Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Minimalisticky bydlet a kochat se

Minimalisticky bydlet a kochat se

Pokud máte rádi malebné výhledy a minimalistickou moderní architekturu, zbystřete. Švédský ateliér Robert Nilsson Arkitektkontor postavil ve Švédsku v letech 2007 až 2008 vilu o rozloze 250 metrů čtverečních s nádherným výhledem na zátoku. Pojďme se podívat, jak se mu povedlo zasadit velice moderní stavbu do divoké přírody.

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

I přes obtížné zadání dokázali architekti maximálně využít potenciál místa: dům s respektem k zalesněnému okolí posadili na vyvýšený pahorek v blízkosti skalnatého mořského útesu. K nepředvídatelné přírodě zvolili jako kontrast hladké a elegantní linie plynule přecházející v okolní krajinu.

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat seExteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Díky umístění a použitým technologiím může dům čerpat vodu z nedalekého moře - ta prochází zařízením, jež ji zbavuje slanosti. Dům i bazén vytápí geotermální tepelná čerpadla a objekt se v létě chladí větrací šachtou, díky které je klimatizace v podstatě zdarma.

Z hlavní strany domu pak prakticky neexistují viditelné dveře - ven se vychází posuvnými panely, které jsou stejně vysoké jako stropy, takže nenarušují jednotu hmoty. 

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Směrem k moři se obyvatelům vily otevírá terasa s bazénem a posezením. Obojí je vpuštěné do země, aby majitele chránilo před silným větrem. Útulný ďolík v terase je velice rafinované řešení, sedět v ostrém přímořském větru by se pravděpodobně nechtělo nikomu. 

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat seExteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Autor stavby architekt John Robert Nilsson si pohrál i s návrhem dispozic interiéru, kde přistoupil k oddělení společenských místností od těch soukromých. Srdce domu, prostorný, vzdušný a otevřený obývací pokoj obklopil koupelnami, ložnicí a úložnými prostory. Místnosti od sebe však nerozlišil tradičně, tedy pomocí dveří, ale pouze vysokými otvory ve zdech. Tento princip pomohl prostor přehledně koncipovat se zachováním otevřené a volné dispozice. 

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Nerušený výhled do okolí zajistily především prosklené stěny. Ty jsou tvořeny dvěma vrstvami – vnější upravuje barvu denního světla, vnitřní brání mimo jiné kondenzaci vzduchu v objektu. Přechod mezi exteriérem a interiérem je téměř neviditelný i díky tomu, že jsou stěny zapuštěny přímo do vápencového základu domu bez jakýchkoliv kontur a totožná podlaha tedy plynule přechází zevnitř ven. Jednotný styl drží i interiérové vybavení, které je velice minimalistické, čisté a nese se v černé a bílé v návaznosti na barevnost celého domu.

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat seExteriér - Minimalisticky bydlet a kochat seExteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

V kontrastu s čirými stěnami směrem k moři stojí zadní část domu, kterou tvoří černá zeď s jediným narušením: dveřmi. Ty jsou doplněny mřízkou, díky čemuž regulují přívod světla do objektu. Stejně jako terasu, zem kompletně pokrývá vápencová podlaha. 

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Od terasy k moři autoři vystavěli schodiště, které čisté a jednoduché linie vede po kopci jako jemný vodopád. Jednotou použitého materiálu a barevnou umírněností jemně mořeného dřeva pak zůstává v komunikaci s okolní přírodou a zároveň také opticky i funkčně propojuje stavbu s nedalekým zálivem.

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

V něm poté poskytne odpočinek před naloděním nebo naopak dlouhou cestou na vrchol širší molo, ze kterého je krásný výhled nejen na západ slunečního svitu v zátoce.

Exteriér - Minimalisticky bydlet a kochat seExteriér - Minimalisticky bydlet a kochat se

Švédskému ateliéru se podařilo vytvořit objekt, který navázal úzký vztah s okolní krajinou a plně k ní s obdivem vzhlíží. Dokážete si představit bydlet v takovém domě?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Åke Eson Lindman, John Robert Nilsson

Zdroj: jrn.se, archdaily.com, dezeen.com, contemporist.com

Publikováno: 14.02.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...