Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Philippe Starck: Design jako zbraň

Philippe Starck: Design jako zbraň

Pokud se zajímáte o design, na jméno Philippe Starck (68) jste už určitě narazili. Francouzský designér patří mezi nejvyhledávanější profesionály na světě. Pracoval třeba pro prezidenta Françoise Mitteranda, pro kterého navrhl prezidentská apartmá i pracovnu. Dlouhodobě tvoří také pro italského výrobce osvětlení Flos či známou nábytkářskou značku Kartell. Začátkem června navíc se svou ženou poprvé navštívil Prahu, a to na pozvání obchodu Konsepti. Ideální příležitost představit si jeho tvorbu. Tedy alespoň její nepatrnou část: Starck má totiž za sebou víc jak deset tisíc návrhů.

Foto: Filip Jandourek a Hana Connor, zdroj: Konsepti

Sám Starck s humorem sobě vlastním říká, že se stal designérem, protože využil svůj jediný majetek: kreativitu. Věnuje se průmyslovému, módnímu, interiérovému a produktovému designu, ale také architektuře. „Ve svých návrzích chce vždy sloužit co největšímu počtu lidí,“ píše v krátké biografii designéra Jonathan Wingfield.

Foto: James Bort

První kolekce tvořil Starck koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let pro módního designéra Pierra Cardina. V roce 1971 pro něj navrhl třeba avantgardní křeslo složené ze dvou sametových válců, ve kterém se nechal i vyfotit, a další nábytek.

Objekt podle něj musí být v první řadě užitečný a až poté krásný. V návrzích se často odrážejí jeho osobní názory a postoje. Velkým tématem je pro Starcka mimo jiné udržitelnost – apel na pomíjivé zdraví životního prostředí promítá do řady svých projektů. V Praze představil například kolekci pro brazilskou značku obuvi Ipanema, která své produkty vyrábí ze 100% recyklovaného PVC.

Důležitou částí tvorby Starcka je osvětlení. „Kde je světlo, tam je i člověk,“ řekl publiku v holešovické La Fabrice, kam přijel s Pierem Gandinim, ředitelem již zmiňovaného Flosu.

Pro ten v roce 2005 navrhl třeba dnes už ikonickou kolekci lamp Guns. Stínidla visí na pažbách zbraní. „Design je moje zbraň, pomocí které vyjadřuji to, co mi přijde důležité,“ říká autor návrhu, který sám sebe vidí jako humanistu a pacifistu. Série vznikla jako reakce na společnost, kde jsou zbraně a zabíjení na denním pořádku. „Abychom přežili, nemusíme zabíjet,“ tvrdí Starck. Metalické odstíny mají odkazovat k penězům a černá ke smrti.

 

Dva roky stará jsou pak svítidla Bon Jour a Ether, která jsou o poznání minimalistější a konzervativnější. U Bon Jour lze měnit stínidla a lampa vypadá pokaždé jinak. 

Za zmínku stojí i spolupráce s další italskou společností, tentokrát značkou Kartell, pro kterou tvoří už víc jak dvacet let. Transparentní židle Ghost zdobí komerční i rezidenční interiéry po celém světě. Prodává se ve variantě Louis, jež se vyrábí už od roku 1991, faceliftové Victoria a dětské Lou Lou.

Podobný věhlas si získal i odšťavňovač citrónů Juicy Salif, jenž vznikl v roce 1990 pro společnost Alessi a připomíná postavičku na pavoučích nohách. Jak píše britský deník The Independent, Starck ho vymyslel při náhodném obědě v Itálii a první skici si nakreslil na ubrousek. Ten je dneska vystavený v Alessi muzeu. Je sice ušmudlaný a jsou na něm zbytky rajčatové omáčky, zachycuje nicméně vznik jednoho z nejslavnějších produktů.

Pro Axor navrhl designér jednoduchou kolekci baterií a dalších doplňků do koupelny. Transparentní detaily v sérii Starck V dovolují pozorovat běžící vodu, najdete tu ale i klasické tradiční kovové baterie.

Philippe Starck ale navrhuje i hotely a restaurace. V Paříži třeba nedávno vytvořil literární kavárnu, které dominuje světlé dřevo.

V brazilském São Paolu zase najdete zelenou oázu Cidade Matarazzo, kde se pojí gastronomie, odpočinek a umění. Starck tu navrhl interiér hotelu Rosewood.

Několik projektů vytvořil i pro síť Yoo Hotels and Resorts – i když jde převážně o krátkodobé hotelové bydlení, interiéry připomínají klasické byty. 

Ze Starckových projektů jsme představili jen nepatrný zlomek, další inspiraci můžete hledat na jeho webuNavrhuje i lodě, motorky, vesmírné sondy a parfémy. Do Prahy dokonce přivezl i vlastní pivo. O designérovi vyšla řada publikací – začíst se můžete třeba do knihy od nakladatelství Taschen. Vystihnout veškerou tvoru Philippa Starcka v jedné publikaci je však nemožné. Stále totiž přichází s novými nápady. 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...