Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nespresso: Kávovým sommeliérem v pohodlí domova

Nespresso: Kávovým sommeliérem v pohodlí domova

Nespresso systém byl vyvinut odborníky společnosti Nestlé v 70. letech 20. století s vidinou toho, že si budou moci doma připravit stejně dokonalý šálek kávy, jako dostanou od školeného baristy ve svém oblíbeném podniku. Po letech výzkumu a zkoušení spatřila první porcovaná káva světlo světa v roce 1986, kdy byl otevřen první Nespresso Boutique a s nabídkou 4 směsí, které přetrvaly dodnes.

Příběh kávy Nespresso začíná v nejlepších terroirs na světě, kde káva přebírá podstatu okolního prostředí.

Dnes o 30 let později vám Nespresso nabízí 24 stálých směsí Grands Crus kávy, každou se svým charakteristickým aroma, které je tvořeno až 900 různými látkami. Kromě toho Nespresso také nabízí několikrát do roka limitované edice kávy, které jsou vždy něčím výjimečné – ať již netradičním zpracováním kávových zrn nebo svou chutí či původem. Členové Nespresso Clubu tak již mohli ochutnat například kávu z Číny nebo tzv. monzunovou kávu, která se pyšní „slaným“ aroma a je ve světě kávy vysoce ceněná.

Pečlivě tříděné třešně podle velikosti, hutnosti a barvy, aby se zajistila dokonalá chuť.

Kávy Nespresso jsou označovány názvem Grands Crus, který pochází ze světa vína a označuje „to nejlepší z nejlepšího“. Stejně jako u vína i ve světě kávy platí, že kvalitní káva může vzniknout jen z kvalitní suroviny. Proto jsou kávy Nespresso vybírány jen ze zrn kvality „gourmet“, která tvoří 10-20% celosvětové produkce všech kávovníků. Káva je odebírána z nejlepších pěstitelských oblastí světa, konkrétně z 11 zemí, mezi něž patří například Etiopie, Guatemala či Kostarika a od farmářů, se kterými se Nespresso snaží mít dlouhodobé vztahy. Pro zaručení dodávek výběrové kávy se společnost rozhodla zavést v roce 2003 program AAA Udržitelnosti kvality, který již nyní sdružuje více než 63 000 farmářů a kromě vyplácení spravedlivých cen za jejich úrodu se věnuje také udržitelnému zemědělství, zvyšování produktivity na farmách a životními podmínkami komunit. Spravedlivá cena, která se za úrodu vyplácí je vždy vyšší o 30-40% než je cena tržní a umožní tak farmářům zpětně investovat do vybavení jejich farem. Zároveň Nespresso pracuje s řadou nevládních organizací, které se věnují udržitelnosti zemědělství a životního prostředí. Samozřejmostí je pak technická podpora od vlastních agronomů, kteří farmy pravidelně navštěvují a snaží se zavést takové metody pěstování, které povedou k vyšší kvalitě, produktivitě a zajistí tak farmářům i lepší výdělek za úrodu, kterou prodají mimo Nespresso.

Kávy se nazývají stejně, jako se nazývají vína z výjimečných oblastí - Grands Crus. Protože stejně jako tato výjimečná vína i každá Nespresso káva podléhá velmi přísným normám procesů a kvality.

Program AAA Udržitelnosti kvality používá společnost také proto, že věří, že platí rovnice Grands Crus = terroir + odrůda + péče farmáře a znalosti, kdy Nespresso umí vybrat správné světové regiony pro pěstování kávy, zvolit vhodné odrůdy, ale musí také umět vybrat farmáře, který díky metodám zpracování jen podpoří aroma, které příroda v zrnech již vytvořila. Protože i zrno, které je od přírody bohaté na aromatické látky a cukry může být nesprávným zpracováním zničeno.

Zrna, která projdou přísnou kontrolou a až 70 body, kde se jejich kvalita hodnotí ať už z hlediska požadovaného aroma, či kvality zrn (zde se posuzuje velikost a vady zrna), dorazí do některého ze tří zpracovatelských míst ve Švýcarsku. Zde již pracují odborníci na míchání směsí a pražení, kteří musí zaručit, že každé z Grands Crus bude mít požadovaný aromatický profil. Jednou z hlavních výhod vnímaných zákazníky je totiž fakt, že jejich oblíbená káva si udržuje konzistentní kvalitu a chutná vždy stejně, ať si ji vychutnávají v pohodlí svého domova či kanceláře, nebo na návštěvě přátel třeba na druhé straně zeměkoule.

Pražení a mletí také tvoří nedílnou součást rozvinutí aroma a díky těmto krokům dokáží v Nespressu ještě více ovlivnit chuť kávy. Některé kávy jsou pro zvýraznění praženy jemně a krátce – týká se to především květinových a ovocných směsí a některé naopak dlouze pro získání většího těla kávy a intenzivní třeba čokoládové či dřevité chuti. Správné namletí pak zajistí, že je káva správně vylouhovaná do šálku odpovídající velikosti.

Kávovary Nespresso pak díky uchování kávy v kapsli dokážou připravit opravdu dokonalý šálek, aniž byste museli mít baristické vzdělání. Kapsle navíc uchová kávu čerstvou a nezoxidovanou až po dobu 12 měsíců – když kapsli otevřete, vždy na vás dýchne vůně čerstvě upražené kávy. Je to díky tomu, že káva je už od svého zpracování v továrně chráněna a nepřijde do styku se vzduchem a světlem, jejichž působení způsobuje jak ztrátu aroma v řádu dnů, tak také oxidaci – zkažení kávových zrn, které čelíte, pokud si domů kupujete velká balení kávy. Použité kapsle se zároveň recyklují a to tak, že kapsle se buď při objednávce sváží přímo od zákazníka, nebo je mohou donést do některého z butiků Nespresso. Hliník z kapslí je dále využíván pro výrobu různých průmyslových součástek. Nespresso těší, že v České republice může jako jedna z mála firem recyklovat tento materiál a do celého systému investovat nemalé prostředky, aby zmírnilo dopady svého podnikání na minimum. S tím jsou spojené i další závazky, především na snižování uhlíkové stopy či zabezpečení dobrých životních podmínek pro farmáře.

PLANTÁŽE - tam, kde si pěstitelé dají čas ručně sbírat jen dokonale zralé kávové třešně.

Jak jsme již zmiňovali nedílnou součástí Nespresso systému jsou kávovary.  Řada z nich za dobu existence společnosti získala prestižní ocenění za design Red Dot, což dokazuje, že je firma nejen průkopníkem na poli kávy, ale i na poli designu a funkčnosti. Kávovar Concept se stal revolučním ve světě, kterému do té doby vévodily kávovary ve tvaru kostky a přinesl do něj své oblé tvary a nezvyklé křivky a to už v roce 2001. Od té doby byla zavedena další řada novinek - v neposlední řadě kávovar Prodigio, který kromě vysoce funkčního designu má i ovládání pomocí technologie Bluetooth. Kávovar vám tak sám připraví v navolený čas vaši oblíbenou kávu, aby byla krásně voňavá přesně v okamžik, kdy rozevřete ráno víčka. Kávovar z řady Lattissima zase dovolí připravit lahodné cappucino či caffé latte pouhým jedním stisknutím tlačítka bez zbytečných dalších kroků a také díky kapsli bez jakéhokoli nepořádku v okolí kávovaru. Každý z kávovarů Nespresso se pyšní tlakem až 19 barů, který zajistí, že je z kávy vylouhováno všechno chutné aroma, ať již při přípravě espressa či lunga s kofeinem, či bez něj, abyste si mohli kávu vychutnat i v pozdních nočních hodinách.

Výborný šálek kávy není náhoda.

O své zákazníky se Nespresso stará a snaží se jim nabídnout co nejméně náročný způsob objednávání, tudíž má k dispozici webové stránky s obchodem na www.nespresso.com, kde si v klidu vyberete vše, co vás zajímá, objednáte a druhý den máte své kapsle doma, či na jakékoli jiné adrese dle vašeho výběru. Pokud máte rádi osobní kontakt, můžete navštívit jeden z Boutiques, které jsou samy o sobě oslavou designu a jsou plné nápaditých kousků vybavení. Zároveň v nich najdete odborníky na kávu, kteří vám dovedou poradit nejen s výběrem správné kávy pro daný okamžik, ale také s vyřešením jakéhokoli dotazu ohledně fungování vašeho kávovaru. Stejně tak jsou zde ochotní specialisté na telefonu, kteří jsou dostupní 24/7 na bezplatné lince 800 COFFEE (26 33 33). Nespresso Club pak poskytuje svým členům různé ochutnávky, bonusy za věrnost a akce, kdy mohou získat různé prodejní výhody stejně jako asistenční program, který vyřeší případný problém s vaším kávovarem a to do 5 pracovních dnů.


Nespresso
Pařížská 10, Praha 1 
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Petra Dvořáková Autor:
Petra Dvořáková

Foto: Nespresso

Publikováno: 19.04.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...