Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jedinečná veřejná prostranství: 10 míst, která musíte vidět na vlastní oči

Jedinečná veřejná prostranství: 10 míst, která musíte vidět na vlastní oči

Pobavit se s přáteli, zaskotačit si s dětmi nebo jen s notebookem v tašce vyrazit za prací někam ven. Každý čas od času potřebuje jiné prostředí. Na spoustě veřejných prostranství můžete potkat zajímavé lidi či netradiční umělecké a architektonické skvosty. Jelikož se blíží období dovolených, cestování a obdivování cizokrajných míst, přinášíme vám souhrn toho nejzajímavějšího, co musíte navštívit.

Chystáte se do Lucemburska nebo do Ruska, Dánska či Ameriky? Máme pro vás tipy, co byste si v těchto destinacích rozhodně neměli nechat ujít.

Pfaffenthal Lift Lucembursko

Fantastický panoramatický výhled na architektonické a současné dědictví města Lucemburk nabízí tamní veřejný výtah, který propojuje historickou část města Pfaffenthal s tou novější. Jde v podstatě o jakýsi průchod nad nádherným údolím, které patří do chráněné oblasti UNESCO. Za projektem stojí architektonické studio STEINMETZDEMEYER, které na projektu spolupracovalo s ateliéry INCA Associate Engineers a Jean Schmit Engineering.

Díky prosklené konstrukci si můžou jedinečné panoramatické výhledy užívat opravdu všichni. Od cyklistů či běžných obyvatel pospíchajících do práce až po zvídavé turisty. Každý zde objeví město z nových pozoruhodných perspektiv.

Byens Bro Dánsko

Byens Bro je unikátní dánský most pro chodce a cyklisty, který propojuje centrum třetího největšího dánského města Odese s novým urbanistickým zázemím tamního přístavu. Poskytuje dopravní spojení pro cyklisty a chodce napříč železnicí. Využívá jednoduché a efektivní architektonické nástroje.

Most, jenž získal prestižní ocenění za design, navrhli architekti ze studia Gottlieb Paludan Architects. Největší zajímavostí je, že jde vlastně o dva mosty v jednom. Cyklistický most je navržený tak, aby vyhovoval dopravním potřebám cyklistů. Most pro pěší zase poskytuje nejlepší podmínky pro chodce. Z komfortních a bezpečnostních důvodů jsou obě funkce oddělené, ale vizuálně a architektonicky jsou spojené do jednoho mostu.

Most navíc obohacuje městský prostor Odense o dvě atraktivní náměstí, která propojuje. Jedno v centru města a druhé v blízkosti nového centra přístavu. Obě náměstí slouží jako místa pro setkávání i příjezdové prostory pro cestující vlakem. A budete-li kouzlo Dánska objevovat na kole, určitě v těchto částech oceníte i  1 400 parkovacích míst pro bicykly.

Schodiště mostu lze využít jako sedadla, když se na náměstí a v Královské zahradě v parku přes ulici konají zajímavé akce.

The Infinite Dánsko

The Infinite, kterému se říká „nekonečný most“, najdete v malebné pobřežní krajině dánského města Aarhus. Toto takřka umělecké dílo vytvořili architekti ze studia Gjøde & Povlsgaard Arkitekter.

Vytvořili jsme most, který má hlubší smysl. Díky němu si uvědomíte vztah mezi městem a nádhernou krajinou zálivu. Na mostě můžete  prožívat měnící se krajinu jako nekonečnou panoramatickou kompozici a zároveň být i součástí sociální interakce s ostatními lidmi, kteří si užívají stejná panorama,“ vysvětlují architekti.

Most má průměr 60 metrů a je umístěn z půlky na pláži a napůl v moři. Jeho povrch se zvedá jeden až dva metry nad hladinu vody v závislosti na přílivu. Samo zakřivení pak navazuje na obrysy krajiny a zasahuje z pláže do blízkého lesíku.

Snažili jsme se zde vytvořit prostředí, kde můžete zažít ryzí krajinu obklopující město.  Oříroda, panorama města, přístav i vztah k vodě jako takové jsou tím pravým uměleckým dílem,“ dodávají architekti.

Cirkelbroen Dánsko

A v Dánsku ještě chvíli zůstaneme. Přesuneme se ale do přístavu hlavního města Kodaně, kde se nachází jiný impozantní most, který je inspirovaný plachetnicemi. Navrhlo ho Studio Olafur Eliasson, jehož hlavní architekt chtěl navodit právě takovou atmosféru, kterou zde zažíval jako malý.

Kodaňský přístav byl kdysi centrem námořní činnosti a Cirkelbroen je svědectvím této historie. Odráží každodenní život a intimitu, kterou najdete kolem kanálu s hausbóty a plachetnicemi, i jedinečný život na tamních hradbách. Most tvoří pět kruhových plošin, které tvoří pěší trasu kolem kodaňského přístavu, kde lidé-cyklisté, běžci i chodci můžou vidět město z jiné a neméně velkorysé perspektivy.

Každý den přejede nebo přejde tento most až 5000 lidí. Cirkelbroen je také místo pro setkávání. Přejeme si, aby lidem klikatý design pomohl zpomalit a udělat si na chvíli přestávku. Takovou interakci vnímám jako nezbytnou součást pulzujícího města,“ vysvětluje architekt.

Zaryadye Park Rusko

Pokud chcete poznat kouzla všech přírodních oblastí Ruska na jednom místě, pak navštivte park Zaryade v Moskvě. Tento nový veřejný prostor podporuje integraci a oslavuje amplitudu regionů v Rusku umělým napodobením každého jeho pásma: stepi, lesů, mokřadů i tundry. 

Na projektu pracovali architekti ze studia Diller Scofidio + Renfro Artificially, kteří se tak snažili podpořit městskou zeleň. Tento 35 akrový park se nachází v historické části Moskvy a je prvním svého druhu a takového rozsahu za posledních 50 let.

Park tvoří čtyři mikroklima s regulací teplot, eliminací větru a simulací denního světla podle potřeb jednotlivých zón. Díky tomuto rozšířenému klima se park může využívat po celý rok. Otevřená krajina s kopci se v zimě stává místem pro sáňkování, zatímco pavilony umístěné v záhybech parku poskytují úkryt se zelenými plochami.

Celý projekt ztělesňuje divoký urbanismus. Zaryade je místo, kde jsou architektura a krajina propojeny v jeden harmonický celek.

Most s převýšením 70 metrů nad řekou poskytuje nádherný výhled na celé město. Kulisu a historické panorama parku dotvářejí pozoruhodnosti města jako je Kreml, Rudé náměstí nebo katedrála sv. Bazila. Součástí parku je také pět pavilonů, dvě divadla a filharmonický koncertní sál.

zdroj fotografií: Diller Scofidio + Renfro Artificially

The Evans Tree House Spojené Státy

V americkém Arkansasu se architekti ze studia Modus Studio rozhodli přivést děti od počítačů zpět do lesů. Architekti sami vyrůstali na venkově, a tak přišli s projektem stromových domů, které by měly dětem poskytnout interaktivní vzdělávací zážitek.

Jeden ze tří plánovaných stromových domů již stojí v lese v Ouachita Mountain u jezera Hamilton v Arkansasu. Dům využívá bohaté vizuální a hmatové prostředí, aby stimuloval mysl i tělo dětí k lepšímu spojení s přirozeným světem. 113 borovicových lamel zde tvoří doslova přírodní lesní baldachýn. Díky jeho poloprůhledné formě, která dynamicky zahaluje různé úrovně prostoru, si zde přijdou na své nejen děli, ale i dospělí.

Panoramatická vyhlídka Rakousko

Krásu ryzí přírody a majestátnosti horských ledovců můžete spatřit například z panoramatické vyhlídky v Tyrolských Alpách. Asi hodinu jízdy autem od Innsbrucku se nachází ledovec Stubai, který nabízí hromadu horských výstupů a zajímavých výletů, včetně výšlapu na vyhlídku. Právě na tomto ledovci vybudovali architekti z ateliéru astearchitecture panoramatickou platformu, z níž spatříte nezapomenutelné výhledy na horskou přírodu.

Cílem této platformy je především oživení letní turistiky. Během zimní sezóny je vyhlídka přístupná pouze za příznivých povětrnostních podmínek. Avšak když už na ni dorazíte, čeká vás jedinečný a ničím nerušený výhled na ledovec a na vrcholky tyrolských Alp, které se rozpínají přes 109 tisíc metrů. Tato dechberoucí 360 stupňová podívaná ve vás zanechá pocit jisté pokory, klidu a míru.

zdroj fotografií: astearchitecture

Vessel Spojené státy

Vessel je nový typ veřejné pamětihodnosti. Má šestnáct podlaží, kruhovou konstrukci a vyniká 2 465 schody, 80 vyhlídkovými plošinami a atraktivními výhledy na řeku Hudson i celý Manhattan. Jde o centrální rys hlavního náměstí Hudson Yards a zároveň o jeden z největších architektonických projektů v americké historii, který transformuje bývalý železniční dvůr na Manhattanu do víc než pět akrů nových veřejných prostranství a zahrad v okolí.

Projekt pochází z dílny architektů z Heatherwick Studia. Ti měli za úkol navrhnout něco nezapomenutelného. Něco, co by stylově vítalo návštěvníky v srdci této čtvrti a vytvořilo na Manhattanu nové místo pro setkávání.

zdroj fotografií: Heatherwick Studio

Struktura celé stavby je jednoduchá, ale velmi zajímavá. Každý prvek vznikl na míru, stavba jako by žila svým vlastním životem. Díky zrcadlovému povrchu je doslova animovaná lidmi i odrazy z náměstí pod nimi. Otevřením prázdných prostor mezi podlažími docílili architekti jakési trojrozměrné mříže, díky které se veřejné náměstí protahuje i do výšky a vytváří zde kilometr tras, které podporují zdejší veřejný život. 

Festina Lente Bosna a Hercegovina

Spěchej pomalu. Tak zní doslovný překlad latinského názvu netradičního mostu Festina Lente v Sarajevu. Základní myšlenkou tohoto mostu, který navrhli architekti Adnan Alagić, Bojan Kanlić & Amila Hrustić, je jakési propojení dvou světů: světského i duchovního. Zároveň chce nastolit rovnováhu mezi oběma břehy.

Překračování mostu je jedinečným zážitkem. Specifické uspořádání nabízí krásné výhledy, které nabádají k tomu, abyste vstoupili do jiné dimenze a probudili v sobě spiritualitu. Vstup vede rovnou k secesnímu chrámu, v němž sídlí Akademie výtvarných umění.

zdroj fotografií: Adnan Alagić,Bojan Kanlić& Amila Hrustić

Nejzajímavější částí mostu je jeho spirálová část, která slouží jako oáza vhodná k odpočinku, setkávání a interakcím s ostatními lidmi.

The Elastic Perspective Holandsko

Jako rezavý klikatý kroužek vypadá shora ocelová konstrukce The Elastic Perspective na rotterdamském předměstí. Slouží jako schodiště či procházkové molo s úchvatnými výhledy na panorama Rotterdamu. Tento veliký kruhový objekt, jenž představuje princip Möbiusovi pásky, tvoří trasu linoucí se v nepřetržitém pohybu. Jeho vzhled je inspirován infrastrukturou tamního prostředí, ale i tramvajové tratě. Zatímco tramvajová zastávka symbolizuje konec nebo začátek cesty, samotná trasa je naopak nekonečná.

Každá perspektiva vytváří nový obraz, s nímž je design propojen, a je tak velmi doslovnou odpovědí na daný kontext místního uměleckého plánu. Představuje doslova „elastickou perspektivu“, kterou zde můžete na vlastní oči obdivovat.

Ať už se vydáte na svých cestách kamkoli, je mnoho krásných míst, z nichž si odnesete nezapomenutelné zážitky.

A zavítáte-li náhodou do Norska, kde severská příroda chytla za srdce již nespočet lidí, bude se vám možná hodit tip, kam si při výšlapech odskočit a zároveň se u toho pokochat skvělým designem: Na norském ostrově Andøya stojí honosné veřejné toalety.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Paulo Lobo Luxedit , Boshua - Bohumil Kostohryz , Gottlieb Paludan Architects and Lars R. Mortensen, Anders Sune Berg, Timothy Hursley, Aarhus I Billeder, Peter Hastrup Jensen, Danish TM, danskebilleder.dk, Sander Meisner

Publikováno: 08.06.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...