Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na fasádu i do země. Delta Light představuje nová venkovní svítidla

Na fasádu i do země. Delta Light představuje nová venkovní svítidla

Dny už se pomalu krátí, a tak je čas myslet i na pořádné venkovní osvětlení. Své o tom ví belgická značka Delta Light – v mohutném katalogu The Lighting Bible 12 nedávno představila novinky, které se hodí do zahrady, na fasádu, terasu i příjezdovou cestu. Mimo to pravidelně přináší i tipy, jak postupovat při navrhování exteriéru a umisťování světel.

Venkovnímu osvětlení se Delta Light věnuje už dlouho. Čas od času zveřejňuje průvodce instalací, ve kterém přináší řadu cenných poznatků. Upozorňuje mimo jiné, že je nutné chápat světlo v kontextu celého designu domu a zdůrazňuje, že i v tomto případě se vyplatí rada odborníka. Konkrétní tip pak firma přináší v případě barev: černohnědé odstíny dokáží bezvadně splynout se stromy a zelení, zatímco tmavě šedá padne k betonu a tmavším odstínům dřeva.

Belgická značka dělí venkovní osvětlení do několika kategorií: vyrábí nástěnná, stropní i sloupková svítidla. V jejím sortimentu najdete také osvětlení zapuštěné do země, které se dá použít třeba podél fasády. Pojďme si jednotlivé kategorie a jejich zástupce představit. Začneme u těch nejkonzervativnějších, ale neméně funkčních produktů. Micro Reo a Mini Diro jsou nenápadná a šikovná svítidla, která se zapouštějí do stropu.

Pokud máte radši výraznější design, zkusit můžete produkty Montur a Sontur, které se dají také vzájemně kombinovat. Právě to je podle výrobce cesta, jak docílit zajímavých efektů. Tato svítidla se přisazují na stěnu či strop a překvapí kovovým rámečkem. Vybírat můžete mezi kruhovým a hranatým provedením. Světlo pravidelně rozprostírá difusér z opálového skla.

„V outdoorových kolekcích pojíme funkčnost, inovaci a estetiku. V poslední době jsme se zaměřili na efekt, ale také na úspornost," říká Delta Light. Proto se většina svítidel z letošní kolekce prodává s LED žárovkou. Výjimkou není ani svítidlo Stig, které můžete umístit jak na strop, tak zeď. Umí vytvořit úzký a výrazný pruh světla, který dokáže osvětlit třeba příjezdovou cestu nebo chodník. Sami výrobci přirovnávají světlo Stig k robotu, který je malý, moderní, jednoduchý a má šmrnc.

Jiný efekt vytvoří kovové přisazené svítidlo Want-it, které bude slušet fasádě. Umí totiž rozprostřít světlo nahoru i dolů a zároveň neoslňuje. „Pokud použijete velmi ostré a kontrastní světlo, které osvítí jediný bod v exteriéru, bude zbytek prostoru příliš tmavý," upozorňuje Delta Light v dalším průvodci. Proto je dobré sáhnout po svítidlu, které není agresivní a umí světlo pravidelně rozprostřít.

Na své si v portfoliu Delta Light přijde i zahrada. Svítidla Logic se zapouštějí do země a opět se můžou hodit ke zvýraznění a osvětlení fasády. Případně umí přilákat pozornost na libovolný prvek v exteriéru – ať už jde o zajímavý strom, nebo umělecké dílo. Podle druhu objektu byste měli volit i teplotu světla, upozorňuje výrobce. Vybírat tak většinou můžete ze dvou intenzit: studené a teplé bílé. Halogenové žárovky zaručí přívětivější atmosféru, zato mají ale větší spotřebu. Podobný efekt dnes už umí i LEDky a úsporné žárovky, řešení je tedy mnoho.

Podle Delta Light je také vhodné přirozeně navázat na osvětlení v interiéru. Pomoct s tím může třeba svítidlo Stievie. Dlouhán, který zajímavě doplní zahradu i za světla. Vyzařuje světlo po celé své délce a dostanete ho ve dvou provedeních: může měřit buď 75, anebo 130 centimetrů. Svítidla můžete kombinovat, umisťovat po skupinkách a naklopit v libovolném úhlu. Doplnit je můžete například svítidly Montur, tentokrát ve sloupkovém provedení, ale se stejně výrazným rámečkem.

„Stále raději trávíme čas venku, a to ve všech ročních obdobích. Proto musíme důkladně přemýšlet o tom, jak pojmeme exteriérové osvětlení," nechává se slyšet tým Delta Light. Pokud hledáte ještě víc tipů, zalistovat můžete v nejnovějším katalogu The Lighting Bible 12. Anebo se přijít poradit přímo do nuselského showroomu Delta Light, kde si svítidla prohlédnete se vším všudy.


Delta Light 

Vlastislavova 11, Praha 4

www.deltalight.cz

facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...