Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Barokní sýpka Lemberk v režii Happy Materials. Jak se promění?

Barokní sýpka Lemberk v režii Happy Materials. Jak se promění?

Rok 2020 přinesl spoustu strastí, ale i radostí. Společnosti Happy Materials, za kterou stojí Lucie Havlová a Tomáš Hendrych a která mimo jiné provozuje i knihovnu materiálů matériO a galerii Kuzebauch na pražském Břevnově, se podařilo získat historickou sýpku v Lemberku. Jaké s ní má plány?

Stáří raně barokní sýpky, která stojí severovýchodně od Jablonného v Podještědí, odborníci odhadují asi na čtyři sta let. Přímo sousedí s místním zámkem. Teď je lidově řečeno „na spadnutí“, tým Happy Materials by jí ale do několika let měl dát nový život.

„Chystáme rozsáhlou renovaci. Objekt by měl nabídnout větší výstavní plochu a spojit v sobě galerii, vzdělávací prostory pro pořádání seminářů, workshopů, letních škol pro architekty a podobně. Věříme, že sýpka znovu ožije a bude sloužit i místním obyvatelům,“ plánuje Lucie Havlová, spoluzakladatelka Happy Materials. „Tato oblast v česko-polsko-německém pohraničí je velmi bohatá nejen z pohledu historického, kdy se tu po staletí střetávaly vlivy německé a slovanské kultury, ale i architektonického. V okolí najdete množství hradů, zámků, kostelů a lidových roubených či hrázděných staveb.“

Na místní historii naváže i samotné architektonické pojetí renovace. „Plánujeme spolupracovat s historiky, památkáři i architekty. Rekultivujeme i okolí sýpky,“ jmenují novopečení majitelé. „Sýpka by měla žít. Představujeme si například, že každý rok by byl věnovaný jednomu tématu, ke kterému bychom uspořádali výstavu a přednáškový cyklus, jenž by mohl vyústit v malé sympozium.“

Renovace by měla začít v létě 2021 – opravou střechy. Poté přijde na řadu odstranění náletových dřevin z okolí objektu. Nejprve by se měl veřejnosti zpřístupnit exteriér, majitelé plánují třeba venkovní výstavy, a mezitím budou probíhat renovace interiéru. Novou éru sýpky by v létě měla odstartovat výstava interaktivních ocelových soch Čestmíra Sušky, plánuje se i hudební performance. Investoři tak chtějí dát o projektu vědět odborné veřejnosti i obyvatelům Lemberku ­– a vyzvat je, aby se na oživění historické budovy aktivně podíleli.

„Máme své vize, ale přijímáme podněty samozřejmě i od dalších zájemců z řad umělců, architektů a investorů. Kdokoliv se nám může ozvat nebo přispět do začátku prostřednictvím Darujme.cz,“ vyzývají autoři projektu, kteří mají k oblasti Lemberska a Lužických hor vztah. Jak sami říkají, stala se jejich druhým domovem, a tak jim její osud není lhostejný. A vám?


Chcete se do projektu zapojit? Kontaktujte tým Happy Materials.

Anna Roubíková, anna.roubikova@happymaterials.com, +420 733 715 663

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 15.05.2021

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...