Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Chata v Chamonix: Když Mont Blanc zdobí výhled za okny

Chata v Chamonix: Když Mont Blanc zdobí výhled za okny

Kdo miluje hory, jiskrnou přírodu i nadčasový design, ten si teď přijde na své. V kouzelném francouzském údolí Chamonix přibyla nová chata, kterou navrhlo studio Pierre Marchand Architects. Je velká, moderně zařízená a jsou z ní nádherné výhledy na panorama Mont Blanc. Tento majestátní pohled se navíc stal i ústředním bodem samotného designu.

Nová chata má 250 metrů čtverečních. Nahradila starou chalupu, kterou chtěli majitelé rekonstruovat. Po první programové studii se ale ukázalo, že původní chata nebyla pro nové použití vhodná, a tak se architekti pustili do kompletní novostavby. Tím se otevřela cesta jak pro moderní a nadčasový koncept, tak i pro plnou kontrolu spotřeby energie.

Hlavními tématy projektu se staly zmíněné okouzlující výhledy do hor, ale i snaha maximalizovat přímé sluneční světlo. Architekti proto precizně analyzovali vliv slunce na pozemek i stavbu. Na kamenných základech tak vyrostla chata z modřínového dřeva, která je výjimečná svou smíšenou izolací. Velký důraz byl kladen také na systémy větrání a vytápění.

Trojrozměrné modelování projektu nám umožnilo přesně určit množství přírodního světla a rámovat i samotné interiérové výhledy na Mont Blanc,“ vysvětlují architekti.

Interiér je řešen velkolepě. Rozlehlé místnosti jsou vzdušné a prosvětlené. Bílé zdi kontrastují s tmavou podlahou i členitým schodištěm a nechávají vyniknout jemným detailům. Nádech elegance vnesly do prostoru i prvky v tónech bronzu: jako majestátní krb nebo zábradlí podél schodů.

Obývací místnost se stala samotným srdcem chaty. Zde mohou majitelé relaxovat při pohledu do plápolajícího ohně, nebo se zahledět o něco dál, na živoucí sílu hor. Díky posuvným skleněným panelům lze místnost propojit s venkovní terasou a užívat si tak maximální propojení s přírodou.

Ani ložnice není ochuzená o krásu zdejších hor. Podlouhlá okna nabízejí panoramatický výhled do okolí a stávají se jakýmsi uměleckým dílem, které místo obrazů zdobí bílé zdi.

Projekt se podařilo zrealizovat během devíti měsíců. Chata svým dispozičním řešením vyniká nejen po vizuální stránce, ale i po té funkční. Pro majitele je zdejší místo rájem na zemi, které si nyní mohou s radostí užívat.

Horské chaty mají mnoho tváří. Vydejte se s námi do jiné části Alp a nahlédněte do Horské chaty s tradiční architekturou v moderním pojetí.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...