Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nendo: Hvězda světového designu ze země vycházejícího slunce

Nendo: Hvězda světového designu ze země vycházejícího slunce

Když přijde na produktivitu, studio Nendo nezapře japonské kořeny. Můžete se spolehnout, že firma přijde s něčím novým, neotřelým a originálním. Rozličné projekty chrlí jeden za druhým a její věhlas se nezadržitelně šíří. S podobnou frekvencí sbírá studio i různá mezinárodní ocenění.

Toto zemětřesení na poli současného designu má na svědomí mladý tvůrce Oki Sato (39). Kanaďan s japonskými předky studio Nendo založil krátce po dokončení studia architektury na Waseda University v Tokyu. V roce 2002 založil první studio v japonském hlavním městě a tři roky na to otevřel Oki Sato pobočku v Miláně.

Skica knihovny Drop pro značku Cappellini.

Podporován týmem zhruba třiceti kolegů, Oki Sato plánuje velké věci. Jako vystudovaný architekt začínal s designem, protože chtěl vytvářet „menší” produkty, a ty následně prezentovat v Miláně. „Architektuře se můžu věnovat později,” odkládal svou původní profesi. Nyní se k ní vrací z jiné perspektivy. Studio se věnuje interiérovému i produktovému designu, jeho činnost ale přesahuje i do brandingu či reklamy. Jeho dílo rozhodně stojí za pozornost, a proto se pojďme na některé z jeho projektů podívat blíže.

Dosud největší architektonický projekt studia Nendo: CoFuFun Plaza poblíž Kjóta.

Nendo navrhlo tabulku čokolády: Chocolatexturebar. Foto: Akihiro Yoshida

„Nejlépe se uvolním, když přemýšlím zhruba nad čtyřmi sty projekty,” říká Oki Sato o způsobu své práce. „Čím víc nápadů držím v hlavě, tím víc nových přichází,” pokračuje. Za jeho neuvěřitelným pracovním tempem stojí nejen jeho povaha, ale i 3D tiskárny, které mu pomáhají rychleji realizovat nápady. Podle něj zásadně proměňují práci dnešních designérů. Výrazným milníkem v dosavadní historii studia Nendo byly roky 2014 a 2015, kdy navrhlo přes sto výrobků pro devatenáct různých firem. Ty představovala retrospektivní výstava v rámci Milano Design Week 2015. 

Milano Design Week 2015. Foto: Joakim Blockstrom

V roce 2016 v Miláně představili sérii padesáti židlí inspirovanou manga komiksy a příběhy. Židle svými tvary odkazují na grafické symboly vyjadřující emoce nebo akce v příbězích. Zrcadlový povrch reflektuje okolní reálný svět podobně jako manga skrze svůj děj. 

Mamutím projektem byla renovace obchodního domu v Bangkoku, zvenčí i zevnitř. Cílem bylo nabourat stereotypy a přinést zážitky z pouhého nakupování. Nevšední koncept „lifestylové laboratoře” podněcuje v návštěvnících kreativitu a hravost. 

S firmou Glas Italia spolupracuje studio Nendo již řadu let a společně experimentují s pojetím skla. Vzniklo tak několik kolekcí skleněného nábytku: například Layers nebo snová Soft, která úspěšně popírá typické vzezření skla za pomoci delikátně matného povrchu. Ten kontrastuje s ostrými hranami skrze barvy, které se měkce rozlévají do zastřené skleněné plochy. 

Vrstvy skla v kolekci Layers. 

Kolekce Soft.

Pro letošní Design Week v Miláně vznikla rozsáhlá instalace nazvaná Invisible Outlines. Hra s obrysy na ploše sedmi místností ruší nejasnými liniemi hranice mezi vnějším a vnitřním, nebo vás překvapí hranou tam, kde byste ji rozhodně nečekali. Převrací způsob, jakým jsme zvyklí jednotlivé objekty vnímat. Zkuste si představit třeba stůl vpíjející se do misky.

Foto: Akihiro Yoshida

Vázy Jellyfish z ultra tenkého silikonu byly rovněž součástí expozice. Instalované ve velkém akváriu působí jako křehké mihotající se siluety medůz. Vznášejí se ve vodě společně s květinami. Nendo si pohrálo se vztahem vázy, květiny a vody. 

Foto: Akiro Yoshida

Foto: Valeria Corbetta

Magazín Dezeen si povídal s Oki Satem o jeho tvorbě a dalším směřování. Zároveň ho zařadil do svého výběru dvaceti nejlepších světových designérů pro rok 2016. Není pochyb, že ateliér Nendo ještě má čím překvapit. A my můžeme s napětím očekávat jeho další cestu. K objemu svých nápadů Sato jen dodává: „Jsem na designu zkrátka závislý.”

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: nendo.jp, dezeen.com, bestdesignevents.com

Zdroj: nendo.jp, dezeen.com

Publikováno: 09.08.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...