Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hliníkové židle Emeco: Z bitevních lodí do světových interiérů

Hliníkové židle Emeco: Z bitevních lodí do světových interiérů

Značka Emeco pochází ze Spojených států, již od roku 1944 se tyto židle ručně vyrábějí v Hanoveru v americké Pensylvanii a svou životností i kvalitním zpracováním vynikají mezi všemi ostatními. Ačkoli v době vzniku značky byl fenomén recyklace zatím v plenkách, už z podstaty práce s materiálem jako je hliník, značka již tehdy postavila základy, na kterých mohla později dále rozvíjet své zásady udržitelnosti a práce s recyklovanými materiály.

Klíčovým momentem pro vznik značky Emeco byl vstup USA do druhé světové války. Díky němu vznikla poptávka po zcela specifických výrobcích – po zboží určeném pro americké námořnictvo. Proto také vznikla výjimečně odolná židle 1006 Navy Chair, původně navržená pro využití na bitevních lodích. Tuto židli s nadčasovým designem si oblíbili designéři a architekti po celém světě a časem ji začali používat ve zcela novém, moderním kontextu.

Objednávky od Philippa Starcka, Ettore Sottsasse či Giorgia Armaniho sloužily jako impuls ke snaze posunout značku někam dál. Díky tomu tak po vice než 50 letech začaly ve firmě vznikat nové návrhy. Právě Phillip Starck se stal tím, který přišel s novými návrhy, následovali Norman Foster či Frank Gehry. Většina návrhů čerpá z principů, které byly použity u původní námořní židle. Tehdy si nikdo nemyslel, že by se tento čistě funkční produkt mohl stát předchůdcem tolika designových židlí.

Jednou z hlavních zásad společnosti Emeco je udržitelnost. A snad žádný materiál se nehodí pro recyklaci víc než hliník. Tento materiál totiž můžete recyklovat donekonečna. Kdykoli ho můžete znovu roztavit a přetvořit v něco nového. I proto se většina hliníku, který byl vyroben na konci 19. století, dodnes objevuje v produktech, jež používáme – tedy také v židlích značky Emeco.

Emeco si pro výrobu svých židlí vybralo hliník kvůli jeho výjimečným vlastnostem – materiál je velmi silný a zároveň lehký, navíc odolává korozi. Již od počátku se židle Emeco z 80 % vyrábějí z recyklovaného hliníku. Kromě hliníku ale značka využívá i recyklované plasty a také ostatní materiály jsou vybírány s ohledem na životní prostředí. Dřevo pochází ze zdrojů, které jsou šetrné k životnímu prostředí a tradičním řemesům, společnost využívá i ekologický beton nebo korek. 

Vraťme se ale k nejznámějšímu produktu značky, slavné židli 1006 Navy Chair, pocházející z roku 1944. Životnost hliníkových  židlí Emeco se odhaduje až na 150 let, a to především díky unikátnímu výrobnímu procesu. Pláty recyklovaného hliníku se pomocí 77 kroků přetvářejí ve finální produkt. Židle 1006 Navy Chair je tím nejlepším příkladem špičkového zpracování tohoto materiálu.

Z podobně výjimečných vlastností hliníku těží i velice lehká židle Superligh od Franka Gehryho. Tenký, jednoduchý sedák je připevněn na subtilní konstrukci a díky elasticitě hliníku se přizpůsobuje tělu, když se člověk na židli pohybuje.

Z původní námořnické židle vychází i série 111 Navy Collection, která je ale vyráběna z recyklovaného plastu. Židle z této kolekce jsou vyráběny ze 111 recyklovaných PET lahví. Její barová verze dokonce před skládkou zachrání celých 150 PET lahví.

Zatímco židle Heritage či Icon navržené Philippem Starckem také na první pohled čerpají inspiraci z 1006 Navy Chair, židle Broom od stejného designera dokazuje, že značka Emeco nabízí různorodé výrobky. Tato židle je navíc skvělým příkladem přístupu firmy k udržitelnosti – je vyráběna ze zbytkového polypropylenu a dřeva, které by jinak skončilo v odpadu. Kromě přírodní hnědé barvy je vyráběna i ve žluté nebo zelené barvě.

Židle Heritage a Broom inspirované 1006 Navy Chair.

Židle Broom od Philippa Starcka je vyráběna z materiálů, které by jinak skončily v odpadu.

Vedle židlí a stoliček společnost vyrábí i různé modely stolů. Jednoduchý stolek Su od studia Nendo nebo barový stolek 20-06 od Normana Fostera se mezi ostatními produkty rozhodně neztrácí.

Stoly pro značku Emeco navrhlo například studio Nendo či Norman Foster.

Emeco zkrátka patří mezi výrobce, kteří se drží svých zásad udržitelnosti, zároveň ale vyrábějí produkty s výjimečně dlouhou životností. Původně společnost řadu let vyráběla jeden ikonický kus – židli 1006 Navy Chair. Díky spolupráci se špičkovými designéry se ale značka stala plnohodnotnou součástí světového nábytkářského trhu.


prodává Designpropaganda

Vinohradská 34, Praha 2

www.designpropaganda.cz

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...