Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Až na vrcholky stromů. V Krkonoších stojí stezka od Josefa Strögera

Až na vrcholky stromů. V Krkonoších stojí stezka od Josefa Strögera

Na hory nemusíte jezdit jen za sjezdovkou a bombardinem. V Janských Lázních najdete turistický cíl, který potěší každého milovníka vyhlídek: Stezku korunami stromů. Musíte po ní ale chvilku pátrat, splývá totiž s okolní přírodou. Právě citlivé řešení, které nekřičí a ctí zeleň kolem, bylo cílem německého architekta Josefa Strögera.

Pokud nejsou výšky nic pro vás, raději se obraťte ještě u vchodu a zamiřte radši do místního bistra. Na krkonošské stezce pod sebou místy máte až 23 metrů a pokud toužíte po opravdovém adrenalinu, můžete si zkusit i chůzi po lanech nebo sítích. Cesta vám bude rychle utíkat i díky informačním tabulím se zajímavostmi ze světa živočichů a rostlin. Když po dřevěném chodníku zavěšeném v korunách stromů urazíte necelý kilometr, dočkáte se hlavní podívané. Na konci stojí 45 metrů vysoká vyhlídková věž.

Cesta na vrchol rozhledny vede přes podzemí, kde najdete působivou expozici o půdních a kořenových systémech. Architekt Josef Ströger tu kombinoval dřevo s betonem. Beton symbolicky odděluje podzemní část a přidává stavbě špetku industriality, černé zdi zároveň navozují mystickou atmosféru podzemního života. Jakmile se zase dostanete na povrch, přechází betonový chodník opět v dřevěnou stezku. Architekt zvolil materiály, které umí přirozeně stárnout, zajistil tak nadčasovost stavby.

Celá stezka je bezbariérová, což se odráží také v architektonickém řešení. Rampa nesmí mít víc jak 6 % sklon a samozřejmostí jsou místa k odpočinku. Pozvolné stoupání vytváří dlouhou spirálu, kterou zvládnou vyjít i malé děti. Pozornému oku neunikne, že se rozhledna směrem nahoru rozšiřuje. Tvar věže má totiž připomínat květ hořce, který je pro Krkonoše typický. Vrchol rozhledny nabízí uklidňující pohled na Krkonošský národní park v celé kráse. A že je na co koukat; stromy jsou místy až sto padesát let staré.

Komu už nohy neslouží, může se dolů svést tobogánem. Jak se na stezce vzal? Důvod je možná nudnější, než by se na první pohled mohlo zdát. „Podle českých norem musí být v každé věži, která je vyšší než 30 metrů, únikové schodiště,“ popisuje architekt Josef Ströger. A když už musel do středu rozhledny umístit schody, připojil k nim rovnou i tobogán.

Architekt Josef Ströger má s rozhlednami bohaté zkušenosti. První stezku korunami stromů navrhl v roce 2009 v Bavorském lese, v tomto případě zvolil oválný tvar. Tak, aby nabídl bezbariérový přístup a co nejlepší pohled na staré jedle a buky, které stojí v bezprostřední blízkosti věže. „V nejlesnatějším pohoří střední Evropy si lze jen těžko představit jiný materiál. Už tehdy bylo jasné, že budou také další rozhledny vznikat ze dřeva,“ říká architekt, který  už od poloviny 80. let experimentoval s dřevostavbami z prefabrikovaných desek. K dřevu jako stavebnímu materiálu má tedy velmi blízko.

V Bavorském lese Josef Ströger vyrostl. „Vyrůstal jsem v době, kdy nebylo možné překročit hranice do Česka, i když jsem od něj bydlel jen dvacet kilometrů vzdušnou čarou. Jakmile se však hranice otevřely, začal jsem v Čechách trávit čím dál tím víc času,“ vzpomíná architekt, který v roce 2012 navrhl na Lipně svou první „českou“ Stezku korunami stromů. Ta je necelých 700 metrů dlouhá a tvoří ji pravidelný osmiúhelník.

Krásné výhledy a zajímavě řešené rozhledny můžou být návykové. Kdo touží po dalším cíli nad korunami stromů, má z čeho vybírat. Stezek od Josefa Strögera už stojí celkem osm. Dvě u nás, jedna na Slovensku, zbytek v Německu a Rakousku. Záleží, na jak dlouhý výlet máte zrovna náladu.


Stezka korunami stromů Krkonoše

542 25 Janské Lázně

www.stezkakrkonose.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 20.03.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...