Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér bytu v Tokyu zdobí prosklené stěny a otočné dveře

Interiér bytu v Tokyu zdobí prosklené stěny a otočné dveře

Že by mohly být dveře něčím výjimečným, co mění atmosféru bytu za všech ročních období? V Japonsku, kde jsou v inovačních řešeních vždy o krůček napřed, přináší také architekti a designéři do svých realizací moderní technologie. Architekti ze studia Tomokazu Hayakawa Architects vytvořili v Tokyu rekonstrukci bytu. Použili přírodní materiály, sklo i ekologické prvky. Ale hlavním a velice všestranným doplňkem, kterým byt obohatili, jsou otočné dveře Condo, plnící různé funkce podle toho, v jakém úhlu jsou natočené.

Rekonstrukce bytu je součástí projektu již 70. zástavby v Meguro-ku v Tokyu. Klient chtěl na 75 metrech čtverečních vytvořit moderní byt, který půjde ruku v ruce s technologickou a zároveň také přírodě prospěšnou dobou.

Architekti zvolili právě sklo jako hlavní prvek interiéru především kvůli jeho vlastnostem a také požadavkům klienta. Ten chtěl mít přehled o všem, co se v bytě děje, a zároveň si přál, aby hlavní obytná zóna byla nějakým způsobem oddělená od chodby a soukromých pokojů. Volba skleněných bloků tedy byla jednoznačným řešením. Nejenže prosklené části bytu vypadají elegantně, ale zároveň skvěle plní svou funkci.

Z předsíně je vidět rovnou do hlavní obytné části bytu, z níž se dá následně pokračovat do oddělené ložnice a koupelny, které poskytují soukromější prostory. Kromě vestavěné skříně a botníku zde architekti vytvořili i stojan na kolo, které má tím pádem majitel stále na očích a rovněž zde nezabírá ani mnoho prostoru.

Interiér bytu je díky velkým oknům velice prosvětlený. Betonové prvky mu dodávají industriální nádech, který zjemňuje bílý strop i bílé tóny v některých kouscích nábytku. Kontrastními prvky je pak černá sedačka a několik židlí, které jsou doplněny taktéž o jiné barvy. Teplo domova a útulnější atmosféru obstaraly dřevěné parkety. Všechny tyto prvky působí sladěně a přesně tak, jak si majitel přál.

Na celou jednu zeď umístili architekti úložný systém v podobě minimalistické obývací stěny, který prochází z hlavní místnosti až do vstupní chodby a tvoří zajímavý designový prvek. Doprostřed systému v obývací části zavěsili také skleněnou obrazovku, čímž zároveň poukázali na důležitost ochrany životního prostředí.

Hlavním a asi nejzajímavějším prvkem celého bytu jsou otočné dveře do tvaru T, které umožňují otočením do různých úhlů měnit funkce. Při 0° skleněná vitrína dekoruje tenisky, kolo a vše ostatní, co se v chodbě nachází. Natočením na 90° se do místnosti rozproudí vzduch, což je ideální pro větrání v letních měsících, a naopak v těch zimních by se měly dveře dostat do úhlu 180°, kdy zlepšují tepelnou izolaci. Chce-li mít majitel večírek a zároveň nerušit sousedy, nastaví se dveře do úhlu 270°, kdy vzniká perfektní zvuková izolace.

Elegantní kuchyňský ostrůvek určuje zónu pro kulinářské umění. Architekti ho navrhli jednoduše, avšak funkčně. Zabudované skříňky poskytují dostatek úložného prostoru a jsou skryté před zraky případných hostů.

Oddělená a intimnější část bytu patří ložnici, kde se opět vyskytuje skleněná stěna, jež umožňuje průhled do přilehlé koupelny. Větší míru soukromí pak může obstarat závěs. Samotná koupelna je designově velice pěkně řešená. Volně stojící vana a cik cak poskládaná dlažba i obklady na zdech tvoří s betonovými prvky a všudy přítomným sklem příjemnou atmosféru, kde si majitel může dopřát svůj zasloužený relax.

Pokud se vám interiér bytu v Tokyu líbí a je vám tento styl blízký, podívejte se také na další projekty, kterými se můžete inspirovat: Byt z dílny archicraft ukazuje sílu jednoduchého designu nebo Loft F5.04 - industriální byt s houpačkami pro mladé.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...