Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Designblok 2017 - potrava pro tělo i duši

Designblok 2017 - potrava pro tělo i duši

Vizuál velkolepé dortové bitvy představil hlavní téma Designbloku: Jídlo. Instalace střední haly byla tímto tématem navržena Maximem Velčovským a Veronikou Jirouškovou. Bohužel letošní Designblok musel být předčasně zrušen kvůli silnému větru. Pro vás jsme ale i tak vybrali 5 instalací, které nás svým nápadem i originalitou zaujaly nejvíce.

Souznění Light Works a Delta Light

Jako první instalaci bychom vám rádi představili stánek Light Works. Zaujal kombinací ekologického a netradičního materiálu, který zvolilo studio FADW. Konstrukce byla vyrobena z kartonových tubusů a hobry natřené ledabyle bílou barvou.

Stánek nás obohatil o nová ručně foukaná svítidla Zafferano, navržena italským designérem Federicem de Majem. Tato svítidla jsou vyrobena z muránského skla a nesou poetická jména Romeo a Giulietta. Svítidla k sobě ladí a vzájemně se doplňují.

Světlo Pu-erh od Marset, které má efekt nepravidelné povrchové struktury je inspirované plisovanou látkou. Pu-erh podtrhuje základní aspekt kolekce – jednoduchost řemeslné výroby. Struktura svítidla je vytvořena obtisknutím keramické hlíny přímo do surové formy bez dodatečných úprav.

Delta Light představili také nejlepší kolekci z nového katalogu The Lighting Bible 12: kruhová svítidla Superloop . Svítidla Superloop nabízí řadu světelných možností. Funkčním prvkem je zdroj světla, u kterého je možné volit mezi reflektory Spy nebo kruhy svítícími difuzně po celém svém obvodu. Dekorativní stránka Superloop má podobu různého zavěšení kruhů, od horizontálního až po vertikální.

Tato variabilita zavěšení tak vytváří atraktivní kompozice kruhů v různých polohách a velikostech. Těchto možností a výhod svítidel Superloop u své instalace skvěle využilo také studio FADW.

Spojením moderního světla s českým křišťálem dosáhli velmi efektního a elegantního výsledku, kdy celý prostor stánku osvítily třpyty dominantního lustru, který tak lákal kolemjdoucí do svého světa odlesků a stínů. Je vidět, že je možné, aby minimalistické světlo vyzdvihlo klasický styl a potenciál českého tradičního křišťálu.

Soffa a její unikátní jídelna s láskou k jídlu i designu 

Ohromil nás, naplnil zvědavostí a zplna nasytil. Soffa magazín představila svůj unikátní projekt Canapé – The room by Soffa. Celý prostor se nesl v pastelových tónech a teplé atmosféře, kterou zařídila závěsná svítidla značky Bomma.

Obývák s jídelnou byly také zjevně reakcí na hlavní téma Designbloku. Pastelové barvy připomínaly polevy sladkých pochoutek a maršmelounů. Designové doplňky v nás zas evokovaly jemnost a neodolatelnost.

Hlavním motivem projektu bylo spojení předního českého designu a smysluplné spolupráce. Tento pokoj sloužil nejen jako prezentace českých značek, ale i jako místo pro setkávání během festivalu. Pokoj, kde nemohl nikdo odolat posezení a nasáknutí neodolatelné atmosféry.

Nápojové sklo z kolekce Františka Víznera zdobilo stůl Stelvio od proslulého Tonu. Stolování doplnil porcelánový servis Lifestyle od G. Benedikt. A vázy nesoucí příběhy rostlinného světa Naše Květena od značky Křehký, dekorovaly a doplňovaly celý vizuál stolování.

Celý interiér pokoje doplnily tapety Lavmi. Jedna tapeta originální, nesoucí kaktusový motiv. Druhá výjimečná svým jemným přechodem od růžové po zelenou.

Mimo sedacího nábytku doplnila prostor také starorůžová pohovka Mariposa a koberec s pruhy od značky Vitra.

Křišťalově čistý design nové karafy Veolia

Nápadný a obrovský, energický a nadesignovaný kontejner určitě upozornil na poklad v něm schovaný. Tím pokladem byla kolekce 19 karaf na vodu. Kolekce byla navržena pro firmu Veolia od ateliéru skla UMPRUM pod vedením Ronyho Plesla. Vítězná karafa se už dnes prodává v rámci osmého ročníku projektu Voda pro Afriku.

Křišťálové karafy jsou ručně foukané ve sklárně v Květné na Moravě. Každá karafa je tak designovým unikátem.

I když je práce s křišťálovým sklem velmi náročná a její zdobení a tvarosloví jsou velmi omezené, studenti se s touto výzvou poprali na výbornou a vznikla kolekce originálních tvarů a rozdílných řemeslných technik.

Hlavním motivem vítězné karafy CURE je tvarosloví skleněné dózy na léky. CURE je neobyčejná svou střídmostí a očistěním detailů od inspiračního základu dózy. Její design vzbuzuje pocit jistoty a serióznosti. "Motiv “lékovky“ byl vybrán záměrně pro jasnou konotaci se zdravím a péči o sebe." říká autorka Vendulka Prchalová

Velké srdce Loono

Každý rok podporuje Designblok charitativní projekt, kterému věnuje finanční dar v rámci vyhlašování cen. Tento rok finanční dar získala nezisková organizace Loono se svou kampaní Žiješ Srdcem. Loono učí pomocí workshopů a přednášek, jak předejít vzniku kardiovaskulárních chorob, jak se starat o své zdraví a jak je důležité dodržovat lékařskou prevenci.

Loono přistupuje k lidem neformálně, originálně a zábavně. Nás zahřálo účastí na letošním Designbloku, kde v Superstudiu představili charitativní výstavu.

Hlavním motivem výstavy byl anatomický tvar srdce. Na tento motiv pak vyrobili produktoví, módní designéři, šperkaři a ilustrátoři svá díla. Poté se díla dražila v DSC Gallery. Vydražené peníze z děl se použijí na další provoz kampaně.

Například šperkařka Janja Prokić navrhla náhrdelník do tvaru rozpůleného stylizovaného srdce a je na nás komu jakou stranu ukážeme. “ Bavilo mě pracovat s tím, že si vybíráme, komu ukážeme, co ve svém srdci máme. Je to takové tajemství často i pro nás samotné, a tak bychom si měli pečlivě vybrat, s kým ho budeme sdílet.“

Jedno z dalších děl byly hodiny od Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka. Ručičky se jednou za hodinu svým pohybem spojí do jasně definovaného tvaru srdce. Tyto hodiny nepřímo odkazují k citovým vazbám mezi lidmi, jejich vztahy. “ V dnešním chaotickém a uspěchaném technokratickém a materiálním světě tak budou majiteli pravidelně připomínat, že skutečné lidské hodnoty tkví ve věcech nehmatatelných.“

Maxim Velčovský vytvořil skleněné srdce jako srdeční archiv. Srdce plné předmětů, které autora obklopují, které sbírá nebo pocházejí i z jeho dětství. Studio DECHEM vyrobili skleněný objekt srdce, který byl ale tvarově očesán až na úplné minimum.

Maria Makeeva svou ilustrací nepředstavuje jen srdce, ale také bohatou síť cév, která dává život všem buňkám v těle. Tvar kříže symbolizuje pomoc a ochranu. Hlavním motivem je připomínka, čím pro nás srdce je a čím my můžeme být pro ostatní.

Dolce Vita a pracovní jídelna Martiala Marqueta

V pravém křídle Průmyslového paláce nás nadchla modulární kuchyně Tool One. Kuchyni navrhl mladý francouzský architekt Martial Marquet. Místnost byla doplněna o designové solitéry českého e-shopu Kulina.cz

Veškeré kusy nábytku jsou navrženy a zkonstruovány podle stejného systému šroubování ocelových trubek, které umožňují reprodukci a přizpůsobení uživateli.

Uložené materiály visící na stěně zmizí, protože se používají k naplnění místnosti nábytkem. Kuchyň je prezentovaná jako “ráno po párty“ a vykazuje možné následky večírku, kde se tento systém použil.

Vyrovnané detaily v kuchyni mají vyvolávat vzpomínky na technickou stránku dílny nebo prostor připomíná i domácí jídelnu.

Originální expozice a jejich reakce na hlavní vizuál a téma Designbloku. Myslíme, že takové téma nikdo nečekal a designéři se s ním vypořádali skvěle. Jsme zvědaví co nás bude čekat příště a jak si designéři s dalším ročníkem festivalu poradí. Co vy? My se nemůžeme dočkat.

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Aneta Krupková Autor:
Aneta Krupková

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Nový, Nina Németh, Loono, Emile Kirsch & Lothaire Hucki

Publikováno: 28.11.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...