Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tolix: plechové židle, které jen tak něco nerozhodí

Tolix: plechové židle, které jen tak něco nerozhodí

Chcete židli, která vydrží opravdu vše? Pak sáhněte po některém z modelů značky Tolix, ideálně po legendární židli Chaise A, která patří k ikonickým kouskům světového designu. Ne náhodou ji najdeme ve sbírkách většiny důležitých muzeí designu, mezi kterými nechybí Vitra Design Museum, MOMA nebo Centre Pompidou.

Značka Tolix oficiálně vznikla již roku 1927, kdy ji nechal jako obchodní značku poprvé zaregistrovat Xavier Pouchard. Původně obyčejná továrna na výrobu domácích potřeb z pozinkovaného plechu, která se v posledních letech díky Pouchardově aktivitě stala také výrobcem židlí, křesel, stoliček a kovového nábytku, tak měla svou transformaci potvrzenou i úředně. Rychle se stala plnohodnotnou součástí francouzské nábytkářské scény. Výrobky, které továrna produkovala, se okamžitě staly vyhledávaným zbožím z řady důvodů. Mezi jejich hlavní přednosti patřila odolnost vůči rzi, stohovatelnost a obecně vysoká odolnost. Díky tomu se výrobky značky Tolix brzy rozšířily nejen do mnoha kanceláří, nemocnic či kaváren, ale dokonce i do veřejných parků.

Ačkoli na přelomu tisíciletí hrozilo, že bude továrna nucena svou činnost ukončit, druhý dech nabrala společnost v roce 2004, kdy se o její oživení rozhodla pokusit skupina věrných zaměstnanců firmy v čele s bývalou finanční ředitelkou Tolixu Chantal Andriot. Pod jejím vedením se značce podařilo vrátit se na výsluní a udržet si svůj standard výroby vysoce kvalitního a funkčního nábytku. Na pomoc si Chantal Andriot přizvala duo François Dingjian a Eloi Chafaï působící pod názvem Normal Studio, kterému dala na starosti umělecké vedení značky. Společnost si zakládá na svém mnohaletém know-how, a proto také ve své výrobě společnost kombinuje i ty nejmodernější technologie s lety osvědčenými postupy. I díky tomu byla firma v roce 2006 oceněna cenou Entreprise du patrimoine vivant, které uděluje francouzské ministerstvo hospodářství, financí a průmyslu značkám, které se vyznačují výjimečným know-how v oblasti tradiční výroby.

Vlajkovou lodí společnosti Tolix je židle Chaise A. Zrodu židle údajně nepředcházely všemožné studie a výkresy, jako tomu u podobných produktů obvykle bývá. Naopak jako by se židle zrodila přímo v dílnách, které tehdy vedl zakladatel značky Xavier Pouchard. Ten dokázal díky znalosti vybraného materiálu naplno využít schopnosti, které plech má. Podařilo se mu tak vytvořit dokonale pevnou a stabilní konstrukci, kterou tvoří tenké plechové pláty. K tomu použil princip podobný skládání papíru. Pevnost konstrukce ještě podpořil umístěním křížové diagonální výztuže ze spodní strany sedáku. Díky finálnímu pozinkování je židle velice odolná vůči vnějším vlivům.

Na záběry z továrny Tolixu se můžete podívat v krátkém videu:

V roce 2015 uběhlo 80 let od vzniku židle Chaise A. Společnost se rozhodla přidat k oblíbenému trendu reedic ikonických kusů designu a toto výročí oslavit projektem Face to Face with an Icon. V rámci něj oslovila osm designerů, aby pod kurátorským vedením Kiliana Schindlera představili svou interpretaci této modernistické ikony. Objekt inspirovaný slavnou židlí nebo její vlastní verzi tak představili například studio Formafantasma nebo designéři Konstantin Grcic či Lex Pott.

Některé z objektů, které vznikly v rámci projektu Face to Face with an Icon.

Kromě židlí nabízí firma i jiné druhy nábytku – stoly, kovové skříňky i police, ale i řadu bytových doplňků. Produkty značky Tolix se vyrábějí ve 31 různých barvách, díky čemuž najdou uplatnění v obrovském množství interiérů i exteriérů. Ve svém portfoliu nabízí značka dokonce i speciální řadu určenou dětem.

V rámci své dětské kolekce představila značka Tolix mimo jiné krabici na hračky či křeslo Mouette.

Kromě Chaise A vyrábí Tolix i řadu jiných židlí či stoliček.

Značka Tolix nabízí i kolekci bytových doplňků či různé varianty plechových skříněk.

Výrobky značky Tolix díky své mnohoúčelovosti a kvalitnímu zpracování nachází i dnes uživatele po celém světě. Na příkladu židle Chaise A se navíc opět ukazuje, že některé kusy prostě nezestárnou. Pokud byste si chtěli nějaký ten plechový kousek nábytku pořídit, navštivte Vinohradský Pavilon v Praze, kde sortiment značky Tolix nabízí společnost Stockist.


Tolix, prodává Stockist

Vinohradská 50, Praha 2

www.stockist.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: via Tolix, Delfino Sisto Legnani

Publikováno: 16.08.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...