Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Káva či víno mezi trativodkami a zelení. Tak vypadá nuselská Typika

Káva či víno mezi trativodkami a zelení. Tak vypadá nuselská Typika

O brněnské kavárně SKØG ví každý, kdo miluje dobrou kávu a interiéry, které v sobě mají kousek Skandinávie. V Praze se nedávno otevřel její sesterský podnik. Dostal jméno Typika a ujal se ho ateliér KOGAA v čele s architektkou Alexandrou Georgescu.

Typika je o poznání menší než její moravský sourozenec; má nějakých 120 metrů čtverečních a působí jako větší obývák. Najdete tu pohodlné vypolstrované lavice, klasické dřevěné židle s kovovými detaily a požehnané množství interiérové zeleně – středem dění je organicky tvarovaný komunitní stůl u vchodu, ze kterého „vyrůstají“ rovnou dva stromky a několik dalších pokojových rostlin. Na různých místech pak objevíte sukulenty, sem tam vtipně proložené pytlíky s výběrovou kávou Rusty Nails.

Pozornost na sebe strhávají také terakotové trativodky, kterými je obložený bar a několik dalších ploch v kavárně. „Typika se zaměřuje na lokální české suroviny v jejich přirozené podobě. A tak jsme s touto filozofií pracovali i v interiéru a přenesli ji na materiály,“ popisuje architektka Alexandra Georgescu. Jednotlivé trativodky ateliér nasekal a vytvořil z nich působivé struktury.

Za barem má hlavní slovo kávovar, který architekti nechali pořádně vyniknout – vyhradili mu samostatný ostrůvek. Pokud chcete obsluze koukat pod ruce, můžete se usadit na barovou židli ke stolku, jenž na pult přímo navazuje. Siluetu baru pak obkresluje kovová linka, která opticky podporuje dělení prostoru na různé zóny. Vizuálně na ni navazují minimalistické poličky.

Nevšední obklady z trativodek vás dovedou až do intimnější části prostoru, která se hodí pro nerušenou práci nebo schůzky. Pokud v Typice plánujete strávit víc času, zkuste lavice s pohodlným polstrováním – zabořte se sem nejlépe se skleničkou výborného červeného od Mladých vinařů. Jen pozor, nebude se vám chtít vstávat…


Typika Specialty Coffee

Svatoslavova 21, Praha 4

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: interiér: Alex Shoots Buildings, jídlo: Alexandra Hrašková

Publikováno: 27.02.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...