Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nestárnoucí květ designových osvětlení Flos

Nestárnoucí květ designových osvětlení Flos

Možná vám název značky Flos nic neříká, věřte však, že její produkty vás provázejí na každém kroku. Značka Flos vznikla v roce 1963 v italském Meranu. Tam v malém výrobním středisku vyráběl Dino Gavina nábytek dle návrhů designérských mistrů, jako byli bratři Pier Giacomo a Achille Castiglioni, Afry Tobio Scarpa. Na počátku 60. let však přišli s myšlenkou, že je třeba vytvářet předměty, počínaje žárovkou, které budou měnit způsob života nejen v Itálii, ale i v zahraničí. A tak začali vyrábět neotřelá osvětlení komerčně i na zakázku.

Noctambule od Konstantina Grcice

Na počátku značky Flos byla malá firmička Cocoon International, kterou vedl Artur Eisenkeil. Podařilo se mu importovat speciální nástřikový polymer ze Spojených států. Během druhé světové války jej používala americká armáda jako ochranné balení v námořní dopravě.

Rodina Cocoon osvětlení, zleva: Gatto, Fantasma, Viscontea, Taraxacum a Zeppelin.

Eisenkiel ho však chtěl využít kreativně, a tak přizval k experimentům bratry Castigliovi a Tobio Scarpa. Cílem bylo dodat magický nádech světlu, které teple vyzařuje skrz oblačný materiál. Již v roce 1960 vznikla rodina světel Cocoon: Viscontea, Taraxacum a Gatto bratří Castiglionových a Fantasma od Tobia Scarpa, které stály na počátku značky Flos. 

Tyto modely se vyrábějí dodnes a staly se ikonami. Flos ale není značkou, která by žila minulostí. Po roce 2000 doplnila svou rodinu světel novými modely: Zeppelin (2005) a Chrysalis (2011) od Marcela Wanderse a Overlap (2018) od Michaela Anastassiadese. 

Cocoon Gatto od bratří Castiglionových. 

Fantasma od Tobio Scarpa (foto zdroj: www.designpropaganda.cz)

Cocoon Fantasma od Tobia Scarpy (foto zdroj: www.designpropaganda.cz).

Cocoon Chrysalis od Marcela Wanderse.

Cocoon Overlap od Michaela Anastassiadese.

Osvětlení Flos však není pouze rodina Cocoon, vznikla zde i ikona designu 60. let, kterou je lampa Arco. Je společnou prací Piera Giacoma a Achilla Castagliana, kteří se snažili vyřešit palčivou otázku osvětlení stolu, které by mělo přicházet shora. Vytvořili široký oblouk, který je možno nastavit tak, aby světlo přicházelo zvrchu. V masivním podstavci z bloku mramoru je vyvrtán otvor, díky kterému lampu snadno dva lidé přemístí. 

Lampa Toio od bratrského dua Castiglionových je dokonce součástí sbírky designu Muzea moderního umění v New Yorku

Společnost Flos je nyní mezinárodní organizací, která je schopna poskytnout kompletní škálu komerčního osvětlení zakázkových produktů, které se snadno začlení do jakéhokoliv interiéru. Ať už jde o kanceláře, studia, hotely či obchody. Vyhledává též nové talenty a stále platí za autoritu ve světě moderního osvětlení. Svá světla pro ni navrhli mimo jiné i Konstantin Grcic, Vincent Van Duysen, Nendu a Philippe Starck.

Gun od Philippa Starcka.

IC Light od Michaela Anastassiadese.

V latině název Flos znamená květina, trefnější název si studio vybrat nemohlo. Opravdu se jedná o výkvět designérské tradice, a to nejen té italské. Společnost deklaruje, že bude vždy zdrojem zcela nových typů osvětlení. Zatím svému slibu vždy dostála a nám nezbývá než se těšit na to, co nového opět přinese. 

265 od Paola Rizzatta.

Na svítidla značky Flos se můžete přijít podívat do showroomu Stockist ve Vinohradském pavilonu, na Vinohradské ulici pak najdete prodejnu Designpropagandy. Flos můžete obdivovat i v Podolí, a to v showroomu Hagos. 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...