Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Čínská palírna Siang-ťiao nabízí zážitek pro všechny smysly

Čínská palírna Siang-ťiao nabízí zážitek pro všechny smysly

Pokud vyrazíte do Číny a zatoužíte po nějakém ostřejším drinku, rozhodně vás nemine tradiční obilná pálenka paj-ťiou. Teď ji navíc můžete ochutnat ve stylovém prostředí – stačí zamířit do města Šao-jang, kde architekti z italského ateliéru SenseLab vytvořili jedinečnou palírnu.

Zakázka přišla od firmy VATS, jednoho z největších výrobců pálenky paj-ťiou. Architekti dostali za úkol navrhnout nejen palírnu jako takovou, ale také muzeum a obchod. „Pálenka pro nás není jen obyčejná zazátkovaná lahev. Vnímáme ji jako směs kulturních hodnot, rituálů, řemesla a nezaměnitelného kouzla,“ vysvětluje ateliér SenseLab.

Architekti zároveň chtěli, aby turisti nenarušovali výrobu, a tak oba prostory oddělili. „Do objektu každý rok zavítá několik stovek tisíc turistů. Architektonické řešení jsme zvolili tak, aby bylo zázemí výroby oddělené od rušných veřejných prostor,“ říkají architekti.  Do interiéru také zakomponovali recyklované materiály, například zdi z bioodpadu, který vzniká při výrobě pálenky. Ochutnávky ve sklepeních doplňuje hudba, která se snoubí s chutí likéru. Návštěvníci můžou obdivovat obrovské terakotové nádoby, ve kterých pálenka léta zraje.

Barevnost prostoru se odvíjí od tradičních materiálů: odkazuje k tradiční keramice a dřevu, nechybí ale ani odkazy k současné Číně. Odkazy ke slavnému likéru najdou hosté na zdech i v názorných výstavách: ateliér SenseLab vytvořil expozici, která názorně vysvětluje celou výrobu. Důraz se klade na tradiční výrobní postupy a poctivé řemeslo. Architekti se zároveň drželi principů feng-šuej, jež jsou jež jsou v tomto regionu velmi respektované.

Za zmínku stojí vstupní lobby. Právě to je pomyslným rozcestníkem do dalších místností a najdete tu i pozoruhodnost. Stojí tu svatební koutek – po pár sklenkách paj-ťiou se tu totiž někteří novomanželé rozhodnou uspořádat svatební focení. „Někdy je lounge plné zamilovaných párů a fotografů,“ popisují autoři návrhu.

Na lobby navazuje velká místnost spojující lounge a obchod. Stojí tu dlouhý dvacetimetrový stůl obklopený židlemi. Vznikl z jediného kusu dřeva. Jak říkají architekti, je to pomyslné srdce objektu.

Za zavřenými dveřmi se pak nacházejí laboratoře a zázemí pro zaměstnance likérky. V podzemí navrhl ateliér SenseLab sklepení, které připomíná tajuplný amfiteátr. Tady se konají degustace i soukromé události. Pronajmout si návštěvníci můžou i jednu ze tří degustačních místností.

Smysly má ateliér SenseLab už v názvu, a tak nesmějí chybět ani v tomto projektu. Návštěvníci při prohlídce vstupují do místnosti, kde likér zraje za doprovodu hudby navozující tu pravou atmosféru. V další místnosti na ně čekají čtyři difuzéry, které odrážejí čtyři fáze zraní pálenky. Zrak si přijde na své hned vzápětí, architekti tu vystavili v ryzí podobě i suroviny, z nichž pálenka vzniká. Doplňují je fotografie z historie palírny.

„Cílem bylo vytvořit projekt, který jasně odkazuje k bohaté čínské historii, zároveň ale zahrnuje současné prvky a standardy,“ vysvětluje tým SenseLab. „Nechtěli jsme, aby prostor vypadal jako jeden velký duty free obchod na letišti,“ uzavírají s nadsázkou architekti.


Xiangjiao Liquor Factory

Šao-jang, Čína

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...