Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na norském ostrově Andøya stojí honosné veřejné toalety

Na norském ostrově Andøya stojí honosné veřejné toalety

Na první pohled vypadá objekt od norského ateliéru Morfeus Arkitekter jako malá galerie – nedejte se však zmást. Ve skutečnosti jde o veřejné toalety, u kterých zastavují i cestovatelé, kteří si zrovna odskočit nemusí.

Unikátní záchody najdete na pobřeží ostrova Andøya. Stojí u jedné z mnoha silnic s panoramatickými výhledy – ostré křivky navazují na tvarosloví okolních skal a zakousávají se do svažitého terénu. Chtěli jsme spíš vytvořit skulpturální objekt než klasickou stavbu,” vysvětluje ateliér Morfeus Arkitekter a správa místních silnic dodává: „Ostré tvary navazují na zubaté vrcholky hor.“ 

Zrcadlové stěny splývají s okolní přírodou a tvoří s ní optický celek. Zevnitř si cestovatelé můžou nerušeně užívat pohledy na okolní scenérii. Sanitární vybavení pak vzniklo z odolné oceli.

Záchody obklopuje chráněný skalní masiv Bohkegeargi, který je spojovaný s domorodým kmenem Sámů. Skály vytvářejí mimo jiné přírodní oltář a kazatelnu, kde Sámové kdysi přinášeli oběti bohům. Dnes se v těchto místech konají veřejné bohoslužby, které lákají obyvatele z celé oblasti, některé z nich přímo v blízkosti zmiňovaných toalet. Do skal se od veřejných záchodů také pouští několik cestiček, jež vedou k různých vyhlídkám, a nechybí ani lavice s výhledem na moře či místo pro piknik.

Tím ale přehlídka designových norských toalet nekončí. Nedaleko odsud stojí další veřejné záchody, tentokrát od studia Haugen/Zohar. V tomto případě připomíná objekt betonovou vlnu, která doplňuje panorama okolních fjodrů a hor. K vodě odsud vedou mohutné schody, které zároveň slouží jako sedátka pro unavené cestovatele. Na ně navazují bloky z místního růžového mramoru. U toalet stojí také pomník 42 námořníkům, kteří tu v únoru 1943 najeli na německou bombu a zahynuli. 

Norští architekti jasně dokazují, že i záchody můžou mít promyšlený design, který vkusně koresponduje s nádhernou okolní přírodou. Na ostrov Andøya se tak cestovatelé vydávají nejen za panoramaty, ale i jedinečnou architekturou.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Caroline Støvring (toalety od Morfeus Arkitekter), Lars Grimsby a Steinar Skaar (toalety od HZA)

Zdroj: Ignant.com, Dezeen.com

Publikováno: 26.09.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...