Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

CAMP – místo pro všechny, město všem

CAMP – místo pro všechny, město všem

Centra městské architektury má většina evropských i dalších metropolí. Praha se k nim připojila v září minulého roku a brány veřejnosti otevřelo místo v areálu Emauzského kláštera, které má spojovat všechny a všechno, když přijde na architekturu, plánování a rozvoj Prahy. Hlavním posláním CAMPu, Centra architektury a městského plánování, je rozproudit veřejnou diskuzi týkající se městského prostoru. Má přinášet aktuální informace o tom, co se v Praze děje a co se chystá do budoucna. Cílem tohoto projektu je také zapojit všechny vrstvy společnosti a vzbudit zájem o město jako takové, veřejný prostor či kvalitu bydlení. Tento prostor, který vznikl pod hlavičkou Institutu plánování a rozvoje plní funkci infocentra a na jeho koncepci se pracovalo zhruba posledních pět let. CAMP má být místem, kde se občané mohou setkávat se zástupci města či developery. Snaží se spojovat a najít společnou řeč pro všechny zmiňované skupiny.

CAMP sídlí ve výrazné krychlové budově z konce šedesátých let dvacátého století, která je typickým odkazem tvorby Karla Pragera. Významný český architekt v tomto prostoru původně zamýšlel tzv. Baucentrum, kde měly být prezentovány světové experimentální stavební technologie a kde mělo tvořit jeho vlastní studio. Tato vize zůstala nenaplněná, nyní je zde však tato multifunkční platforma směle hledící do budoucnosti hlavního města za doprovodu pestrého programu.

Pragerovy kostky.

Na jednom místě najdete výstavní prostor, kino, kavárnu nebo knihkupectví. Velkorysé vzdušné a flexibilně pojaté zpracování interiérů pochází z dílny architektů Benedikta Markela a Dominika Saitla ve spolupráci s grafickým studiem Ex Lovers. CAMPu dominuje černá, bílá a čisté linie. Původní prostorové řešení vychází z návrhu architekta Romana Kouckého z doby, kdy se transformoval IPR z Útvaru rozvoje města.

Výstavnímu sálu vévodí impozantní 25 metrů dlouhá projekční stěna, která dovede přiblížit budoucí projekty v poměru 1:1 a návštěvníci si tak lépe dovedou představit reálný výsledek. Celý prostor byl navržen tak, aby byl otevřený a variabilní vzhledem k různým příležitostem. Momentálně je zde k vidění výstava „Smíchov City: Od nádraží k nové čtvrti“, která přibližuje projekt nově vznikající čtvrti v rámci pražského Smíchova.

Smíchov: Od nádraží k nové čtvrti.

Slavnostní otevření Centra architektury a městského plánování.

V CAMPu najdete i promítací sál řešený jako amfiteátr s více než stovkou míst, který hostí vedle promítání i diskuze nebo konference. Tmavé stěny i strop nechávají vyniknout hlavnímu prvku – rozměrnému širokoúhlému plátnu.

Nechybí knihkupectví a čítárna, protože získávat informace z literatury je naprosto přirozený proces. CAMP ho chce podporovat a čítárnu proto zásobuje novými tituly z oblasti teorie i historie architektury, designu a dalších příbuzných témat. Spolupracuje s vydavatelstvím Page Five, které zde otevřelo svou druhou pražskou pobočku.

Listovat čerstvě zakoupenými tituly z tamního knihkupectví můžete v místní kavárně u šálku lahodné kávy z liberecké pražírny Nordbeans. K dispozici je i posezení na zahrádce.

Pravidelné diskuzní večery lákají na přednášky předních odborníků. Krátce po svém otevření představil CAMP první večer z cyklu Urban Talks, kde přivítal Neila McConnona, šéfa mezinárodní divize londýnského kulturního centra Barbican. Těšit se můžete i na téma Praha & Příroda, kde se v nadcházející přednášce bude hovořit například o fenoménu pražských pastvin.

Centrum architektury a městského plánování spolupracuje s vysokými školami, prezentuje práce studentů a jejich pedagogů a tvůrci koncepce počítají i s větším zapojením dětí do dění kolem výstavby v Praze, bydlení a architektury vůbec.

Nákladové nádraží Žižkov.

Sklepní prostory v CAMPu. 

CAMP je otevřený každý den kromě pondělí od devíti do devíti hodin a aktuální program naleznete na webu či facebookovém profilu centra. Funguje jako skutečný veřejný prostor, tudíž vstup je zdarma. Chcete mít Prahu jako na dlani, dozvědět se novinky ze světa architektury a urbanismu nebo zhlédnout tematicky příbuzné dokumentární filmy či výstavy? Pak zamiřte na Slovany do Centra architektury a městského plánování.


CAMP

Vyšehradská 51, Praha 2

 

SaveSaveSaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: CAMP, IPR Praha, Benedikt Markel

Zdroj: CAMP, IPR Praha

Publikováno: 12.01.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...