Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Achille Castiglioni: Génius hledající inspiraci ve všedních věcech

Achille Castiglioni: Génius hledající inspiraci ve všedních věcech

Italský návrhář Achille Castiglioni patří k legendám designového světa. Mezi jeho nejznámější díla patří svítidla navržená pro značku Flos či řada doplňků do domácnosti vyráběná pod značkou Alessi. Převážnou část života se také věnoval výuce na vysoké škole a svým přístupem k designu se neodmyslitelně zapsal do historie.

Rodák z Milána ve vášni k designu následoval své dva starší bratry, se kterými také po studiích řadu let spolupracoval. Nejstarší bratr Livio studio později opustil, se svým druhým bratrem Pierem Giacomem ale Achille spolupracoval i nadále. Spolu navrhli například slavné lampy Arco či Toio. Ačkoli na návrzích pracovali společně, Achille je obecně považován za toho, kdo dal jejich výtvorům tvář a charakter a vytvořil filosofii návrhů. Po Pierově smrti nakonec Achille po zbytek života pracoval pod vlastním jménem dál – až do své smrti v roce 2002 se například pravidelně účastnil přehlídky Triennale di Milano. Jeho návrhy patří mezi ikony světového designu a několik jich také najdete ve stálé sbírce muzea MOMA v New Yorku. Řada předmětů s jeho designem se dodnes vyrábí a vznikla i nadace, která se snaží Castiglioniho odkaz držet naživu.

Jedny z Castiglioniho nejvýznamnějších návrhů vznikly ve spolupráci s italskou značkou Flos. Impozantní stojací lampa Arco pochází ještě z období Achillovy spolupráce s bratrem Pier Giacomem a patří mezi nejznámější kusy designu z 60. let. Lampa na výšku měří bezmála dva a půl metru, na délku jen o něco méně. Základnu lampy tvoří mramorový kvádr s kulatým otvorem, díky kterému je možné lampu přenášet například pomocí obyčejné násady na koště.

Svítidlo Arco je také skvělou ukázkou toho, jak designér pracoval. Castiglioni vzhlížel především k masově vyráběným předmětům každodenního užití, které mu pak sloužily jako inspirace při navrhování jednotlivých kusů. Inspirací pro svítidlo Arco pak byla jednoduchá pouliční lampa.

Svítidlo Arco se tradičně vyrábí v italském městě Bovezzo.

Dalším příkladem Castiglioniho schopnosti najít inspiraci v běžně užívaných předmětech je židle Sella. Tu tvoří obyčejné cyklistické sedlo připevněné na ocelové trubce vycházející z litinové základny. V případě neméně známé židle Mezzadro pak sedák pochází z obyčejného traktoru. Stolička Sella je také výjimečně praktická – díky své subtilnosti téměř nezabírá prostor a díky zaoblené základně je možné se na ní naklánět všemi možnými směry. Je tak tou nejlepší možností pro lidi, kteří nevydrží ani chvíli sedět v klidu. Obě stoličky vyrábí společnost Zanotta.

 

 

 

Stojací lampa Toio je zase na první pohled inspirována rybářským prutem. Ocelové kroužky ale v jejím případě neslouží k upevnění vlasce; drží na místě elektrický drát. Rohatinka na podstavci lampy pak slouží k namotání drátu, pokud není lampa vytažená do plné výšky.

Neobvykle vyhlížející stolní lampa Gibigiana také překvapuje netradiční formou, která ale sleduje naprosto jasný záměr – vzniknout mělo svítidlo, jež neosvětluje celý prostor, paprsek světla naopak směřuje přímo do konkrétního bodu. Například tak, aby světlo nerušilo partnera ve vedlejší posteli. V tomto případě je směr paprsku světla dokonale kontrolován malým zrcátkem umístěným na stínidle. Komu ale nevadí osvítit celé své okolí, může zvolit stolní lampičku Lampadina, jež okouzluje jednoduchým designem.

Castiglioniho záběr byl skutečně široký. Kromě svítidel a židlí navrhl i množství kuchyňského nádobí, sérii vypínačů na světlo nebo dokonce nemocniční lůžko.

Značka Alessi patřila k dalším výrobcům, kteří realizovali Castiglioniho návrhy.

Lampa Taraxacum je dalším z Castiglioniho známých návrhů.

Castiglioniho přístup k designu je tím, co pro mnohé lidi samotný design definuje nejlépe. Designér by měl být tím, kdo řeší problém i tím, kdo vycítí potřeby konzumenta a naplňuje je. Tuto filosofii Castiglioni snažil ctít po celý svůj život a výsledkem jsou desítky předmětů, které nejsou jen prvoplánově krásné, ale mají i pečlivě promyšlenou funkci.

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Alessi, Italian Ways, Stylepark, Fondazione Achille Castiglioni, Flos

Zdroj: fondazioneachillecastiglioni.it, flos.com, stylepark.com, italianways.com, alessi.com

Publikováno: 07.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...