Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

„První a největší vývozce pravých pražských šunek do celého světa,“ zněl možná poutač na bývalé uzenářské továrně Josefa Jeřábka v Holešovicích. Fabrika měla na svou dobu moderní parní pohon a umělé mrazírny. Jako nejstarší firma v oboru také obdržela dekret dodavatele královského dvora. Ve 30. letech přibyly dva komíny, které dodnes tvoří výškovou dominantu okolí, po znárodnění se na ní však podepsal komunistický režim necitlivými přestavbami, například zcela nevhodnou halou udírny. Dnes si budova říká M Factory a jedná se o polyfunkční objekt s restauracemi, ateliéry, obchody, byty a kancelářemi. K současné podobě však vedla trnitá cesta, neboť ještě před pár lety byla budova v poměrně zanedbaném stavu. O její celkovou revitalizaci a rekonstrukci se postaralo studio Olgoj Chorchoj.

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

A že bylo co rekonstruovat. Zanedbané suterénní prostory, oprýskané zdi, zapomenuté nákupní vozíky s harampádím a starobylé plakáty tvořily hlavní „výzdobu“ interiéru. Kolemjdoucí zase vítala rezavá vrata a posprejované zdi. Takovým místům se v urbanistických kruzích říká tzv. brownfields – opuštěná území s rozpadajícími se obytnými nebo průmyslovými budovami, které si však zachovávají historickou, kulturní nebo technickou hodnotu. Někdy se tak označují i samostatné budovy, jsou-li dostatečně rozměrné. Cílem architektů proto bylo především podpořit a zvýraznit kvality stávajících objektů, zachovat původní proporce i svébytný industriální charakter.

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Orientačním bodem a centrem celého objektu je dvůr, z něhož vybíhají schodiště a dveře do všech částí budovy. Žulové kostky dávají ohraničenému prostoru nádech moderního náměstí, prosklená okna a dveře stejně jako oceloskleněná přístavba na černých sloupech zase poskytují vzdušnost. Vše je zkrátka vidět jako na dlani. Dvůr je navíc výhradně pěší s výjimkami pro zásobování. Více prostoru pro chodce, to je krédo mnoha současných rekonstrukcí. Například i aktuální přestavba Malostranského náměstí počítá spíše s lavičkami než parkovacími plochami. M Factory jde tedy jednoznačně s dobou i v příjemném zazeleňování, kterého se ujali zahradní architekti z Atelieru Partero.

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Stáje pro koně nahradily "stáje" pro auta, tedy podzemní garážová stání. Právě díky tomuto řešení vznikly podmínky pro dostatek parkovacích míst mimo pěší zónu. Podzemí je schodištěm propojeno s přízemím, které slouží jako obchodní prostor Ve druhém patře pak od roku 2010 do roku 2014 sídlil obchod a galerie Křehký i produkce Profil Media, díky které se česká veřejnost může každoročně těšit největší přehlídce designu v Čechách - Designbloku. Tento prostor se může pochlubit skvostným společným jednacím prostorem v oceloskleněném přístavku, čnícím do dvora. Křehký se proslavil spoluprací s hvězdami české i světové designérské scény i konceptuálními výstavami - od roku 2015 spojil síly se zpřízněnou značkou Qubus a v centru města v Rámové ulici otevřeli obchod Qubus + Křehký. Podrobnější informace o unikátnosti této poměrně mladé značky si můžete přečíst v našem příspěvku tady.

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Kapitolou sama pro sebe jsou pak loftové byty s terasami v nástavbě nad hlavní budovou. Ty jsou určeny především pro nekonvenční nájemníky s fantazií, kteří se vzhlédli v podkrovních bytech Londýna, Paříže nebo New Yorku a usilují především o originalitu. Loftové byty v průmyslových objektech mívají často vysoké stropy, proto byly v M Factory prostory tří bytů rozděleny na dvě podlaží – ve spodním patře se spí, v horním vaří a za prosluněných dní vysedává se skleničkou martini na terase. 

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Multifunkční prostory, v nichž se odpočinek střetává s tvorbou, nákupy a setkáváním, jsou v současnosti stále populárnější. V M Factory proto sídlí umělecké dílny, architektonická studia a kavárny. Najdeme zde třeba Long Tale Café, kde si pochutnáte na sladkém zákusku, domácí polévce či kávě Doubleshot. Setkáte se tady například i s ateliérem oblíbeného architektonického studia OOOOX a zázemím jejich obchodu s ojedinělými bytovými doplňky LOOOOX. Těšíte se, jak se s prostorem architekti poprali? Počkejte si na specializovaný článek na našem blogu nebo se zajděte do Holešovic přesvědčit kdykoliv každý všední den mezi 7 ranní a 7 večerní na vlastní oči.

Kancelář - M Factory: Cesta od masokombinátu k moderní architektuře

Na bývalý masokombinát se jedná o poměrně radikální rekonceptualizaci. Ale od čeho jsou sny, než aby si je lidé s jasnou vizí plnili.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: archiv Olgoj Chorchoj

Publikováno: 23.12.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...