Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Knihovna Tianjin Binhai od ateliéru MVRDV připomíná oceán plný knih

Knihovna Tianjin Binhai od ateliéru MVRDV připomíná oceán plný knih

Kaskádovité police od stropu až po zem, prostorné a světlé atrium, pouhé tři roky na návrh a stavbu. To je nová knihovna v čínském Tiencinu. Navrhl ji rotterdamský ateliér MVRDV ve spolupráci s lokálním ateliérem TUPDI.

Knihovna je součástí většího kulturního centra (Binhai Cultural Centre), které navrhl německý ateliér GMP. Celý komplex se skládá z několika budov. O ty se postaraly různé mezinárodní ateliéry: mimo MVRDV třeba Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects či HH Design

Knihovna jako taková zabírá plochu 37 000 metrů čtverečních. Dominantou prostoru je již zmiňovaná policová instalace: poskytuje nejen zázemí pro knihy, ale přechází také plynule ve schody, sezení pro hosty, strop a dokonce místy zasahuje i do fasády. Právě tady je hlavní centrum dění: pokud chcete soukromí, schovat se můžete do místností, které na hlavní atrium navazují.

Knihovna Tianjin Binhai byla navržena a postavena za rekordní tři roky – deadline nastavila místní samospráva. Své útočiště zde našlo 1,2 milion knih.

„Interiér téměř připomíná jeskyni, je to nekonečná polička na knihy. Nemohli jsme ovlivnit velikost budovy jako takové, a tak jsme do interiéru vtěsnali kruhovité auditorium, které symbolizuje symbiózu mezi médii a věděním,“ popisuje Winy Maas, jeden ze zakládajících členů MVRDV.

„Otevřeli jsme budovu tím, že jsme dovnitř umístili krásný veřejný prostor. Je to takový městský obývák. Křivky a úhly určují a oddělují různé způsoby, jak lze prostor používat: ať už ke čtení, chození, diskutování či setkávání. Vzniklo tu takové oko budovy, které vidí a je viděno.“ A opravdu: pokud se na hlavní vstup zadíváte z dálky, spatříte oko s velkou bílou zornicí. Uvnitř bílé kopule se skrývá odhlučněný sál.

Pětipatrová budova má několik výukových prostor, umístěných po obvodu budovy. Najdete tu i uzavřené úložné prostory, servisní místnosti a rozsáhlý archiv. Z přízemí vede vstup do studoven pro seniory a děti, první a druhé patro zahrnuje další studovny, čítárny a lounge. Ve vyšších patrech se pak nachází kanceláře, zasedací, počítačové a audio místnosti. Nechybí ani dvě střešní terasy.

Jak ale sám ateliér MVDRV dodává, kvůli šibeničnímu deadlinu nedošlo na jednu podstatnou vizi konceptu: a sice umožnit přístup k vysoce položeným policím z místností, které se nacházejí za atriem. V nejvyšších policích proto zatím stojí perforované hliníkové pláty s potiskem knih. Koncept by se možná mělo povést dotáhnout v budoucnosti. I tak ale knihovna sklízí pozitivní ohlasy: mluví se o ní jako o „oceánu knih“ či „nejhezčí knihovně Číny“.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Ossip van Duivenbode

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 09.03.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...