Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bistro a bookshop Kaprova – jídlo a knihy mezi rybářskými sítěmi

Bistro a bookshop Kaprova – jídlo a knihy mezi rybářskými sítěmi

V historickém centru Prahy, hned na rohu rušné Kaprovy ulice, najdete kouzelné bistro. Potěší všechny milovníky dobrého jídla, ale i zajímavých knih. Pár kroků od novorenesanční budovy Rudolfinum a kousek od Staroměstského náměstí najdete Bistro Kaprova.

Za jedinečným interiérem stojí ateliér Morix v čele s uznávaným českým architektem Jaromírem Pizingerem. Díky promyšlenému konceptu architektonického dua tak vznikl nevšední a zároveň příjemný prostor, který má své charisma. „Inspirací pro nás byl prostor jako takový, jeho skrytý potenciál, který jsme chtěli odkrýt a vyzdvihnout,“ říkají architekti.

V prostorách, kde se nyní nachází Bistro Kaprova, bylo dlouhá léta uznávané knihkupectví, které si oblíbilo mnoho lidí. Majitelé bistra proto v novém prostoru chtěli tuto tradici zachovat. Bylo pro nás těžké do tak citlivého prostoru zasáhnout, přesto jsme se toho ale chopili," vzpomíná na začátek projektu architektka Naďa Pizinger.

Věděli jsme, že bude důležité vytvořit koncept, který nebude omezený stylem, a bude v sobě mít naopak napětí. To podle nás vzniká právě spojováním neslučitelného. Důležitá je zároveň pokora k hodnotné architektuře domu,“ dodávají architekti.

Bistro se rozkládá přes dvě patra a nabízí návštěvníkům až 63 míst k sezení, a to nejen na galerii, ale i v salonku. Architekti chtěli, aby se prostor nadechnul a aby zároveň vznikl atraktivní celek, který osloví zákazníky a jehož hodnota nebude pomíjivá.

Projekt se začal realizovat už na začátku roku 2016. „Od té doby jsme ušli dlouhou cestu, a to včetně komplikovaného povolení na propojení obou pater, jež je pro celý koncept zásadní,“ říkají architekti, pro které byl právě začátek tvorby nejvíce vzrušující. Hledání cesty a její nacházení, když se jejich představy začaly skládat dohromady.

Architekti zachovali také část prostoru věnovanou prodeji knih. Tradice knihkupectví tedy pokračuje a přináší radost svým fanouškům i nadále. Najdete tu pozoruhodné knihy; třeba tematicky zaměřené na historii hlavního města Prahy, různé cestopisy a nechybí ani knížky o gastronomii.

Dominantou interiéru bistra je prostor jako takový, jeho dotvoření vertikálními akcenty, materiály a barvou. „Jedním z nejvíc působivých prvků, které se povedlo v bistru vytvořit, je měděný strop, který pozitivně dotváří barevnost světla a náladu. Zároveň jde o jeden z nejvíc pohledově exponovaných a kladně hodnocených prvků při pohledu z exteriéru,“ vysvětluje Naďa Pizinger.

Osvětlení, které jako by rybář zachytil do sítí, ladí s celou atmosférou bistra. Naopak u měděného stropu vynikají jednoduché designové žárovky, které právě díky mědi propůjčují interiéru teplý a útulný nádech.

Zajímavým prvkem je také podlaha. Originální dlaždice v jemném dekoru ideálně doplňují a zdobí celý interiér.

Vertikální dekorace v podobě talířů a příborů zde nahradily obrazy a zároveň opticky propojily spodní patro s vrchním.

Zajít si do bistra můžete třeba na snídani. Vaří se tu od rána až do večera a hlavní menu se zaměřuje na oblíbenou středozemní kuchyni, obohacenou o moderní přístup. „Neprocházejte jen kolem, vstupte dál,“ lákají majitelé Bistra Kaprova.

A co dodávají architekti z ateliéru Morix na závěr? „Jsme častými návštěvníky a máme radost, když vidíme, že jsme vytvořili projekt, který funguje i po komerční stránce. To je pro nás cíl a odměna na závěr.“


Bistro Kaprova

Kaprova 45/10

Praha 1 – Staré město

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: insidecor

Publikováno: 22.12.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...