce, vzpomeňte si, že se nedávno objevil nový důvod, proč toto jihočeské město navštívit. Z iniciativy soukromých investorů a místních nadšenců zde vzniklo nové kulturní centrum s galerií, které se kromě zajímavého programu pyšní i povedenou rekonstrukcí z dílny studia OK PLAN ARCHITECTS. Z původní továrny na vlněné látky se tak stala zóna pro umění 8smička.

Celkový prostor 8smičky se rozkládá na třech podlažích, která jsou funkčně rozdělná na několik částí. V prvním podlaží se nachází hlavní výstavní prostor, kavárna s knihovnou, knihkupectví a multifunkční přednášková místnost. Výstavní prostory pokračují i ve druhém podlaží, ve kterém se navíc nachází soukromá část objektu. V nejvyšším patře je umístěný depozitář s regálovým systémem. Z vnějšku bylo cílem navrátit objektu s vysokým komínem původní tvář fabriky. Výraznou antracitovou fasádu tak doplňují okna s izolačním dvojsklem, zvenku doplněna kovovou mříží továrního charakteru.

Součástí 8smičky je i knihkupectví.

Při řešení prostoru, který má sloužit k pořádání výstav, je klíčovým způsob řešení jeho osvětlení. V případě sálů 8smičky využili architekti snížených sádrokartonových lemů, které vedli po obvodu každé výstavní místnosti. Architekti je použili pro vedení elektrických kabelů či vzduchotechniky a na jejich hranu umístili osvětlovací systém. V případě výstavních prostorů je riskantní pracovat s přirozeným světlem, jelikož může negativně působit na vystavená umělecká díla. V 8smičce tedy architekti využili systému speciálního galerijního osvětlení Hoffmeister, u kterého lze nastavovat nejen intenzitu světel, ale také škálu rozptýlení jednotlivých svítidel. Ta lze navíc libovolně rozmístit po předem připravených lištách.

Speciální osvětlení lze libovolně rozmisťovat na lišty podle potřeb jednotlivých výstav.

Atmosféru jednotlivých prostor výrazně rozlišuje jejich podlaha. Výstavní sály a multifunkční auditorium jsou vybavené podlahou z bílé epoxidové stěrky. Ta podporuje jejich neutrální vzhled, který ubírá co nejméně pozornosti vystavovaným projektům či tomu, co se odehrává v prostoru auditoria. Oproti tomu prostor prvního patra a kavárny vybízí k usazení do křesla s knížkou z místní bohaté knihovny. Proto je zde použita dubová podlaha, která místnostem dodává útulnou, domáckou atmosféru. Tu doplňuje i vybavení, které pochází od různých domácích dodavatelů. Nábytek do kavárny dodala firma TON, návštěvníci se ale můžou usadit i do několika repasovaných křesel od Jindřicha Halabaly. Vybavení kanceláří a drobné doplňky pochází od architektonického dua Schwestern. Bar místní kavárny tvoří na míru vyrobená kompozice rámů obrazů.

V interiéru jsou umístěna například křesla od Jindřicha Halabaly.

8smička nabízí široký program také pro rodiny s dětmi, pro které je v interiéru auditoria připravená autorská stavebnice Špulka od Atelieru SAD. Celkem 28 špulek je vyrobeno z měkčeného polyuretanu a korku. Špulky je možné použít ke hře, v prostoru auditoria jsou také často používány k sezení. Pokud právě nejsou využívány, jsou špulky uloženy v na míru navržené úložné stěně a plní také dekorační funkci.

Na uložení jednotlivých špulek čeká speciálně vyrobená stěna.

Kulturní zóna 8smička ukazuje, že i menší města mají potenciál a můžou návštěvníkům nabízet bohatý kulturní program i zajímavé výstavy. Třešničkou na dortu je fakt, že si instituce pro své sídlo vybrala historickou budovu, jejíž historii přijala za svou a zdařilou rekonstrukcí jí vdechla nový život. 


8smička – Zóna pro umění

8smicka.com

Kamarytova 97, Humpolec

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Lukáš Zentel

Publikováno: 01.03.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...