Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bistro The Eatery: Šedé, ale rozhodně ne nenápadné

Bistro The Eatery: Šedé, ale rozhodně ne nenápadné

Minimalismus a šedá – dvě slova, která nejlépe vystihují interiér holešovické restaurace The Eatery. Nové fine dining bistro na pražské scéně se kromě vynikajícího jídla pyšní i elegantním interiérem, který ladí s místním moderním přístupem ke gastronomii. The Eatery je podnik, který nepotřebuje oslňovat složitým interiérem. Místo toho architekti ze studia NEUHÄUSL HUNAL vsadili na střídmý a dokonale promyšlený design, který podtrhuje zážitek z připravovaných jídel.

Restaurace z pohledu kuchaře

Celý prostor má několik částí, každá má jiný účel. V restauraci zůstaly odhalené železobetonové konstrukční prvky, které doplňuje obložení zdí ze surového heraklitu. Díky pečlivě vybranému mobiliáři působí restaurační část střídmě, ale zároveň útulně. Tento pocit podtrhuje především čalouněná lavice, která lemuje celý prostor restaurace. Velkou roli zde hraje také osvětlení. V částech určených pro hosty zajišťují světlo decentní betonová svítidla zavěšená přímo nad jednotlivými stoly. Vytváří intimní a teplou atmosféru. Funkční prostory zase osvětluje silné studené světlo, které podtrhuje jejich hygienicko-technický charakter.

Pomyslným jádrem hlavního prostoru bistra je otevřená kuchyně. Ta člověka zaujme hned při vstupu do restaurace, její zářivou bělost oproti šedému zbytku restaurace totiž na první pohled nejde přehlédnout. Kuchyně je ohraničená barem s bílými kachlíky, kolem kterého je také možné sedět na barových židlích. Díky tomu pak můžou zájemci pozorovat kuchaře při práci, sledovat přípravu pokrmů z té nejbližší možné vzdálenosti a také navázat kontakt se samotnými kuchaři.

Dalším centrálním bodem restaurace je zázemí obsluhy, které je umístěné přímo v jejím středu. Stejně jako otevřená kuchyně, i tento ostrůvek je obložený bílými dlaždičkami a nerezí. Díky tomu oba funkční gastronomické provozy kontrastují se zbytkem interiéru. Z tohoto prostoru dokáže obsluha restaurace pokrýt většinu požadavků hostů. Slouží tak jako náhrada za chybějící bar, který najdeme ve většině restaurací. 

Kontrastně oproti zbytku restaurace působí také toalety, které definuje černobílá a strohý minimalismus. Černě obložené zdi zde tvoří protiklad plošně osvětlených bílých stropů. Jako nečekaný přechod působí chodba spojující toalety a samotnou restauraci. Ta je obložena záměrně nedokončenými sádrokartonovými příčkami, které doplňují barevné piktogramy na zdech.

Kromě minimalistických grafických prvků tvoří jedinou dekoraci v prostoru podsvícení vinotéky ukryté za nedokončenou příčkou z na výšku poskládaných plotových tvarovek. Díky prosvícení jednotlivých lahví vína vzniká za mřížkou zdi nenápadná hra se světly.

Na první pohled může velkorysý prostor bistra The Eatery působit neútulným, sterilním dojmem. Střídmé pojetí interiéru ale zaručuje, že se tu budete naplno věnovat tomu, kvůli čemu do restaurace přijdete: tedy prvotřídnímu jídlu.


The Eatery

U Uranie 18

Praha 7 - Holešovice

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Studio Flusser

Publikováno: 11.01.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...