Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Starožitnosti, současný design a umění. To vše najdete v dokonalé harmonii v pražském obchodě praguekabinet. Jeho zakladatelka Gabriela Pecićová tu mísí produkty z Itálie, Francie, Skandinávie i České republiky. Na jejich výběru si dává pečlivě záležet, ke všem má osobní vztah.

Tím ale služby praguekabinetu, který najdete na adrese Platnéřská 13, nekončí. Gabriela i navrhuje interiéry a nabízí konzultace těm, kdo váhají při zařizování svého domova. Poradí také při realizaci komerčního projektu.

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Kde jste čerpala znalosti o designu? Jaké jsou zásady, které by měl člověk při tvorbě svého domova dodržovat?

Vlastním umělecké a designové kousky, které ve svém showroomu nabízím. Naučila jsem se, že není vždy nejšťastnější takzvaně si „předesignovat“ interiér, doslova ho zahltit jen a jen designem. Je třeba mu vdechnout i trochu duši a charakter. Právě spojení s vhodně zvoleným starožitným prvkem, uměleckým dílem nebo třeba vintage vázou mu dokáže dodat úplně jiný, originálnější rozměr. Zbaví ho tak toho u nás velmi rozšířeného efektu katalogového interiéru. Co se mých znalostí designu týče, jedná se o jistý druh praxe. Ovlivnilo mě cestovaní, především roční pobyt v Paříži. Měla jsem také možnost navštívit obydlí opravdu renomovaných designérů a umělců – například Fornasettiho dům v Miláně nebo domov Eeroa Aarnioa ve Finsku.

Praguekabinet funguje od sklonku roku 2009. Jak dlouho jste nad konceptem obchodu tohoto typu přemýšlela? Dle čeho vybíráte značky, které budete zastupovat?

Koncept tohoto typu se vyvíjel spontánně. Uvědomila jsem si, že v Praze chybí prostor, kde by si lidé, kteří mají čím dál méně času, mohli vybrat kvalitní, smysluplné objekty, jimiž si zútulní své obydlí. Ta jsou po dokončení většinou strohá až studená. Cílem bylo vytvořit místo, kde se mohou spolehnout, že to, co je jim nabízeno, je prověřené. Výběr prošel osobní selekcí, většina umělců prvně zakotvila v soukromé sbírce, následně jsem je zařadila do nabídky praguekabinetu. S kolegyní, kurátorkou Terezou Bruthansovou, vybíráme především umělce a značky s validním základem a prestiží, nebo jinou výjimečnou charakteristikou. Musí však zapadnout do již vytvořeného konceptu, a to bez ohledu na to, zda se jedná už o etablovaného nebo začínajícího umělce či značku.

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Všimli jsme si, že máte velmi úzký vztah k umění. Koho byste zařadila mezi své oblíbené umělce?

Všichni umělci, které zastupujeme, jsou mí oblíbení. Praguekabinet by je jinak ani nemohl nabízet. Jedním z mých nejoblíbenějších je mimo jiné František Vízner.

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Jaké služby v praguekabinetu dále nabízíte?

Praguekabinet má svůj tým a je schopen poskytnout i řešení interiérového designu. Nabízím možnost realizace, dotvoření interiéru a konzultace. Tento koncept jsem založila na osobnějším přístupu k zákazníkovi a v podstatě i tak trochu na principu „šití na míru“. Po rozhovoru s klientem a jeho reakci na vystavené objekty umíme nabídnout adekvátní řešení, aniž by požadavky často předem uměl sám zformulovat.

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Jaký kousek ze showroomu praguekabinetu patří mezi vaše nejoblíbenější a proč?

Každý umělecký i designérský kousek, který ve svém showroomu nabízím, pro mě má význam. Když se některý z nich prodá, najednou na tom místě, kde byl, něco chybí.  Nemohu vybrat pouze jeden.

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Kdyby se vás někdo zeptal na tipy v navrhování a práci s interiéry, co byste mu poradila?

Před dvěma lety jsem při zařizování bytu zjistila, že je sice dokonale navržen architekty, ale že není lehké takový interiér dotvořit. Důležité je, aby jednotlivé doplňky, nábytek a umělecká díla dávaly dohromady nějaký smysl a nabídly skutečné estetické uspokojení. Je úžasné, když se člověk obklopí věcmi, které se mu líbí, zapadnou do jeho domova, a navíc mají ještě určitý význam, původ a hodnotu. Praguekabinet úzce spolupracuje například s Ivankou Kowalski, s jejími realizacemi naše objekty fungují v harmonické souhře. (O tom se můžete přesvědčit třeba v bytě plném hudby, o kterém jsme publikovali rozsáhlý článek na blogu insidecor, pozn. red.)

Obchod - Gabriela Pecićová: V Čechách je rozšířený efekt katalogového interiéru

Pokud vás kouzlo italského designu nadchnulo stejně jako nás, určitě se zajděte podívat do Platnéřské 13 v centru Starého Města a přijďte nasát atmosféru ironického jižanského humoru či inspiraci v interiéru showroomu od Ivanky Kowalski. Produkty od praguekabinetu Ivanka použila také v bytě, který navrhla pro projekt SQUAT iD23: třeba toaletní stůl Olympia Dressing Table a židle Stay Dining Chair od značky Sé v různých barvách. Nechybí ani talířky od firmy Fornasetti.

Zrcadlo Optical použila Ivanka Kowalski v návrhu bytu pro projekt SQUAT iD23. 

Chodbu bytu od Ivanky Kowalski zdobí i komoda Buffet Citta' che si Rispecchia.

Talířky od Fornasetti z praguekabinetu visí i v kuchyni bytu od Ivanky Kowalski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olympia Dressing table najdete v projektu SQUAT iD23 v jedné z ložnic. U stolu v obývacím pokoji stojí židle od značky Sé. 

 

praguekabinet

www.praguekabinet.com

Platnéřská 13
Praha 1
 
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...