Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Debut Gallery: Designem proti prokletí

Debut Gallery: Designem proti prokletí

V památkově chráněném domě U Zlaté lilie v Praze vznikl unikátní prodejní showroom Debut Gallery, který je neobyčejný jak svým interiérem, tak nabízeným sortimentem. Debut Gallery je jedním z nových design stores, které u nás v posledních letech vznikly. Už při letmém pohledu do pečlivě instalované výlohy zaplesá srdce kolemjdoucího nad neotřelými kousky, které ve výloze spatří.

„Výlohu obměňujeme každých 14 dní. Snažíme se v ní pravidelně uvádět novinky. Instalace jsou většinou tematické, takže je to takový malý příběh na necelém metru čtverečním." Komentuje koncept výlohy kurátorka galerie Pavlína Fričová. I přes svou velikost jsou tyto výkladní skříně jedněmi z nejkrásnějších nejen na Starém městě. Často také ožívají za pomoci čerstvých květin z Květinového lahůdkářství.

Majitelka Debut Gallery, Kateřina Rezková původně portfolio obchodu založila zejména na bohaté nabídce šperků, kterou postupně rozšířila o oblečení i doplňky do interiéru. „Trvalo to asi rok, zásadní bylo získat důvěru designérů. Pak už to byla, a stále je, jen radost." 

Galerie spolupracuje zejména s českými designéry, které často vybírá i z řad studentů. Limitem obchodu je pouze její velikost, zpravidla každý měsíc představuje novou kolekci. Mezi vystavovanými autory nalezneme známá jména jako Janja Prokić, Zorya, Milan Pekař, Jakub Polanka, Eva Růžičková, Dechem, Martina Žílová a mnohé další.

Kontrast mezi historickým základem interiéru a minimalismem jeho zařízení dodává vystavovanému zboží punc solitérnosti a podtrhuje jeho individuální vyznění. Dokonce i personál perfektně odráží promyšlenost interiéru - je stylový, nevtíravý a skvěle informovaný.

Samotné prostory na Starém městě charakterizuje zejména přiznání původní klenby v kontrastní kombinaci s jednoduchým vybavením, jemuž vládne bílá barva a světlé dřevo. Mramorová podlaha s pískovým nádechem dodává prostoru útulnou atmosféru a dojem luxusu. 

Galerie má dvě místnosti - přední část je zasvěcena zejména šperku a drobným doplňkům do interiéru. Za jejím konceptem stojí Lenka Míková a Veronika Jiroušková. Mobiliář je navržen tak, aby se na něm daly předměty volně vystavovat, takže si zákazník může na vše sáhnout a cítit se v obchodě uvolněně.

Zadní část, kterou navrhl Petr Hák (společně s Markétou Držmíškovou vítěz Czech Grand Design 2015 v kategorii Objev roku) najdete oblečení a boty pro muže i ženy. Dominantním prvkem prostoru je stůl s drátovým geometrickým podnožím. „Petr Hák nás nadchl svou prezentací na Designbloku. Jsme moc spokojení, je velmi praktický a má jasnou vizi."

„Bylo to velmi zábavné, čerpali jsme z historie tohoto místa. Za vlády Vladislava II. Jagellonského lékárnu vlastnil lékárník Tomášek, který se prý zapletl do spiknutí proti králi. Obstaral spiklencům prudký jed, byl ale prozrazen a zemřel na mučidlech. Když jsme toto místo získali, hodně lidí, i kolemjdoucích, nás varovalo, že je toto místo zakleté. Vložili jsme do designu nábytku jeden symbol, který se k této události odkazuje a my doufáme že se kruh uzavřel," popisuje magickou historii samotného prostoru majitelka Kateřina Rezková.

Spolupráce Debut gallery a talentovaných designérů bude plynule pokračovat i nadále, jelikož v brzké době proběhne renovace přední části galerie, za účelem sjednocení interiéru s pomocí již dříve zmíněného prvku - drátů.

I při pouhém nahlédnutí do prostor galerie, budete pravděpodobně odcházet okouzleni lehkostí a sofistikovanou elegancí, kterou interiér oplývá. Pokud jste do obchůdku na Malém náměstí ještě nezavítali a rádi byste se obohatili o nevšední zážitky, spěchejte za českým designem do historického srdce hlavního města - otevřeno mají každý den. 

_______________________________________________________________________________________

Debut Gallery

Malé náměstí 12, Praha

www.debutgallery.cz

www.facebook.com/DEBUT-Gallery

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Insidecor

Publikováno: 22.06.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...