Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Mistro: středomořská kuchyně v interiéru od Olgoj Chorchoj

Mistro: středomořská kuchyně v interiéru od Olgoj Chorchoj

V pražských Vršovicích se nedávno otevřelo Mistro, nové bistro zaměřené na středomořskou kuchyni. Kromě výborného jídla podnik láká i na zajímavý interiér, navržený studiem Olgoj Chorchoj. Ačkoli má většina lidí toto studio spojené především s produktovým designem, část jeho tvorby tvoří i architektonické zakázky a návrhy interiérů. V tomto interiéru se architekti nebáli kombinovat různé materiály a styly. Výsledkem je neformální a útulný podnik.

V prostoru architekti zachovali řadu původních prvků. Využili vysoké stropy a oblé průchody, do prostorných vitrín směrem do ulice umístili sezení s výhledem ven. Celý prostor je rozdělený na tři hlavní části – vstupní místnost s barem a dvě menší místnosti. „Při navrhování jsme jim pracovně říkali místnost s knihovnou a místnost se zrcadly, podle doplňků, které jsme do nich umístili,“ říká architekta Tereza Kenížová ze studia Olgoj Chorchoj. V jedné z místností jsou totiž umístěné poličky na knihy, zatímco zdi druhé z nich zdobí velká kulatá zrcadla, která opticky zvětšují nepříliš velký prostor. Tuto místnost navíc pomyslně protahuje částečně otevřená kuchyň, do které může návštěvník nahlédnout. Okno je ale právě tak velké, aby hosté získali pojem o tom, co se v kuchyni děje, zároveň je ale neruší hluk z provozu.

V celém prostoru architekti kombinují romantické a industriální prvky. V současnosti poměrně oblíbenou odhalenou původní výmalbu zde doplňuje přiznané elektrické vedení i vzduchotechnika. Pohodlné kožené obložení lavic podél zdí navozuje útulný dojem, zatímco výrazné žebrové radiátory vedle nich v prostoru působí dokonale kontrastně.

Studio Olgoj Chorchoj kromě architektury proslavilo především  působení v oblasti designu, což se projevilo i v interiéru Mistra. Nejvýraznějším prvkem celého interiéru je totiž autorské svítidlo Sirka, zavěšené nad barem. Toto svítidlo se nevyrábí sériově, původně se jednalo o unikátní objekt speciálně vyrobený na výstavu, která se v Praze konala před několika lety v rámci přehlídky designu Designblok. Nakonec ale našlo svítidlo uplatnění i v běžném provozu, a to právě ve vršovickém Mistru. Jako světelný zdroj uvnitř skleněného objektu ve tvaru sirky slouží červený neon kombinovaný s bílou zářivkou. Evokuje žár ohně, který vydává reálná sirka.

Monumentální svítidlo visí nad barem se sklocementovým obkladem, do kterého se propisuje reliéf dlažby, která prostupuje celým bistrem. Obdobný motiv se pak opakuje i na stěnách toalet. Z vrchu je bar obložený mramorovou deskou.

Kromě Sirky umístilo studio do prostoru ještě další osvětlení ze svojí tvorby. Stoly tak osvětlují svítidla Hendl, které studio Olgoj Chorchoj také navrhlo. Ta díky své přiznané vnitřní konstrukci skvěle doplňují industriální prvky v interiéru. Lampy Hendl vyrábí značka Meyto, která dodala i židle Bohém od Aleše Kachlíka.

V prostoru jsou použity lampy a židle od výrobce Meyto.

Díky kombinaci industriálních prvků s atmosférickými prvky se architektům podařilo vytvořit neotřelý interiér, ve kterém se člověk cítí příjemně. Pokud tedy hledáte místo na rychlý oběd nebo na romantickou večeři, v Praze je zase o jeden takový podnik víc.


Mistro

www.mistro.cz

Moskevská 366/23

Praha 10

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Kristina Hrabětová

Publikováno: 08.04.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...