Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Jsou domy s krbem a domy bez krbu. Rozdíl poznáte na první pohled. Těm druhým jako by něco scházelo, v těch prvních na vás naopak okamžitě dýchne těžko definovatelné teplo. Přiložit do krbu, to je něco docela jiného než pouze otočit kohoutkem. Teplo z radiátoru bude vždy tak trochu virtuální, u krbu naopak uvidíte vše jako na dlani. Když otevřete dvířka, ucítíte vůni hořícího dřeva, uslyšíte jeho praskání - teplo zkrátka rozšíří svou funkční složku i o tu estetickou. A nejen o ni, specifické vlastnosti tohoto druhu vytápění vaše myšlenky přirozeně odlehčí a provážou s asociacemi třeba z vašeho mládí, kdy jste bezstarostně posedávali u otevřeného ohně a sledovali jeho plápolání. U krbu vaše mysl nalezne klid, který po vyčerpávajícím dni plného rozdílných vjemů potřebuje, teplo se vám dostane pod kůži a vy z něj v náročných chvílích budete moci načerpat potřebnou energii. Následující článek vás seznámí se základními orientačními body, na které byste při pořizování vhodného topeniště měli pomyslet.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Začneme tradičním krbem, zabudovaným do zdi. Ten má asi nejblíže k obecně rozšířené představě o tom, jak takový krb vlastně vypadá. Rošt za skleněnou nebo kovovou přepážkou s vnějším obalem z cihel, mramoru, kovu nebo kamene je design známý stovky let a najdete ho v každé druhé staré knize nebo historickém filmu. Zabudovaný krb je většinou navrhován jako součást koncepce celého domu a nezřídka proto působí, jako by k domu neodmyslitelně patřil.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

K tradičnímu zabudovanému krbu patří i komín, ale zhruba od 80. let minulého století se začaly prodávat i bezprůduchové krby na paliva jako benzín nebo alkohol. Krby bez průduchu byly dlouho považovány za nebezpečné levné náhražky „skutečných“ krbů, jejich současné verze však už splňují veškeré bezpečnostní standardy a jsou k dispozici v mnoha neotřelých designových návrzích. Oproti klasickým zabudovaným krbům se lépe hodí do moderních domů nebo prostornějších bytů.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Samostatně stojící kamna mají tu výhodu, že ani s průduchem nutně nepotřebují komín. Šikovný odborník vám může navrhnout například odvádění kouře střechou nebo zdí a taková kamna jsou pak ideální k vytápění přístavků nebo moderních, menších domů bez komínů. Hodí se obzvláště v případě, kdy se nechcete pouštět do větších stavebních zásahů nebo máte menší bydlení, a přesto byste se rádi večer choulili před plápolajícím ohněm.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Kdo si chce zařídit krb, měl by si kromě umístění, typu a designu rozmyslet i typ paliva, kterým v něm bude topit. Doby, kdy v tomto ohledu hrálo prim dřevo, jsou ty tam. Pokud znáte sekeru jen z historických filmů a netoužíte po tom skladovat v obýváku naštípané špalky, můžete si pořídit krb třeba na biolíh, benzín, plyn nebo elektřinu. Zrovna plynová kamna jsou dnes velmi rozšířená, snadno se ovládají a vyžadují minimální údržbu. Nejbezpečnější jsou pak kamna na elektřinu, která produkují teplo topnými spirálami a oheň simulují projekcí na průhled. Moderní typy už dokáží oheň simulovat tak věrně, že můžete sedět u známých na návštěvě a za celou dobu si nevšimnout rozdílu.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

A pokud byste měli pocit, že zrovna váš dům nebo byt se pro krb nehodí, můžete být klidní. Dnešní architekti a odborníci přes krby jsou schopní se přizpůsobit téměř jakémukoli zadání. Chcete krb uprostřed obýváku? Není problém, postaví se elegantní sloup, do nějž se krb zasadí. Nebo byste radši krb pod schodištěm, na ocelovém soklu, v rohu malé místnosti? Krb jako dělící zeď nebo odhlučňující prvek? Otočný krb? Krb na terasu? To všechno je dnes možné a realizovatelné. Stačí popustit uzdu fantazii.

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Až si rozmyslíte technické parametry za pomoci některého z odborníků – v Praze doporučujeme navštívit Krbystyle, kde jsou schopni vašim požadavkům trpělivě naslouchat a nalézt pro realizaci optimální řešení za spojení možností vašeho bydlení, technických požadavků i moderní estetiky výsledného topeniště. Při péči o zevnějšek krbu a dosažení více klasického a tradičního vzhledu pak navštivte Silkwood, kde vám na zakázku zhotoví některý z ručně vyráběných anglických krbů, které svým zpracováním odkazuje na historické krby venkovských sídel z 18. a 19. století. Každý kus se podle individuálních požadavků vyrábí tradičními metodami v kamenických dílnách v britském městě Bath. Se vzhledem vám pomůže samozřejmě i vhodně zvolený interiérový designér.    

Produkty - Krb, kamna nebo biolihovou vložku?

Už máte jasno, jestli chcete radši bezprůduchová litinová kamna uprostřed obýváku, nebo vezděnou mramorovou klasiku? Těšíte se, jak budete v létě sekat dříví na zimu, nebo si spíš zvýšíte zálohu na plyn? Pokud si stále nejste úplně jistí, nechte si poradit od odborníků – například od těch z Krbystyle nebo Silkwood. Ať už máte malý podkrovní byt nebo třípatrový dům, krb si dnes můžete dopřát tak jako tak.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...