Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér mar.s vrátil noblesu českokrumlovským domům ze 14. století

Ateliér mar.s vrátil noblesu českokrumlovským domům ze 14. století

Český Krumlov je nejen město historie, ale taky masového turismu. Proto tu v poslední době vznikla řada hotelů, zdaleka ne všechny však ctí tradice a půvab oblíbeného jihočeského výletního cíle. Čestnou výjimkou je nedávný projekt ateliéru mar.s. architects dostali na starost renovaci bývalého hotelu Měšťák. Nahlédněte do dvou pokojů, které ukazují, jak může vypadat hotel v samém srdci historického města.

Hotel tvoří tři gotické domy, které na českokrumlovském náměstí vznikly ve 14. století. Původně byly oddělené. V 50. letech minulého století se pak stavby propojily a přišla řada necitlivých zásahů, které z historického domu vytvořily slepenec plný sádrokartonu. „Z původních prvků se bohužel nedochovalo téměř nic, až na pár výjimek. V jednom z pokojů zůstal třeba vyřezávaný renesanční trámový strop,“ popisuje architekt Martin Šenberger z ateliéru mar.s, který postupně navrhl všech 52 pokojů.

Architekti pracovali pod přísným dohledem památkářů, který jim však nakonec v lecčem pomohl. „Investor se například dlouho bránil dřevěným podlahám, protože mu přišlo, že jsou náročné na údržbu. Památkářům se však líbily, a tak jsme je s jejich pomocí nakonec v interiérech prosadili,“ popisuje architekt Šenberger.

Renovace historického domu byla pro architekty zároveň velká výzva. Jak objektu navrátit eleganci a lesk, ale nesklouznout přitom ke kýči? „Použili jsme tapetu se zlatým vzorem či ušlechtilé kovy jako mosaz a doplňky v odstínu british gold. Aby interiéry nepůsobily přezlaceně, vše jsme zasadili do tlumených barev,“ popisuje Šenberger. Většina nábytku vznikala na zakázku z drásaného dubu, od skříní přes postele až po stoly. Truhlářské práce dostala na starost firma Sollus.

Nádech luxusu rovněž rozbíjí industriální detaily – třeba betonové stěrky v koupelnách, které doplňují italské obklady Mutina a baterie v již zmiňovaném působivém odstínu british gold od značky Fantini. V šatně zase najdete ocelové prvky. Jako klenoty v interiéru působí svítidla Buster and Punch, která dodává obchod Monobrand, a umělecká díla z chrudimské galerie Světlany a Luboše Jelínkových.

Na původní prvky odkazuje nejen podlaha s parketami poskládanými do tradičního šipkového vzoru, ale taky dřevěný trámový strop. Vtipným detailem je pak televize zasazená do zlatého rámu. Architekti se zábavě nebránili ani při focení, a tak ve spolupráci s dvojicí fotografů BoysPlayNice vznikla série „duchařských“ snímků. Na některých fotografiích si dokonce duchy zahráli samotní architekti. Do tajemné atmosféry bývalého hotelu Měšťák se tak ponořili se vším všudy.


 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 11.01.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...