Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Czech Design Week oslaví 30 let svobody i mladé designérské naděje

Czech Design Week oslaví 30 let svobody i mladé designérské naděje

Blíží se velká designová událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Šestý ročník oblíbené mezinárodní přehlídky designu Czech Design Week je za dveřmi. Již příští měsíc se v prostorách Kongresového centra Praha otevřou dveře všem milovníkům designu. Od 12. do 15. 12. 2019 vás tu čekají nejrůznější instalace designérů, výrobců i škol, ale také přednášky, workshopy či zahraniční účast. Téma letošního Design Weeku je 30 let svobody. U této příležitosti budou mít studenti i učitelé vstup zdarma.

Anna Jozová

Czech Design Week letos představí současné naděje českého designu, podpoří mladé talenty, ale i zavedená jména a značky v oboru. Jednou z novinek, která se v souvislosti se zaměřením festivalu objeví, bude jeho rozdělení na dvě části: EXPO a StartUpDesigners.

Dominika Petrtýlová

František Jungvirt

Kristýna Venturová

EXPO

První část, nazvaná EXPO, vám nabídne instalace s jasným konceptem a uměleckým přesahem. Zde budou mít prostor předvést svůj um mladí designéři, studia a studenti. Své projekty zde představí ale i zmíněné významné značky či zavedená jména designového světa, na která se už teď můžete těšit.

Luba Bakičová

MOOYYY

Šárka Zikmundová

StartUpDesigners

Druhá část StartUpDesigners, jak už název napovídá, bude hostit nové začínající umělce, studia i jednotlivce. Ti si právě zde budou moci vyzkoušet přímý kontakt s veřejností, ověří si své nápady a myšlenky v praxi a nabídnou své produkty na trh.

Daniela Chodilová

Aspoň Tohle

Aspoň Tohle

Jelikož je tomu již třicet let, co se odvážní studenti z různých škol i oborů vzbouřili a povstali proti komunistickému režimu, bude právě sametová revoluce a 30 let od jejího uplynutí hlavním tématem letošního Design Weeku. I proto se pořadatelé rozhodli věnovat všem studentům a učitelům vstup na Czech Design Week 2019 zdarma.

Javůrková Kateřina

...

„Když jsme řešili, jak oslavit tento 30letý milník a jeden z nejsilnějších momentů našich dějin, volba byla velice jasná a rychlá. Kvalitní vzdělání a také nová generace Čechů a Slováků je to, co tuto zemi ponese vpřed za několik let,“ vysvětluje Lukáš Pipek, ředitel Czech Design Week.

Eduard Seibert

Odkaz sametové revoluce se promítne také ve vizuálu festivalu. Autorem je mladý grafický designér a ilustrátor Dominik Řezníček, který využil různě se promítající pruhy, jež mají hned několik významů. Od národních symbolů přes křižovatku kolejí z Národní třídy až po vyslaný signál změn v Československu po listopadu 1989. Každý si v tom najde to své," vysvětluje Dominik.

Kovács Kristóf

Luba Bakičková

K oslavám 30letého výročí se zároveň připojí také pražská kavárna Louvre. Právě její více než stoletá tradice s nespočtem příběhů je pevně spjata s československou historií. Proto bude v Café Louvre vůbec poprvé představena designová instalace mladého designéra, sklářského výtvarníka a malíře skla Františka Jungvirta. Takže se bude na co těšit.

Variedo SK

Perfect Sound Group

Variedo SK

K dalším novinkám, které vás na festivalu budou čekat, je také nová podoba ocenění Czech Design Award. Porota, složená z českých i zahraničních hostů, bude udělovat ocenění v těchto kategoriích: Best of Design, Objev roku a Nejlepší Instalace. Ve výjimečném případě se bude udělovat také zvláštní uznání poroty.

Vaaza

Lukáš Jabůrek

Lukáš Jabůrek

Cihlinka

Javůrková Kateřina

 

 

Ateliér Bozduchanov

Oblakka

Leathery

Kristýna Venturová

Kristýna Mikolášková

V prosinci se tak můžete těšit na více než 150 designérů, patnáct designových obchodů, galerií a showroomů s lokálním designem. Czech Design Week představí také bohaté zastoupení sklářské tvorby, čímž poctí českou sklářskou tradici.

Montovárna Hračky

Kristýna Mikolášková

ChicByPig

Festival představí práci i řady zahraničních hostů, mezi nimiž nebude chybět například designérské duo a čerství držitelé cen Red Dot Award 2019 Sapiens Design či britský designér Matteo Bandy a mnoho dalších. Udělejte si příští měsíc čas a přijďte do Kongresového centra načerpat atmosféru plnou zajímavého designu.


Czech Design Week

www.czechdesignweek

Kongresové centrum Praha
5. května 1640/65
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Czech Design Week

Publikováno: 07.11.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...