Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V restauraci SOU100 najdete paravány inspirované půllitrem

V restauraci SOU100 najdete paravány inspirované půllitrem

Kozlovny, Budvarky a teď restaurace SOU100. Ateliér IO Studio má s navrhováním gastronomických podniků spoustu zkušeností. Poslední jmenovaný projekt najdete na Žižkově. Poznávací znamení? Interiérové prvky, které odkazují na českou kuchyni a pivo.

Architekt Luka Križek dostal za úkol vytvořit restauraci s příjemnou atmosférou a nezaměnitelným interiérem. Stejně jako v jiných realizacích, i tady vsadil architekt na kvalitní materiály: dubový masiv, brašnářskou kůži, brynýrovanou (neboli speciálně upravenou a odolnou) ocel, lité teraco a ručně vyráběné sklo.

SOU100 najdete v atypickém dvoupodlažním prostoru v činžovním domě z konce 19. století. Ateliér se musel poprat s dispozičně složitým prostorem, který vznikl probouráním několika stěn a sloučením dvou bytových jednotek a obchodu. Zvolili jsme řešení ve dvou výškových úrovních. Nakonec se ale ukázalo jako výhoda. Vstupujete přes foyer s dvěma atypicky řešenými prefabrikovanými schodišti z bílého teraca," říká architekt Luka Križek.

Protože jde o podnik s českou kuchyní, důležitou roli tu hraje pivní kultura. Odkazy k pivu zároveň tvoří nejvýraznější prvky v interiéru. Architekt Luka Križek pracoval se stylizovanými pivními basami, kterými obložil výčep, a použil je také na stěnách. Opticky prostor rozdělují.

Zóny vytvářejí také velké skleněné paravány se vzorem čoček, který vídáme na půllitru. Paravány jsou zajímavé nejen po vizuální, ale také po technologické stránce. „Původně mělo jít o lité sklo, které je však velmi nákladné,“ vypráví Luka Križek. A tak musel hledat jiná řešení. S radou přišla sklářka Alena Hájková, která učí v ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Doporučila architektovi, aby raději sáhnul po lehaném sklu. To se tvaruje vlastní vahou a vyjde levněji.

Právě bytelné skleněné pláty vnášejí do podniku zlatavou barvu, která prostor opticky zatepluje stejně jako hnědé kožené lavice s výrazným prošíváním. Jinak pracoval architekt s černou a tlumenými přírodními tóny, žádné výstřelky tu nehledejte. „Strohost byla jedním z přání investora. Nechtěl designem překřičet kulinářské dovednosti místních šikovných kuchařů,“ vysvětluje Luka Križek.

Jednoduché židle od české značky TON doplňují až galerijní svítidla od společnosti HABARTline, která visí na konstrukcích z oceli a dřeva, jež vznikly na míru. Jde zároveň o jediný konfekční mobiliář, zbytek dodala na míru firma Form.

Do budoucna by se z restaurací SOU100 měl stát řetězec, který se rozšíří i do dalších měst. „Navrhovat takové podniky je velká výzva. Česká pivní gastronomie je trochu ohrané téma, baví nás ale přicházet s novými originálními koncepty,“ uzavírá architekt Luka Križek.


Restaurace SOU100, ateliér IO Studio

Štítného 11, Praha 3

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Alexandr Dobrovodský

Publikováno: 29.03.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...