Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na prosecco do ateliéru. Z Kovárny si odnesete lahev i návrh domu

Na prosecco do ateliéru. Z Kovárny si odnesete lahev i návrh domu

Kovárnu v Čeladné prostě nemůžete přehlédnout. Historická cihlová budova s decentní moderní přístavbou, desítky lehátek na zeleném trávníku – takových podniků tu není mnoho. Hosté si užívají slunné páteční dopoledne nad pestrobarevnými limonádami nebo výběrovým proseccem z italské provincie Valdobbiadene, snídají míchaná vajíčka. Zkrátka pohoda v podhůří Beskyd.

Bez obtíží najdete i majitelku podniku, architektku Romanu Mališ Bílkovou. Na bistro je totiž přímo napojený její ateliér RMBA, od stolů ho dělí jen ocelovo překližková knihovna. Neruší ji při navrhování kavárenské dění? „Teď o prázdninách je tu opravdu živo, ale nám to nevadí. Je tady kreativní atmosféra. Baví nás také poslouchat, jak se lidé o prostoru baví. Pro všechny případy však máme ještě jednu klidnou pracovnu a taky kvalitní sluchátka,“ směje se Romana nad kávou z pražírny Coffee Culture.

Spojení bistra a ateliéru má ještě jednu nespornou výhodu – Kovárna slouží tak trochu jako showroom, kde studio RMBA ukazuje, co umí. „Klienti si k nám snadno najdou cestu. Když mají jakýkoliv dotaz, můžou za námi zajít a na cokoli se zeptat. Schůzky jsou pak uvolněnější i přínosnější,“ popisuje architektka. Přijít náhodou na kávu a odejít s portfoliem ateliéru či termínem dalšího setkání? Na Kovárně nic výjimečného.

Hosty fascinuje zejména cihlová budova se sedlovou střechou. Pochází z roku 1915 a ještě kolem roku 2000 tu byla výheň. „Vnuci kováře si pak z kovárny udělali takovou punkovou chatu. Do renovací se nepouštěli, a tak se objekt zachoval víceméně v původním stavu,“ říká architektka Mališ Bílková, „pár let jsme jezdili kolem a říkali si, že by tu byla hezká kavárna. Sedávali jsme s manželem v protějším podniku a představovali jsme si, co by se ze staré kovárny dalo udělat – až se ze snů stala realita a původní majitelé po dvou letech přemlouvání svolili k prodeji.“

Pustit se do renovace historického objektu byla pro architektku opravdová výzva. Nejprve oživila původní část, v roce 2019 pak přibyla prosklená přístavba. „Cítila jsem velkou odpovědnost k původní stavbě a chtěla zachovat její šarm, zároveň ale použít moderní prvky. Zkrátka propojit starý svět a novým, aniž by si vzájemně ubližovaly,“ vysvětluje.

Velký důraz kladla na recyklaci původních materiálů, z originálních trámů například vytvořila stoly, které se dají jednoduše zvednout, a rázem se z nich stanou stoly barové. Taková změna se hodí třeba pro ochutnávky a gastronomické pop-upy, které se tu čas od času konají. Podobně flexibilní jsou i svítidla od značky Flos, která lze přeskupit a navodit zcela novou atmosféru.

„Zároveň jsme chtěli přiznat konstrukce i materiály, nelhat. Nosné trámy proto záměrně zůstaly odhalené. Každý prvek má zkrátka svou funkci, která by měla být vidět,“ doplňuje Mališ Bílková, která se tohoto přístupu drží ve všech svých projektech. Žádné kamufláže sádrokartonem, ale čistý interiér a materiály se všemi svými přirozenostmi. Na obdiv je tu vystavený například beton, ať už v podobě lité podlahy, nebo venkovních betonových pražců.

Plynutí času se promítá také do výběru sedacího nábytku. Stojí tu židle z bazarů, špalky ze starého dřeva, designové kousky od Vitry i pohodlná křesla. „Mám ráda lehký eklektismus, který dokáže prostor zabydlet. Každý si tu najdete to své – od intimní atmosféry až po rušná společenská místa,“ říká Romana Mališ Bílková.

A co když se z kavárny do ateliéru donese i kritika? „To je naprosto v pořádku, každý má jiný názor i vkus. Pro nás je zajímavé, že prostor podněcuje k diskusi a o architektuře se najednou začnou bavit i lidé, kteří se o ni dosud nezajímali. Hosté o Kovárně přemýšlejí, hledají zde inspiraci. A to je pro nás nejdůležitější.“

Kovárnou však beskydské projekty ateliéru Romany Mališ Bílkové nekončí. V sousedních Trojanovicích navrhla interiér restaurace a lesního hotelu Rekovice, její studio RMBA v Beskydech rovněž zrealizovalo řadu nadčasových rodinných domů. Koncem září se rovněž otevírají dveře historického domu s apartmány a další kavárny v nedalekém Novém Jičíně. Další místo které spojuje architekturu, design, hotel a gastronomii.

Do Beskyd tak můžete vyrazit nejen za horskými túrami, ale taky za designovými a gastronomickými zážitky. Anebo rovnou všechno spojit dohromady – vždyť nejlíp chutná na čerstvém vzduchu.


Kovárna

Čeladná 724

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: RMBA architekti

Publikováno: 07.10.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...