Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bang & Olufsen: Symfonie pro váš sluch

Bang & Olufsen: Symfonie pro váš sluch

Když v roce 1994 majitel obchodu, Vladimír Dzurenda, zvažoval rizika založení nového obchodu s audio/video technikou, která tehdy zažívala boom, stačil jediný pohled na katalog již existující značky Bang & Olufsen. Rozhodl se, že tomu musí dát šanci.

Reproduktor BeoLab 5 z dílny Davida Lewise.

Pohled do minulosti

Dánští inženýři, Peter Bang and Svend Olufsen, se poznali díky společnému příteli v roce 1925 a hned ve stejný rok začali pracovat na nové značce audio techniky - Bang & Olufsen. Zatímco Peter byl spíše introvert a zapálený pro vědu, Sven naopak miloval společnost a nekonvenční design. To však nebylo překážkou pro postupné rozrůstání jejich firmy, která se dodnes profiluje jako velmi povedený střet mezi designem a technicky špičkovým provedením. V roce 1938 dvojice na trh uvedla první rádio Beolit 39 s bakelitovým krytem, který umožňoval vytvořit dosud neznámý zakulacený vzhled, čímž k sobě přitáhla velkou dávku pozornosti.

V roce 1938 dvojice na trh uvedla první rádio Beolit 39 s bakelitovým krytem.

Testy v Kostce

Testovací místnost s názvem Kostka je světově největším soukromým zařízením pro elektro akustické měření. V rámci prostoru 12 x 12 x 13 metrů probíhá měření ve všech fázích vývoje konkrétního produktu. Právě obrovské rozměry Kostky umožňují otestovat zvukovou odezvu, aniž by se zvuk odrážel od stěn, podlahy nebo stropu.

Reproduktory jsou umístěny na počítačově ovládáné desce, aby bylo možné je obracet o 360º horizontálně i vertikálně. Technici pak mohou měřit vycházející zvuk z každého úhlu i z libovolné vzdálenosti a to s přesností na 1 mm a 1 stupeň otáčení. Kromě počítače, ale finální kvalitu zvuku posuzují i vyškolení odborníci. Reproduktor tak neopustí brány továrny, pokud není schválen kvalifikovaným posluchačem.

360º precizního zvuku

Bez ohledu na to, kde sedíte a jak daleko jste, si i díky důkladnému testování můžete užívat perfektní zvuk, který vychází z reproduktorů BeoLab 90. Speciální technologe zajišťuje, že zvuk není ovlivněn odrazem od stěn, ani nábytku a všichni v daném prostoru tak mají zaručen stejný zážitek z poslouchané hudby nebo filmu. Reproduktor má 360º rozptyl, ale může být nastaven jen do konkrétního bodu v případě, že si chcete sami užít perfektní zvuk. Reproduktor se sám o sobě stává designovým doplňkem, který je založen na hliníkové schránce upevněné na zahnutém dřevěném podstavci.

Společník na cesty

BeoPlay H8 jsou bezdrátová sluchátka, která můžete ovládat pouhým dotykem. Jednoduše si tak nastavíte hudbu, zvednete telefon nebo zapnete funkci pro omezení okolního ruchu v případě, že budete chtít být se svoji hudbou úplně sami při cestování nebo při práci. Ovládání navíc funguje i s rukavicemi. Příjemné je, že sluchátka važí pouhých 255 gramů, což pro lepší představu odpovídá velké tabulce čokolády.

Pokud byste chtěli navštívit obchod Bang & Olufsen v České republice, najdete ho v jedné z posranních uliček v blízkosti Staroměstského náměstí. Jakmile do prostorného showroomu vstoupíte, pohltí vás svět reproduktorů, sluchátek a televizí s nezaměnitelným designem. Pokud se tady rozhodnete strávit pár hodin, nikomu to rozhodně nebude vadit. K dispozici vám jsou nejnovější produkty i prostor pro pracovní nebo osobní schůzky. Otestovat jednotlivé kousky můžete po dohodě také rovnou u sebe doma.

Hudba v nás dokáže vyvolat všemožné pocity. Pokud si ji ale pustíme skrze kvalitní reproduktory, dokáží být naše emoce ještě intenzivnější. Peter Bang se Svendem Olufsenen tomu věřili už v roce 1925. Díky jejich přesvědčení si i dnes můžeme dopřát bezchybný zvuk v jednom z reproduktorů nesoucí jejich jména. Jedinečnou příležitostí vyzkoušet si BeoPlay A9 nebo BeoLab 18 na vlastní uši bude nadcházející SQUAT iD23 v bytě iD23A od designérky Ivanky Kowalski.

_____________________________________________________________________________________

Jáchymova 4, Praha 1
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Dagmar Vyhnalkova pro SQUAT iD23, archiv beostore.cz, bang-olufsen.com

Publikováno: 19.10.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...