Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Butikový hotel Monteverdi v Toskánsku se vyhýbá turistickému kýči

Butikový hotel Monteverdi v Toskánsku se vyhýbá turistickému kýči

Hotel Monteverdi patří americkému italofilovi Michaelu Cioffimu, který strávil roky obnovováním středověké toskánské osady Val d'Orcia ve střední Itálii, jíž je hotel součástí. Tato kouzelná vesnička se nachází na seznamu světového dědictví UNESCO. Renovací prošla řada místních staveb a i Cioffi se ve spolupráci s designérkou Ilariou Miani pustil do rekonstrukce rozpadající se budovy, kterou proměnil na butikový hotel Monteverdi.

Projekt vytvořila římská umělkyně a interiérová designérka Ilaria Miani, která společně s Cioffim vyvinula filozofii designu, jež „se striktně vyhýbá folkloristickému přístupu k restaurování, který mění mnoho historických italských vesnic v turistická klišé“. Místo toho se snažili propagovat bouřlivou krásu Val d'Orcia a vlivy současného designu z Milána a Říma.

Některé budovy byly modernizovány v 50. a 60. letech s balkony, rozšířenými okny a zděnými opevněními v exteriéru. Miani se však rozhodla navrátit zpět původní fasády a podle potřeby je dodatečně vybavit kamennými bloky.

Každá místnost vyniká jinými rustikálními detaily a zachráněnými materiály, jež mají historickou hodnotu. To vše je navíc jemně zkombinováno se současným designem, který jen podtrhuje půvabnou atmosféru hotelu. V celém objektu se objevuje zachráněné dřevo, od trámových stropů až po klenby a staré dveře z farem, jež byly znovu použity jako dveře skříně.

Hotel zahrnuje celkem 29 pokojů a 6 apartmá, restauraci, kulinářskou akademii i prvotřídní lázně. Nedaleko byste našli také kostel Chiesa Sant'Andrea ze 14. století, v jehož zrekonstruovaném areálu se konají různé divadelní hry a zajímavé přednášky.

V útrobách butikového hotelu nemůže chybět ani salonek s výběrem prvotřídních vín. Při ochutnávce vás personál usadí do pohodlných kožených křesel, kde okusíte, co slunné vinohrady Toskánska umí plodit.

Lázeňský prostor byl rozšířen také o podzemní, římsky inspirovaný vyhřívaný bazén, smyslovou sprchu a studený ponorný bazén. Na venkovní terase s výhledem do údolí pak najdete ještě dvě travertinové vany.

Monteverdi představuje oázu relaxu v příjemném prostředí, které vás jako proutek času přenese do dob minulých, avšak se všemi vymoženostmi současnosti.

„V minulosti byla okna úmyslně malá, protože místnosti musely být izolovány, a ten charakter jsme zachovali,“ vysvětluje designérka.

„Balkony, přistavěné při minulých rekonstrukcích, nepřinesly žádné kouzlo, a navíc se jejich stav neustále zhoršoval. Proto jsme je odstranili a navrhli místnosti tak, aby hosté měli výhled přímo z postele," dodává Ilaria Miani.

Keramické kresby, texturované stěny, výklenky i terakotové závěsné osvětlení, odrážející zvlněné kopce Val d'Orcia. Původní prvky najdete dokonce i v recepci, kterou designérka považuje za nejmodernější prostor hotelu. Zde vás jistě upoutají dřevěné židle se železnými kolíčky k zavěšení, které odkazují na tradici montáže nábytku na stěny.

Hotelové pokoje byly individuálně navrženy a vymalovány v různých barevných odstínech od odvážných modrých, červených a zelených, až po neutrální a zemské tóny. Téměř veškerý nábytek ručně vyrobili na zakázku místní řemeslníci. Design dřevěných a kovových rámů postelí byl zase inspirován italskými renesančními malíři. Například postel s baldachýnem připomíná umění od Giotta.

Majitel hotelu si přál, aby sprchy a vany směřovaly k oknům, čímž měly napodobovat osvobozující zážitek nahoty v přírodě.

Venkovní rozlehlá terasa láká k příjemnému posezení na čerstvém vzduchu a obohacuje návštěvníky o úchvatné výhledy do přírody. Hotel disponuje hned několika místy, kde se dá hezky posedět a načerpat energii ze slunce i výtečného jídla a pití.

Je skvělé, že se butikový hotel Monteverdi podařilo přivést k životu, a to z větší části v jeho původní podobě. Podle designérky se Italové bojí toho, že mají příliš turistickou zemi. I proto se snažila rozostřit hranici mezi starým a novým a rozhodně nepodporovat „folkloristická turistická klišé“. 

Pokud milujete lázně, můžete kromě Toskánska zavítat třeba také do starých lázní v Rakousku, které se proměnily v moderní wellness, nebo do německého hotelu Roomers, jenž nabízí relax i pulzující životní styl.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Zdroj: dezeen.com

Publikováno: 14.02.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...