Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Galerie Kuzebauch odhaluje pozoruhodná díla sklářů

Galerie Kuzebauch odhaluje pozoruhodná díla sklářů

Kam v Praze za uměním? Vyrazit můžete třeba do Galerie Kuzebauch, kde nyní probíhá výstava uměleckého skla Barbory Tydlitátové a Natálie Bozděchové s názvem Izotopy. Galerie za svou éru hostila již mnoho výjimečných děl, a to nejen začínajících, ale i vyhlášených designérů a výtvarníků napříč různými uměleckými obory. V posledních letech ale můžete navštívit hlavně expozice zaměřené na sklářství. Pojďte se s námi podívat do světa skleněné elegance, průzračných linií a nekonečné inspirace.

Nikde na světě nenajdete tak vysokou úroveň sklářských škol jako u nás v Čechách. Tyto školy, ať už střední či vysoké, každoročně vypustí do světa desítky talentovaných absolventů, kteří se chtějí pustit do své vlastní designérské dráhy. A právě díky nim, mladým a odvážným duším, má české sklo nespornou konkurenční výhodu. Nestárne, zato do sebe vstřebává zkušenosti a ambice celých generací, každá z nich přináší pokaždé něco nového. Galerie Kuzebauch pravidelně představuje díla těchto umělců a pomáhá jim dostat se do povědomí široké veřejnosti.

Více než sto malých sklářských dílen a skláren po celé České republice umožňuje jednotlivým tvůrcům vlastnoručně pracovat i experimentovat s různorodými sklářskými technikami, a vytvářet tak jedinečná díla. Po staletí budovaná tradice českého sklářství stojí nejen na historii, bílém sklářském písku a zručných řemeslnících, ale především na lásce ke sklu a znalostech, které se dědí z generace na generaci.

Pokud se vydáte do Galerie Kuzebauch, stihnete ještě výstavu Izotopy již zmíněných designérek Barbory Tydlitátové a Natálie Bozděchové, která potrvá do 11. září. Galerie představuje jejich společnou i individuální tvorbu. Možná autorky znáte pod jejich internetovou přezdívkou p a z d r á t i.

Sklo nás fascinuje tím, jak dokáže měnit svůj charakter při různých technologických postupech a dekorování," říkají s vášní designérky, které mají navíc i společné zážitky ze studií. Absolvovaly spolu obor Návrhářství skla a šperku na Technické univerzitě v Liberci a poté i obor Hutní tvarování skla na SUPŠ v Železném Brodě, kde Natálie stále ještě studuje.

Se samotným názvem výstavy se autorky ztotožňují. Říkají o sobě, že jsou samy podobné izotopům, neboli variacím jednoho chemického prvku. A to pocítíte i z atmosféry jejich výstavy. Barbora Tydlitátová zde ukazuje kolekci objektů ZEVNITŘ. Obrací sklo naruby a vytváří pozoruhodné tvary. To, co mělo být skryto, můžete nyní v Galerii Kuzebauch naplno obdivovat jako efektní dekor. Natálie Bozděchová ve své kolekci nádob KAZARI zase experimentuje s egyptsko-secesní technikou sčesávání, kdy je dekorace na tvar aplikována zvlášť jako segment a dalším zpracováním se stává součástí samotného objektu. Jejich společným projektem je pak kolekce šperků ROTTENSCHMUCK, jejíž tématem je ambivalentní vztah západní civilizace k potravinám.

ZEVNITŘ, 2018, podjímané hutně tvarované sklo

KAZARI, 2018, podjímané hutní sklo dekorované a tvarované z volné ruky

ROTTENSCHMUCK, 2018, hutně tvarované sklo, měď, potraviny

Barbora Tydlitátová a Natálie Bozděchová patří k nejmladší generaci českých sklářských nadějí. Sklo je pro ně materiálem, jehož prostřednictvím chtějí vyprávět o svém vidění světa. Nebojí se experimentu, jsou odvážné, ale nikoliv zbrklé – o své práci přemýšlí, s nadsázkou dvakrát řežou, dvakrát měří. Nezbývá proto než držet palce, ať se jim dílo nadále daří," dodává Petr Nový, kurátor výstavy, který zároveň láká návštěvníky na další pokračování, jež bude k vidění na letošním Designbloku.

Galerii Kuzebauch provozují Lucie Havlová a Tomáš Hendrych, majitelé společnosti Happy Materials. Založili ji před šesti lety, aby dostali do povědomí výjimečná díla, především ze sklářského odvětví. V galerii jste mohli za letošní rok vidět umění Jakuba Berdycha staršího, Martina Janeckého či Anny Polanské. Pod současnou výstavou dále výtvory Barbory Tydlitátové a Natálie Bozděchové. Do konce roku zde budou k vidění také díla Dany Zámečníkové a Josefa Divína.

Každoročně se navíc pořádají i výstavní akce mimo galerii. Setkat jste se s nimi mohli například na International Trade Fair 2018 – Modern Masters v Mnichově, na akci Art Prague či Prague Gallery Weekend. Od 20. do 23. září 2018 se představí také na TRESOR – Dialogues Through Time, 20. až 28. října 2018 na Dutch Design Week (hala Piet Hein Eeka) a 25. až 28. října 2018 na Designblok Prague, kde bude k vidění již zmíněné pokračování výstavy Izotopy.

A na co se můžete v Galerii Kuzebauch těšit již za pár dní? Na novou výstavu s názvem Bouře, kde Dana Zámečníková představí své velkoformátové skleněné obrazy. Výstava začíná 19. září a potrvá až do 14. listopadu 2018. 


Galerie Kuzebauch

Říčanova 19

Praha 6

Otevírací doba: po-pá 9 - 18h /nebo po domluvě/
info@galeriekuzebauch.com
Vstup volný

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Galerie Kuzebauch, Zdeněk Šebesta, Lenka Glisníková, Tomáš Rubín

Publikováno: 07.09.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...