Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Elbphilharmonie narušuje strohost a horizontalitu Hamburku

Elbphilharmonie narušuje strohost a horizontalitu Hamburku

V jinak striktně horizontálním Hamburku vyrostla v roce 2017 výjimečná budova Elbphilharmonie. Ve druhém největším městě Německa, kde se kromě Frankfurtu výškové budovy takřka nestaví, vyrostla na starém skladišti kakaových bobů ze 60. let Kaispercher A třpytivá budova dosahující 108 metrů, která připomíná napnutou plachtu či pohyb říčních vln. Navrhla ji architektonická firma Herzog & de Meuron a je to nejvyšší obyvatelná budova přístavního města. Uvnitř se skrývá jedna z největších a akusticky nejpropracovanějších koncertních síní Elbe Philharmonic Hall, familiárně Elphi. 

Půdorysem se obě stavby dokonale shodují, tam však veškerá podobnost končí. Strohá fasáda bývalého skladiště, které v 60. letech navrhl Werner Kallmorgen, kontrastuje s třpytivou fasádou a zvlněnou střechou nové budovy. Ta u špičky poloostrova vybíhá do výšky až 108 metrů, směrem na východ pak dynamicky klesá, a to až o 30 metrů. 


 
Skleněná fasáda mění strohost skladiště díky zakřiveným panelům, z nichž některé jsou otevřené, v obrovský třpytivý krystal, jehož výrazná textura se každou chvíli mění tím, jak odráží střípky města, vody a oblohy.

Budova se nachází na místě, které každý zná, ale málokdo ho doopravdy navštíví. I to nová budova hodlá změnit a chce se stát kulturním centrem, kromě tří koncertních síní (velká s 2 100 místy a komorní s flexibilním uspořádáním a kapacitou až 550 míst a třetí koncertní síní, která se nachází uvnitř budovy Kaispercher A a pojme až 170 posluchačů) zahrnuje vyhlídku, luxusní hotel s restaurací, wellness a fitness centry, parkování i místo pro pořádání konferencí. Budova se tak po letech zapomnění stává lákadlem nejen pro turisty a milovníky hudby, ale také pro svět obchodu. 

zdroj: https://www.elbphilharmonie.de/

Do místa střetu starého s novým vedou dva eskalátory. Jsou zakřivené, takže ani z jedné strany není vidět jejich konec. Samotná jízda eskalátory skrz budovu starého skladiště nabízí překvapivě silný prostorový zážitek. 

Ten je umocněn na vrcholu prvního eskalátoru velkým panoramatickým oknem a zakončen na vrcholu druhého eskalátoru v 8. patře Plazou, která otevírá 360° panoramatický výhled na Labe a Hamburg z výšky 37 metrů. Je volně přístupná veřejnosti a otevřená nonstop. 

Nikde jinde není výrazněji manifestován vztah přístavu a města jako právě v Plaze, která má rozlohu 4 000 čtverečních metrů. Okolo celé budovy na strohé masivní střeše Kaispercheru A se vine vyhlídka jak na řeku, tak na město. Je lemovaná zakřivenou skleněnou fasádou, která kopíruje křivky řeky. 

Uvnitř jsou foyer vedoucí k oběma koncertním síním, recepce hotelu a občerstvení. 

Velká koncertní síň se liší od ostatních koncertních síní hlavně rozložením: orchestřiště s dirigentem se nachází uprostřed místnosti a je obklopeno vrstvami sedadel pro celkem 2 100 posluchačů, kteří tak sami tvoří architekturu i akustiku síně. Inspirací pro takovéto rozložení byla nejenom logika akustického a vizuálního vnímání hudby, ale také rozložení shakespearovského divadla Globe, které též využívalo vertikálního rozměru. Takto strukturovaná koncertní síň poskytuje posluchačům a hráčům pocit blízkosti a společného prožívání hudby.

Vysoko nad jevištěm je zavěšen veliký zvukový reflektor, který funguje i jako moderní osvětlení.

Budova dodává horizontálně laděnému Hamburku výrazný vertikální akcent společně s jedinečným kulturním zážitkem. Navštívit můžete zdarma vyhlídku, doporučujeme si však vybrat komentovanou prohlídku, která klade důraz na architekturu hlavního koncertního sálu a je spojena i s ukázkou hry na varhany. Nabízí návštěvníkům zážitek pro všechny smysly. Elbphilharmonie aspiruje na místo, které žádný turista ani místní nemine. 

Budova je nakonec úspěchem a splňuje všechna vznosná slova, kterými architekti v návrhu nešetřili. Vše ale mohlo dopadnout úplně jinak: původní termín dokončení stavby byl stanoven na rok 2010 s rozpočtem 77 milionů eur. K otevření došlo až o sedm let později a rozpočet se nakonec vyšplhal k závratným 789 milionům eur. 

Občas jsme si mysleli, že tahle budova zničí celou naši kariéru," svěřil se Herzog serveru theguardian.com, byli jsme zodpovědní za případnou tragédii, protože náš návrh byl tak svůdný." 

 

V Hamburku se nebojí experimentovat, umí například proměnit válečný bunkr v útulný byt

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...