Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Copper Bar: Solidní základ pro kvalitní drink

Copper Bar: Solidní základ pro kvalitní drink

Podnik, jež na jaře příštího roku oslaví první výročí otevření, vznikl v původně gotickém domě přímo na Smetanově náměstí v Litomyšli. Záhy se i díky svému originálnímu konceptu stal jedním z nejvyhledávanějších barů nejen ve městě, ale i širokém okolí.

Copper bar vznikal svižným tempem - vyvíjel se od podzimu 2015, práce začaly na nový rok a 4. března 2016 už se slavnostně otevíralo.

„V Litomyšli jsem již pro jednoho z klientů realizoval Café Steak Bar HAVRAN. Myslím, že spolupráce byla příjemná, poté přišel Copper,“ popisuje talentovaný architekt Tomáš Zavoral, jak se k zakázce dostal.

„Zadáním bylo neotřelé místo, kde se dobře konverzuje a hlavně pije,“ říká Tomáš Zavoral. Na ploše 68m2 tak vznikl bar, jež je výrazný zejména neotřelým použitím mědi jako obkladového materiálu v protikladu k jinak nekompromisně tmavému interiéru.

Důležitým kritériem byla nízká cena projektu, vzhledem k tomu, že je prostor pronajatý. Během realizace dospěli majitelé spolu s architektem k použití mědi jako hlavního atributu, který posléze posloužil také pro samotný název podniku.

„Základem byla intimita a navázání na jemný industriální vzhled stávajících interiérů,“ popisuje projekt architekt. Celý prostor je laděn do stejných tónů - od hrubých tmavě šedých štuků na stěnách, přes klenuté stropy s černou výmalbou, až po nábytek v interiéru.

Nové stoly svařené z profilů ve tvaru písmene I jsou jednoduchým a účelným řešením pro prostory baru.

Barová část, obložená měděnými pláty, téměř magicky přitahuje oči všech příchozích. Tento ušlechtilý kov působí luxusním dojmem a prostoru dodává hloubku.

Většinu prací prováděli klienti sami či za pomoci architekta. Dále pak probíhala spolupráce s místními řemeslníky. „Nejvýraznější a zároveň nejvíce dekorativní práci provedl tým pana Romportla, který obložil bar mědí,“ vyzdvihuje detail interiéru Tomáš Zavoral.

Omezeným rozpočtem se architekt nenechal zastrašit. Zrecykloval starší kusy nábytku z předchozí realizace které i přes jejich letité užívání byly stále ve velmi dobrém stavu. Dokoupením dalších kusů, přečalouněním a sjednocením do odstínu kovářské černi se vytvořilo zázemí až pro třicet návštěvníků baru.

Dispozice přízemí donutily původního majitele umístit toalety do zadní části objektu. Toto oddělení se architekt rozhodl umocnit originální výmalbou, kterou vytvořil jeho malý bratr Vít. „V předchozím podniku byly stěny soustavně ničeny, tak jsme tomu chtěli předejít. Bratr miluje spreje a o koncepci bylo postaráno,“ říká Tomáš.

Povrchy stěn se do budoucna budou obměňovat, to má ale stále svůj čas.

„V současnosti pracuji na rekonstrukci domu u hradeb v Poličce a také na přestavbě nádherného stavení na Českolipsku,“ přibližuje svou nynější pracovní náplň Tomáš Zavoral.

Portrét autora realizace, architekta Tomáše Zavorala.

Při procházce starou Litomyšlí byste určitě neměli minout Copper bar. Příjemná záře originálního měděného pultu a tlumený šum vycházející zpoza dveří jistě nenechá nikoho na pochybách, že tento podnik opravdu stojí za návštěvu.

_____________________________________________________________________________________

Cooper Bar

Smetanovo náměstí 136, Litomyšl

facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 14.10.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...