Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V srdci Českého Krumlova vznikl eklektický butikový hotel Monastery Garden

V srdci Českého Krumlova vznikl eklektický butikový hotel Monastery Garden

Český Krumlov má nezaměnitelnou historickou atmosféru. Proto mu sluší projekty, které na jedinečného ducha místa navazují. Jeden takový tu nedávno vytvořili ti architekti v čele s architektem Martinem Machů a architektkou Annou Holešovskou. Butikový hotel Monastery Garden vzdává hold domu z 16. století.

Hotel stojí hned u vstupu do klášterních zahrad. Součástí zadání bylo, aby architekti pojali prostor zážitkově. „Do Krumlova nejezdíte přespat, do Krumlova jedete prožít město,“ vysvětlují majitelé domu Kamila a Petr Dvořákovi. Dům zároveň obklopuje zeleň, a právě ta se stala jedním z hlavních témat v interiéru. Na tapetách i dalších doplňcích najdete nejrůznější rostliny i místní byliny. Promítly se i do názvů pokojů a ilustrací na tapetách od Přemysla Vranovského, které zdobí stěny jednotlivých pokojů. Ubytujete se například v pokoji Šípek, Heřmánek či Mák. 

Jak již bylo řečeno, dům pochází z 16. století, avšak prošel několika necitlivými rekonstrukcemi, které zničily většinu původních prvků. „Na historické vrstvy jsme bohužel nemohli navazovat. Proto jsme atmosféru tajemna a ušmudlanosti museli vytvořit znovu,“ vysvětluje architekt Martin Machů, který na projektu spolupracoval s projektanty z ateliéru ko-a. Výsledkem je eklektický interiér, kde architekti harmonicky spojili moderní a starobylé prvky. Historické fresky nicméně zůstaly alespoň na fasádě. 

Aby se architektům podařilo podpořit dojem, že je prostor autentický a nese v sobě spoustu příběhů, museli ho zabydlet. „Ale zároveň jsme také chtěli, aby hotel na hosty působil povědomě, čistě, neokoukaně a hravě,“ popisuje ateliér. Interiéru nechybí nostalgie, avšak architekti pracovali s nejmodernějšími technologiemi. Najdete tu mimo jiné klimatizace, wifi, televize a smart cloudové řešení. Vše je však pečlivě skryto, aby technologie nerušily celkový dojem z prostoru.

V českokrumlovském hotelu se nikam nespěchá, jako by se tu zastavil čas. „Hotel a bistro by měly být útočištěm pro každého, kdo si chce zdravě zalenošit v útulném prostředí a prožít malebnost Krumlova co nejintenzivněji,” popisují autoři návrhu.

Součástí projektu je i vinný sklep či bistro, kde hodujete u velikého stolu pod dřevěnými trámy. „Strop jsme zbavili tmavého nátěru a použili nové dubové parkety, které jsme nalakovali na červeno,“ popisují architekti. V interiéru stojí mimo jiné barové židle Steelwood od italské společnosti Magis. Pokud toužíte po originálnějším posezení, poslouží litinové radiátory s kůží. Jídelní stůl vznikl na míru a obklopují ho židle z pozůstalosti. Architekti použili v hotelu rovněž bezobložkové dveře od společnosti Dorsis, betonové stěrky zase zajistila firma Němec.

Na hlavní provoz bistra navazuje hodovní síň. I tady se posadí větší společnost, a to u stolu pro osm lidí. Historickou atmosféru síni dodává svítidlo, které až připomíná zámecký lustr. Zajímavostí je, že se dá svítidlo použít i v exteriéru. Skandinávskou klasiku pak představují židle J110 a J77 od značky Hay.

Po hostině můžete zamířit do jednoho z pokojů. Pokud si vyberete Šípek, bude na vás čekat klenutý strop, masivní dřevěná postel a vana nad starou studnou. „Nahlédnete do ní díky kovové obruči s prosklením a osvětlení,” popisuje Martin Machů. Atmosféru dokreslují originální tapety a svítidlo Under the Bell od značky Muuto, které je u nás k sehnání v obchodě Stockist. Za pozornost stojí také koberec z českého obchodu Maimana. V tom koupíte ručně tkané koberce, které šijí afghánské ženy.

Pokud potřebujete víc místa, uspokojí vás apartmán Mák, který má hned dva pokoje. Ložnice je ukrytá za tajnými dveřmi v knihovně – právě to je jeden z mysteriózních prvků. Podlahu tvoří smrkové fošny s malovaným vzorem. Architekti použili také křeslo, které vzniklo podle návrhu Adolfa Loose. Barvy do prostoru přináší mimo jiné koberec Eden Queen od značky Moooi. Jednu ze stěn zdobí nově udělaná patina. Za skříní najdete také koupelnu s omyvatelnou tapetou.

Největší pokoj je Lilie. Prostor ještě opticky zvětšuje zrcadlo na stropě. Odpočinek nabízí lenoška, která opět vznikla dle návrhu Adolfa Loose, a sofa. Hravým detailem je červený obvod smrkové podlahy.

Pokud toužíte naopak po útulném prostoru, zamiřte do pokoje Heřmánek. Uvidíte tu strop s černým puntíky nebo smrková prkna ošetřená zeleným olejem. V tomto pokoji svítí světlo Ambit od společnosti Muuto. Za posuvným obrazem se pak skrývá koupelna.

Obdobně malý je pokoj Máta. I tady najdete štukové zrcadlo s patinou. Architekti v tomto případě zvolil smrková prkna s bílým olejem. Mezi menší pokoje patří také Levandule.

Kdo si potrpí na útulnost, zamiluje si pokoj Bezinka. Tady najdete nejen dřevěné prvky, které prostor opticky zateplují, ale i krb, který architekti sehnali v antiku. Jde sice o atrapu, i ta však prostor opticky zabydluje.

Specifické kouzlo má pokoj Sedmikráska, kterým prochází komín. Zároveň pokoj rozděluje na ložnici a koupelnu. „Sedmikráska má navíc největší světlou výšku ze všech pokojů,“ vysvětlují architekti.

Podkroví patří pokoji Rozmarýn. „Pokoj je malý i velký, nízký i vysoký, prostorný i útulný,” shrnutí architekti. Pod střechou ho doplňuje rovněž Fialka.

Jak říkají ti architekti, hotel Monastery Garden není ani příliš historizující, ani nepatřičně moderní. Podobně jako při revitalizaci pražského klášterního bytu ze 17. století ukázali, že si umí poradit i s výzvami, které jsou staletí staré.


hotel Monastery Garden

Klášterní 49, 381 01 Český Krumlov  

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...