Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dům na domě: to je penthouse s okouzlujícím výhledem na Prahu

Dům na domě: to je penthouse s okouzlujícím výhledem na Prahu

Mít hlavu jako v oblacích. České rčení, kterému architektka Jana Hamrová dala pevnou půdu pod nohama, když vytvořila prosklený střešní byt na pražském Smíchově. Majitelům tak umožnila užívat si netradiční bydlení s jedinečnými výhledy na panorama Prahy. Prosklená vila, jež zdobí střechu jednoho z obytných domů, má půdorys kříže. K tomu rozlehlé terasy s výhledy do všech stran i soukromý výtah. 

Penthouse má 230 metrů čtverečních. Vznikl jako autonomní jednotka s úplně odlišnou fasádou od zbytku objektu. „Majitel má prakticky vilu se vším, co k tomu patří. Tedy soukromí, velké venkovní plochy propojené s interiérem a výtah, který vede přímo do penthousu. Nemusí tak sdílet společné chodby domu, pokud nechce,“ vysvětluje Jana Hamrová ze studia Objectum.

finální vizualizace architektky Jany Hamrové

Majitelé si přáli otevřený prostor, který bude ale zároveň příjemný a nebude působit chladně. Proto architektka přišla s originálním řešením. Navrhla dispozici do tvaru kříže, což umožnilo rozdělit byt do několika funkčních zón, jako je jídelní část, obytná zóna, zóna s dětskými pokoji i část pro spaní. Každé křídlo kříže má navíc svou koupelnu i samostatnou terasu.

Otevřený prostor jídelní části je velice vzdušný a prosvětlený. Dominuje mu veliký stůl z dřevěného masivu a od kuchyně ho odděluje kamenný ostrůvek. Zadní část místnosti patří pianu, které spolu s jídelním stolem dopravil do bytu jeřáb.

„Spoustu prvků bylo náročné tak vysoko na objekt dostat. Když už všechna technika ze stavby odjela a ladily se interiérové prvky, musel znovu nastoupit jeřáb, aby dovnitř dostal piano, kamenné desky ostrůvku, obrovský masivní jídelní stůl i pohovku,“ říká s úsměvem architektka.

V samotném centru vily se nachází výtah a schodiště. V interiéru je toto jádro zdůrazněno tmavou stěrkou a tvoří centrální pilíř bytu, okolo kterého dispozice obytných zón volně plynou. Na jádru vznikla i obývací stěna.

V obývací části má své místo pohodlná sedačka s originálním konferenčním stolkem, nad nímž se vznáší designový lustr. Ostatní osvětlení je variabilně usazené na liště, díky čemuž je možné tvořit různé světelné nálady.

Velké prosklené plochy fasády, které jsou benefitem celého bytu, mají ale i svá úskalí. V teplých měsících mohou přinášet problém s přehříváním. Tomu se ale architektce podařilo zabránit pomocí systému chlazení. Díky perforaci v podhledu podél celé fasády proniká do bytu pomalý proud studeného vzduchu. Interiér tak netuší mřížky a zároveň ani hluk chladících jednotek.

V jednom z křídel bytu mají pokoje také dva teenageři. Architektka pro ně vytvořila koupelnu s hravými prvky drobné mozaiky a kontrastem velkoformátových obkladů po celé výšce místnosti.

Vzhled všech koupelen se liší tak, aby korespondovaly s jednotlivými křídly a jejich funkčními celky. Hlavní koupelna navazuje na šatnu a je barevně sladěná do světlých tónů, tak jako samotná dýha šatních skříní. Volně stojící vanu doplňují také umývadla v podobném stylu.

Hlavní ložnici pojala architektka stylově. Tmavě modré stěny s decentním dekorem doplnila kontrastem světlých tónů, jak v nábytku a textiliích, tak i bílým stropem. Klidnou atmosféru doplňují originální závěsná svítidla. Vše v největší harmonii pro chvíle relaxu a snění.

A na co vzpomíná architektka Jana Hamrová nejraději? „Nejlepší věc na celém projektu asi byla práce s klientem samotným. Sice to bylo někdy hodně náročné, protože jsme měli dlouhé meetingy, náročné i jazykově, jelikož klient není Čech a nemluvil ani anglicky. Ale mám pocit, že mě to obohatilo. Majitelé mi dali velkou důvěru a pustili si mě i do své rodiny, čehož si cením.

Zaujal vás projekt střešního bytu z dílny Objectum? Pak se podívejte také na její další projekty: Byt na Letné, který oplývá funkcionalismem nebo se podívejte na Drobné projekty, které jsou pro ni kreativní terapií.


 Jana Schnappel Hamrová

Objectum

Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 12.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...