Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Moderní Villa Neo spojuje krásy lesa s moderním bydlením

Moderní Villa Neo spojuje krásy lesa s moderním bydlením

Na první pohled působí Villa Neo stroze, puristicky, až militaristicky. Tahle moderní vila, která v roce 2019 vyrostla na lesním pozemku nedaleko Hamburku, si totiž chrání vlastní soukromí. Vchod je umístěn v průsečíku tří masivních betonových bloků, které dokonale brání zvědavým pohledům proniknout do interiéru vily. Z příjezdové cesty působí dokonce jako strohý bunkr. Těžko poznáte, že jde o vzdušnou vilu plnou světla.

Pokud máte to štěstí a dostanete se dovnitř, čeká vás výrazný kontrast. Jakmile opustíte podzemní parkování a technické místnosti, vila se otevírá a prosvětluje. Hlavní inspirací ateliéru Querkopf Architekten, který má vilu na svědomí, je totiž les ve spojení s městkou atmosférou. Na kamenném piedestalu vyrostl uprostřed lesa monument modernity, který nezapře svůj inspirační zdroj, budovy Franka Lloyda Wrighta.

Jako socha vytesaná z kamene, i naše vize moderní vily se stala skutečností. Vychází z klasických architektonických pravidel, ale přetváří je, a tím dala vzniknout nedostižnému bydlení obklopenému přírodou,“ popisují Querkopf Architekten.

Základní obytné první patro je tvořeno skleněnou konstrukcí, která obyvatele přibližuje blízkému lesu. Konstrukce je ovinuta ocelovými lamelami, které fungují jako skvělý přechod mezi průzračnou skleněnou konstrukcí a zkroucenými betonovými bloky, jež tvoří kreativní kontrast budovy. V betonové nástavbě se kromě ložnice nachází i knihovna a prostorná šatna.

Okna od podlahy až do stropu zaplavují interiér světlem a intenzivně ho propojují s exteriérem. Pohodlné městské bydlení se všemi moderními vymoženostmi se snoubí s klidem a harmonií okolního lesa. Okna v ložnici vytváří iluzi spaní přímo v lese.

Vila byla tvoří tvar písmene L. Půdorys vznikl kvůli působivému vchodu a také proto, aby mohl dům kopírovat svah, na kterém objekt stojí.  A také aby dala vila vzniknout kryté venkovní terase s bazénem.

Interiér se nese ve stupních šedi, které jen výjimečně ruší barva přírodního dřeva a ocel v barvě rose gold tak, aby nenarušovaly vůkol všudypřítomnou přírodní zeleň.

Hamburg se stává čím dál tím zajímavějším místem pro milovníky architektury. Až si pojedete prohlédnout tenhle skvost, zastavte se v Elbphilharmonii, nejdražší a pravděpodobně nejopožděnější koncertní budově na břehu Labe. Pokud vás hudební kolos neláká, zjistěte, jak umí v Hamburku udělat útulný byt i z bývalého bunkru.  

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...