Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér Nildo José navrhl byt, který ovládají čisté linie

Ateliér Nildo José navrhl byt, který ovládají čisté linie

V brazilském São Paulu vznikl apartmán, který ovládly čisté linie, přírodniny i funkční vybavení. Již na první pohled vás upoutá jeho nadčasový a minimalistický styl. Nezaměnitelným prvkem interiéru je bílý centrální box, ukrývající kuchyni a koupelnu.

Studiový apartmán o rozloze 155 čtverečních metrů, nazvaný Dendê Duratex House, navrhlo místní architektonické studio NJ+, v čele s architektem Nildo Josém. Dispoziční řešení je ve formě otevřeného prostoru ve tvaru písmene L. Zahrnuje ložnici na jednom konci a obývací místnost na druhém s kuchyní uprostřed.

Architekt se v tomto projektu nechal inspirovat prostředím své domoviny. Mnoho podnětů tak vzniklo z odkazu k brazilskému státu Bahia, kde vyrůstal. Mezi tyto detaily patří například obložení z tmavého dřeva stromů Jacaranda. Kontrast k nim dodávají světlé stěny z páleného cementu, jež zachycují světlo a symbolizují jednoduchou architekturu bahijských plážových domů.

V každém detailu tak lze vidět architektovo zvláštní pouto s jeho domovem, pro který je charakteristické umění, hudba bossa nova a poezie. Kromě moderního závěsného krbu a designového nábytku, který už na první pohled láká k pohodlnému posezení, zde najdete i hodně uměleckých prvků. Nástěnné police zdobí stovky lahví z čirého skla naplněných bahijským pískem, které odkazují na koloniální minulost. Opodál stojí socha muže od výtvarníka Giovaniho Caramella.

Dominantou obývacího pokoje je veliký rustikální kámen z Mont Blancu, který odkazuje na ryzí přírodu a může být použit také jako další konferenční stolek. Na stropě se vyjímá světlík dodávající více denního světla a za okny, která jsou z obou stran takřka přes celou stěnu, se zelená svěží zahrada.

Interiér doplňuje šedá kamenná podlaha, stěny z tmavého dřeva, které se skrz oblouk proměňují až ve strop, a zářivý bílý nábytek. Od vchodu podél zdi se line mramorová deska s patnáctimetrovým pruhem LED osvětlení, které „tvůrčím a jemným způsobem připomíná bahijskou mystiku“.

Volně stojící box, v němž je ukryta z jedné strany kuchyně a z druhé strany koupelna, je zároveň i dělicím prvkem mezi společenským a soukromým prostorem. Odděluje jídelnu od ložnice. Velké množství nábytku a vybavení pochází od vyhlášených brazilských architektů a designérů.

„Dům má snovou povahu. A to hlavně díky čistým texturám a kombinacím různých prvků. Vytváří tak harmonický celek,“ říká architekt.

Na druhém konci bytu se nachází ložnice, z níž můžou majitelé rovnou vejít do přilehlé zahrady. Světlý nábytek a zemité tóny přispívají ke klidné a harmonické atmosféře, kde nejde dělat nic jiného než spokojeně relaxovat.

Dende Duratex House by NJ Studio

Rozmanitost kusů nábytku dodává tomuto domu jeho identický tvar, strukturu a zároveň i jemnou eleganci. Pokud vás zajímá brazilská architektura, pak nakoukněte také do domu plného přírodní harmonie nebo domova, který odkrývá uměleckou sbírku i bazén v obýváku.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...