Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

ClassiCon: Nábytek pro budoucí generace

ClassiCon: Nábytek pro budoucí generace

„Classic“ a „contemporary“ – dvě slova, jejichž spojením vznikl název značky ClassiCon a která ji zároveň skvěle vystihují. Od svého vzniku se ClassiCon snaží produkovat kusy, které se možná jednoho dne stanou nesmrtelnou klasikou. Takové, do kterých se vyplatí investovat a u kterých víte, že budou těšit i budoucí generace. Potěší každého sběratele designu.

Tato německá firma byla založena v roce 1990. Z počátku byla primárním zdrojem příjmů výroba různých, tehdy už klasických kusů, například podle návrhů Eileen Greyové. Kromě výroby léty osvědčených produktů ale zakladatel Stephan Fischer von Poturzyn začal podporovat mladé a v té době zatím neznámé návrháře, ve kterých viděl potenciál. Mezi ně patřil i tehdy začínající designer Konstantin Grcic, který dnes patří ke známým postavám světového designu. Do své výroby tak značka tradičně zahrnuje návrhy mladých návrhářů, které zapadají do jejího pojetí klasiky, a podporuje tak rozvoj současného designu.

Všechny produkty ClassiConu se vyznačují špičkovou kvalitou – každý jednotlivý kus je označený vlastním číslem a opatřený podpisem značky. Tento podpis slouží jako záruka toho, že k výrobě tohoto kusu nábytku byly použity precizní postupy a špičkové materiály. A že prošel důslednou závěrečnou kontrolou kvality. Zákazník má také jistotu, že je zakoupený produkt naprosto dokonalou replikou původního kusu.

Mezi tradiční výrobky patří například stoličky od Eckarta Muthesiuse

Produkty podle návrhů Eileen Greyové patří k nejoblíbenějším produktům značky. Jejím asi nejznámějším dílem je legendární odkládací stolek Adjustable Table E1027. Skleněná deska je upevněná na konstrukci z ocelových trubek. Její výšku je možné měnit podle potřeby. Deska se kromě čirého skla vyrábí i ve variantě z kouřového skla nebo černého lakovaného kovu.

Od Eileen Greyové pochází i klasická sedačka Day Bed, jejíž konstrukce je také vyrobena z ocelových trubek. Tato „denní postel“ se perfektně hodí ke krátkému odpočinku a vzhledem k tomu, že pohled na ní je ze všech stran stejně krásný, nejlépe vynikne v prostoru. Třeba ve velké a vzdušné místnosti. Jako neobvyklý doplněk v interiéru pak bude působit paraván Folding Screen od stejné autorky. Eileen Greyová sice tento elegantní kus navrhla už v roce 1930, přesto dodnes působí moderně. Právě nestárnoucí svěží design je největší předností produktů značky ClassiCon.

Za pozornost stojí i konzolový stolek Tadaima od studia A+A Cooren. Elegantní stolek, určený k odkládání předmětů, které člověk nosí po kapsách, se hodí snad v každé domácnosti a jeho elegantní design z něj dělá i působivý doplněk v interiéru.

 

ClassiCon ale vyrábí i koberce. Ty, které vznikají podle návrhů Eillen Greyové, patří mezi ty nejpůsobivější. Koberce St. Tropez nebo Bonaparte sice svou estetikou na první pohled připomínají období Bauhausu, zapadnou ale perfektně i do současných interiérů.

Kromě Eileen Greyové ale ClassiCon spolupracuje i s řadou současných designérů. Například kolekce stolků Bell Table od Sebastiana Herknera jako by na hlavu stavěla zažité principy. V případě tohoto stolku totiž podstavec z křehkého skla slouží jako základna pro těžkou kovovou desku. Ne naopak, jako tomu bývá obvykle. Základna každého stolku je ručně foukaná, proto není třeba se zaleknout drobných bublinek ve struktuře skla – pro někoho možná vady na kráse, zde ale slouží jako důkaz toho, že je každý kus ručně foukaný originál. Tuto kolekci doplňuje ještě řada závěsných lamp, navržených na podobném principu.

K novějším produktům ClassiConu patří například kolekce lamp Lantern od dvojice Neri & Hu. Tato lampa je k dispozici jako stojací lampa do prostoru, ale i jako menší varianta určená na stůl. Zajímavé jsou také odkládací stolky Pli z nerezové oceli, které díky geometrickému tvaru své podsady připomínají drahý kámen. V závislosti na délce úpravy povrchu stolku jsou stolky k dispozici ve čtyřech barevných provedeních. V každém z nich má tmavá ocel jiný barevný odlesk.

Mezi oblíbené patří i návrhy německého návrháře Konstantina Grcice, kterého původně ClassiCon vyzval, aby se novýma očima podíval na návrhy Eileen Greyové a vytvořil navazující díla, vzdávající hold její estetice. Jeho série stolků Diana, pojmenovaných písmeny od A do F, patří mezi praktické a víceúčelové kusy, které v interiéru najdou mnoho různých využití. Dostupné jsou v různých barevných provedeních – od korálově červené přes krémovou a další. V roce 2016 oslavili Grcic a ClassiCon 25. výročí své spolupráce. U příležitosti tohoto jubilea vznikla reedice toho nejlepšího, co Grcic pro značku navrhnul, tentokrát ale v té nejtemnější černé. Židle Venus, Chaos nebo třeba stolek Pallas se tak dočkaly nového pojetí.

Série stolků Diana od Konstantina Grcice

Pokud při nákupu přemýšlíte i nad tím, co bude s vašimi kousky v budoucnosti, rozhodně se vyplatí sáhnout po produktech značky ClassiCon. Po takových, které nepodléhají pouze aktuálním trendům. Díky jejich nadčasovosti víte, že tyto klasické kusy ocení i budoucí generace.


ClassiCon

www.classicon.com

ClassiCon nabízí Designpropaganda

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...