Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hästens: Postele ověřené samotným králem

Hästens: Postele ověřené samotným králem

Položili jste si někdy otázku, který kus nábytku je ve vaší domácnosti nejvytíženější? Možná vás napadne křeslo v obývacím pokoji nebo dokonce konferenční stolek před televizí. Pravda ale leží o kousek dál - v ložnici. Postel, i když se to nezdá, musí z veškerého vybavení unést největší zátěž a to navíc po nejdelší dobu. Na neustálém doporučení, že s kvalitní postelí se budete cítit lépe, možná tedy nakonec něco bude. Pokud totiž máte komfortní postel, vaše svaly mnohem efektivněji regenerují a člověk nemá potřebu se ve spánku pohybovat více než je nezbytně nutné. Odpočívá tak i náš mozek a spánek je hlubší.

S klidným spánkem má bohatou zkušenost švédská firma Hästens, která se výrobě matrací začala věnovat již roku 1852 a později přešla především na výrobu postelí. Dnes jsou jejich výrobky známé pro svůj nezaměnitelný modrobílý kostkovaný vzor. Důkazem kvality mohou být řady certifikací a ocenění, ale jedním z nepochybných argumentů je jednoznačně skutečnost, že na postelích Hästens už více než padesát let spí i švédská královská rodina. A kdo jiný by měl hodnotit kvalitu spánku, než samotný král země, ve které se lůžka vyrábí?

Továrna na sny

Zázemí, přezdívané v Hästens Továrnou na sny, není typickým místem s vrčícími stroji, balíky gumy a pěny do matrací. Nenarazíte tady ani na rozžhavené pece nebo roboty. K tvorbě postelí Hästens zkrátka stačí lidé, kteří využívají své schopnosti a techniky předávané z generace na generaci. Za každou postelí tak stojí stovky hodin strávených nad výzkumem, vývojem a návrhy, které se následně promítají do finální podoby produktu.

Továrna vznikla ve 40. letech 20. století a říkalo se jí Tivoli. Návrh budovy pochází od britského architekta Ralpha Erskina.

Švédské kořeny

Na úplném počátku značky Hästens stojí příběh, v jehož hlavní roli figuruje dvaadvacetiletý mladík Pehr Adolf, který byl v roce 1852 oceněn královským titulem Mistr sedlář. Pehr byl totiž skutečným mistrem, který ctil zásady staré školy, v nichž kvalitní a řemeslně dokonale odvedená práce byla téměř posvátným pojmem. Kromě výroby sedel a koňských postrojů byly jeho náplní práce také matrace z koňských žíní, které se nakonec staly impulsem pro vznik značky Hästens v překladu znamenající “patřící koňovi”. Svoji myšlenku, znalosti a dovednosti dokázal Pehr Adolf předat dále svým potomkům a zachovat tak know-how značky až do současnosti.

V Čechách se postele Hästens objevily poprvé v roce 2004, kdy se Karel Vágner, rodák ze Zlína a současný majitel firmy Vágner Design zastupující značku Hästens v České republice, vypravil navštívit svou sestru žijící ve Švédsku. Týden u sestry ve Švédsku navždy změnil můj pohled na postel a její roli v našem životě. Každé ráno jsem se probouzel výrazně lépe než při vstávání doma. Dokonce jsem žil v domnění, že sestra má v ložnici jakousi zázračně tichou klimatizaci, která tu pohodu a čerstvost způsobuje. Když mi sestra odhalila, že veškeré to pohodlí pramení z modrobíle kostkované postele, věděl jsem ihned, že takovou postel si chci pořídit stůj co stůj”, vzpomíná s úsměvem Karel Vágner.

Dary přírody

Všechny postele značky Hästens jsou již od počátku výroby zhotovovány tradičním způsobem, tedy ručně a výlučně ze stoprocentně přírodních materiálů. Mezi ty patří koňské žíně, len, bavlna, vlna a borovicové dřevo z lesů na severu Švédska.

Zatímco koňské žíně odvádí vlhkost a působí jako klimatizační systém, vlna má za úkol regulaci teploty a také přispívá k většímu pohodlí. Len se používá pod a mezi pérovací systémy. Hustá lněná tkanina je mimořádně pevná a pružná a kromě toho odvádí statickou elektřinu a zabraňuje jejímu vzniku. Dřevo ze švédských borovic, ze kterého jsou vyrobeny všechny postelové rámy, jim dává mimořádnou pevnost a stabilitu. Velkou výhodou použitých přírodních materiálů je nízký obsah alergenů, ať už jde o prach nebo roztoče.

Ocelové pružiny

Postele Hästens zaujmou také velmi propracovaným systémem vzájemně se propojujících ocelových pružin, které vám dokáží podepřít ty části těla, které to potřebují a naopak poskytnout prostor tam, kde je žádoucí. Rovnoměrným rozložením váhy dokáže postel zajistit téměř stav beztíže. Klouby i svaly tak nejsou během spánku zbytečně zatěžovány a mohou se soustředit jen na svou regeneraci. Tvrdší a pevnější pružiny jsou umístěny v rozích postele, aby snadno udržely její tvar. Pružiny, které máte ve svrchní části nejblíže u těla, jsou navíc schované do speciálních kapes pro lepší pohodlí a hlavně omezení hluku při pohybu na posteli. Při převalování tak nevzbudíte ani sebe, ale ani svého partnera.

Při nákupu postele se určitě neřiďte jen cenou a jejím vzhledem. Nechte si podrobně vysvětlit, z čeho se postel skládá, a jakým způsobem byla vyrobena. Přeci jen chcete, aby vám vydržela co nejdéle a hlavně, aby se vám z ní každé ráno vstávalo jako jejímu veličenstvu. Až příští měsíc zavítáte na výstavu SQUAT iD23, budete mít v bytě architektky Ivanky Kowalski možnost vyzkoušet pohodlí postele Auroria. Čelo k posteli na zakázku dodala designérka Anna Marešová.

_____________________________________________________________________________________

Vinohradská 33/1420, Praha 2
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: hastens.com

Publikováno: 17.10.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...