Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt z dílny archicraft ukazuje sílu jednoduchého designu

Byt z dílny archicraft ukazuje sílu jednoduchého designu

Myslíte si, že historické budovy skrývají většinou starobyle laděné byty? Projekt architektů Tomáše Ciesly a Dženity Sagdati ze studia archicraft ukazuje pravý opak. V centru Prahy vytvořili moderní interiér s jednoduchými, avšak velice silnými designovými prvky.

Návrh interiéru v historickém domě může lehce sklouznout k nakupování starožitného nábytku a doplňků. Klient je však zcestovalý, má rád jednoduchý styl a vzhledem k tomu, že byt používá na odpočinek, měl být jeho domov zařízený co nejstřídměji a neokázale. Což souznělo s mými úvodními myšlenkami,“ říká architekt Tomáš Ciesla.

Dům prošel celkovou rekonstrukcí a do původní podoby bytu se nemuselo moc zasahovat. Úpravy dispozice proběhly v rámci klientových požadavků; jeho přáním bylo propojit dvě samostatné místnosti, kuchyň a obývací pokoj v jeden prostor. Tím vznikl velkorysý objem, ve kterém si dále architekt mohl pohrát s vložením kuchyňského boxu a dalších interiérových doplňků.

Nejprve architekti přemýšleli, jak do pěkného prostoru zabudovat funkční nábytek, kuchyň a šatnu tak, aby na sebe zbytečně neupozorňovaly a důraz zůstal především na samotném vybavení, které slouží k odpočinku.

Právě hledání správné formy kuchyně, šatny a ladění dekorací mě bavilo nejvíce. Měl jsem v hlavě obrazy od Zdeňka Trse, které by se do interiéru skvěle hodily, a to se také povedlo. Vše, co jsem si zde usmyslel, se uskutečnilo, a to mě vždy těší nejvíce,“ vypráví s nadšením architekt.

Ložnice, tak jako i ostatní prostory v bytě, jsou laděné do různých tónů šedi. Vše doplňuje tmavý nábytek a dřevěná podlaha, dodávající pocit tepla. Světlé okenice jsou příjemným zpestřením i ozdobou, která navozuje vůni dálek.

Nijak si nedávám za úkol tvořit styl, vždy hledám inspiraci v místě, kde návrh vzniká a inspiruji se prostorem samotným. Mám raději tvarově jednoduchá řešení s pěknými detaily, a o to jsem se snažil i zde,“ říká Tomáš Ciesla.

A proč architekt zvolil právě tmavý dřevěný nábytek? „Inspirací mi je vždy příroda. V ateliéru jsem testoval povrchy z páleného dřeva, japonskou metodu shou-sugi-ban. Tu jsem poprvé viděl v Paříži při návštěvě Galerie Lafayette v luxusním butiku. Rozhodl jsem se přesvědčit klienta, že tento materiál je svým exotickým vzhledem tím pravým pro tento byt,“ vysvětluje svůj záměr architekt.

V bytě jsou i designové lustry, které jsou šperkem celého interiéru. „To, že se nám podařilo prosadit lustry Lasvit a interiérové okenice, beru jako výhru jak klientovu, tak naši. Bez nich by prostor neměl takovou sílu, říká architekt, který spolu s architektkou Dženitou Sagdati návrh ladil do posledního detailu.

Zdi zdobí černobílé obrazy, které můžou mnozí považovat za fotografie. Ale o fotografie skutečně nejde. Tyto abstraktně realistické malby pochází z dílny umělce Zdeňka Trse.

Před dvěma roky jsem narazil na tvorbu Zdeňka Trse přes kolegyni kurátorku. Tehdy jsem sháněl do svého bytu obraz a Zdeněk se trefil přesně do mé představy. Od té doby je mým oblíbeným autorem. Jeho dokonalé zpracování obrazů a zároveň jejich strohost a výrazová síla mě neustále baví. Měl jsem pocit, že se hodí i do tohoto prostoru,“ mluví o uměleckých doplňcích architekt Tomáš.

Kuchyňský prostor je barevně velice dominantní, a tím si určuje své právoplatné místo v jinak otevřené, obytné části bytu. Jednoduchý a čistý design vestavného nábytku z páleného dřeva kontrastně doplňují bílé lampy, které zaroveň celý box hezky oživují.

Musím pochválit všechny dodavatele. Málokdy jsem zažil tak bezproblémovou spolupráci,“ říká architekt a na závěr dodává: a málokdy se také stane, že by architekt dostal stoprocentní důvěru od klienta. Věřím, že se nám podaří přesvědčit další a další klienty, že tento způsob spolupráce je správný.

V jednoduchosti je krása, a pokud je protkána zajímavými designovými doplňky se špetkou umění, je to ideální kombinace pro skvělé bydlení. Pokud vyhledáváte právě takový styl, nahlédněte také do Bytu vytvořeného na míru gentlemanovi.


archicraft

Dělnická 1272/53

Praha 7 - Holešovice

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...