Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Hennessy: Proklatě dobrý koňak s duchem dobyvatele

Hennessy: Proklatě dobrý koňak s duchem dobyvatele

Koňak značky Hennessy neodmyslitelně patří k vrcholu luxusního pití. Ve světovém měřítku zabírá větší podíl než součet podílů tří značek, které ho na trhu s koňaky následují. Cesta k dobrému koňaku je sice proklatě dlouhá, ale stojí za to. Zvlášť pokud mu věnujete patřičnou péči. Unikátnost tohoto alkoholu spočívá také v jeho geografické jedinečnosti. Pochází z oblasti francouzského městečka Cognac. Je jedním z druhů brandy, od kterého ho odlišuje složitý proces vzniku, který podléhá několika pravidlům, jež dělají z koňaku výjimečnou záležitost.

Francouzské vinice v oblasti Cognac patřící značce Hennessy.

Historie koňaku Hennessy sahá do druhé poloviny 18. století, kdy se irský důstojník Richard Hennessy sloužící v armádě Ludvíka XV. ve Francii usadil natrvalo a roku 1765 značku koňaků nosící jeho jméno založil. Výjimečnost jeho koňaku najdeme už na samotném počátku, a to ve „sklepích zakladatele“ zbudovaných roku 1774. V nich se uchovává zásoba nejvzácnějších eaux-de-vie. Najdeme zde dokonce eaux-de-vie označené datem 1800. Tyto sklepy jsou prodchnuté aromatem „dechu andělů“ a jsou kolébkou nejprestižnějších kolekcí koňaků Hennessy.

Továrna na výrobu sudů ve městě Cognac.

Značka Hennessy není pouze o jedné kolekci archivního moku. Mezi špičku se řadí hned s několika kolekcemi. Patří sem také zavedení základních kategorií, které se užívají celosvětově, a které založila právě rodina Hennessy. Roku 1817 tak vznikl koňak s označením V.S.O.P (Very Superior Old  Pale), který zraje nejméně 4 roky. V roce 1865 zavedl hvězdičkový klasifikační systém Maurice Hennessy. Koňak zrající minimálně 2 roky byl označen třemi hvězdami a nápisem V.S (Very Special). Roku 1870 pak stvořil kategorii X.O. (Extra Old) zrající nejméně 8 let.

Geralde de Geoffre de Chabrignac roku 1947 vytvořil speciální karafu navrženou pro kategorii X.O.

K dobrému pití by měla patřit i neotřelá a originální skleněná lahev. V posledních letech právě edici karaf pro X.O navrhoval například přední britský umělec Tom Dixon. „Hennessy X.O karafa je nadčasový předmět, se kterým jsem chtěl zacházet originálně, moderně,“  říká Dixon. Z této spolupráce vznikly během tří let tři speciální karafy.

Tom Dixon navrhuje svítidla a doplňky do bytu.

Speciální edice od Toma Dixona z let 2013-2015 pro Hennessy X.O.

Na etiketách edice Hennessy Very Special už šest let značka spolupracuje s různými předními světovými moderními umělci. Letos v srpnu 2016 design navrhoval americký umělec - tatér Scott Campbell. Ke své spolupráci se značkou říká: „Pracovat se značkou jako je Hennessy je jako tetovat nejstarší osobu, kterou jsem kdy tetoval. Osobu, která v sobě skrývá 250 let historie.“ V minulých letech vytvářeli etikety například Shepard Fairey, KAWS, Futura 2000, Os Gemeos či Ryan McGinnes.

Scott Campbell a jeho návrh etikety.

Do dalších kolekcí prvotřídních koňaků patří i edice Hennessy Paradis, kterou vytvořil Master Blender Maurice Fillioux. V roce 1996 se přidala edice koňaků pod názvem Richard Hennessy a roku 2011 je kolekce rozšířena majestátnou kolekcí koňaku Paradis Impérial s více než 100 eaux-de-vie. Oba zmíněné koňaky má na svědomí Master Blender Yann Fillioux. Výčet kolekcí ale tímto zdaleka nekončí, dnes jich značka čítá už deset a prohlédnout si je můžete na oficiálních stránkách zde.

Master Blender Yann Fillioux (vpravo).

Hennessy Paradis.                                                Hennessy Paradis Imperial.

Hennessy koňak se stal také součástí akce SQUAT iD23, kde v bytě iD23B dělal společnost návštěvníkům.

_____________________________________________________________________________________

Moët Hennessy Czech Republic s.r.o.
Karlovo náměstí 10, Praha 2
 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Dominika Coufalová Autor:
Dominika Coufalová

Foto: hennessy.com, FB Hennessy CZ, Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 19.03.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...